Regija
OPĆINA DRAŽ ORGANIZIRALA ČIŠĆENJE OBALE DUNAVA

U otpadu i boca s porukom
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Za otpad je pripremljeno 100 vreća obujma 120 litara - nije bilo dovoljno
BATINA



U povodu Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, Općina Draž organizirala je u subotu akciju čišćenja dunavske obale i šuma u poplavnom području rijeke.



U ‘‘pomoć‘‘ su pozvali djelatnike Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, Baranjsku čistoću, MUP, OŠ Draž, baranjske ribiče te brojne lokalne udruge i volontere. Akcija je trajala tijekom prijepodneva, a rezultat svega bilo je nekoliko punih kontejnera svega i svačega, najviše plastičnog otpada.

- Pripremili smo 100 vreća obujma 120 litara, ali vrlo brzo smo shvatili da to neće biti dosta, pa smo ih morali donijeti još - kaže Valentina Mijatović, komunalni redar u Općini Draž, potvrđujući kako su pronašli razne vrste otpada, kako onog koji je donio Dunav tako i onoga koji su ostavili bahati pojedinci. Filip Golubov iz TZ-a Općine Draž ističe da je ovo prva akcija u organizaciji Općine, organizirana kako bi probudili ekološku svijest kod onih koji odbacuju otpad u prirodu. Objašnjavajući da su čistili područje uz desnu dunavsku obalu sve do granice s Mađarskom, napominje kako, nažalost, svake godine Dunav nosi poveću količinu smeća koje završava na obali kada vodostaj Dunava počne opadati. Upozorava i na neodgovorne pojedince koji otpad odlažu u šumama i livadama. Na nepristupačnim mjestima uskočili su članovi ZŠRD-a Baranja.

- Čistili smo razni otpad sa šest čamaca od 1428. do 1433. riječnog kilometra - ističe Željko Mumlek iz baranjske ribičke zajednice. Čišćenje okoliša nije nepoznanica učenicima OŠ Draž, područnog odjela Batina. Kako kaže v.d. ravnateljice škole, Kristina Prakatur-Golubov, njezina je škola ekoškola još od 2004. godine, pa su učenici iz ekoskupine svake subote odlazili u drugo mjesto općine Draž, gdje su čistili divlje deponije ili ih registrirali i prijavljivali u Općinu.

- Učenici koji su sudjelovali u akciji neugodno su iznenađeni količinom otpada - kaže, dodajući kako su slične edukativne akcije uvijek dobrodošle.

Akciju će posebno pamtiti desetogodišnja Adela Simić, učenica četvrtog razreda škole u Batini. Pronašla je, naime, bocu s porukom na kojoj je napisano: Eberhard Arnstadt, Am Wilhelmsplatz 3, Werningshausen. Adelini roditelji pokušat će stupiti u kontakt s Eberhardom.

Sav je prikupljeni otpad dovožen na plato kod batinskog dunavskog putničkog pristaništa, gdje su ga primali djelatnici Baranjske čistoće.

- Ovo je doista hvalevrijedna akcija i vrlo je važno sudjelovanje ovlaštenih ustanova. U prvom redu, ljude je potrebno svakodnevno educirati i ne samo da ne razbacuju otpad u prirodu nego da ga razvrstavaju jer je to strategija gospodarenja otpadom - naglašava Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, na čijem je deponiju završio sav otpad prikupljen tog subotnjeg prijepodneva.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike