Regija
PRIKAZANA TRADICIJSKA BAŠTINA VEZANA UZ USKRSNE OBIČAJE

Izložbe “Od Cvjetnice do
Uskrsa” i pisanica šaranih
svim tehnikama i motivima
Objavljeno 26. ožujka, 2023.

ŽUPANJA



„Od Cvjetnice do Uskrsa“ naziv je izložbe koja je u organizaciji  Udruge čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga „Družina“ iz Zagreba, Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja i Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja otvorena u Pastoralnom središtu bl. Alozija Stepinca u Županji. Otvorenju je prethodila radionica ukrašavanja uskrsnih jaja vezom, opletom i krpanjem.


U ime županjskog muzeja nazočne je pozdravila mr.sc. Janja Juzbašić, zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos postavljanju ove vrijedne izložbe i njenom dodatnom obogaćivanju izloženim šaranim jajima u organizaciji Misijske skupine i djelatnica župnog Caritasa. O izložbi i njenom značenju govorile su predsjednica „Družine“ dr.sc. Manda Svirac i autorica postava, doc.dr.sc. Marija Raguž. Izložene su dekorativne grančice za Cvjetnicu, čegrtaljke, uskrsna jaja iz Hrvatske i svijeta, prilozi za uskrsni stol, košare za blagoslov hrane, ženska nošnja, fotografije iz fonoteke „Družine“…

ODRAZ VJERE


Izložbu je otvorio župnik, vlč. Robert Jugović, ustvrdivši da izložene pisanice, ali i prigodne nošnje, koje su za otvorenje izložbe odjenule članice pjevačke skupine „Bošnjačke snaše“, održavaju duh vjere. „To je samo jedan mali detalj u bogatstvu onoga što čovjek nosi u duši, upravo onda kada je nadahnut vjerom. Vjerujem da ćemo i u godinama koje su pred nama, zajednički, svjesni važnosti čuvanja našega identiteta, nastaviti modificirati i čuvati naše običaje“, poručio je. Zahvalio je na ljubavi i velikome angažmanu članicama „Družine“, ali i župljanima koji svake godine sudjeluju u bogatstvu izložbe šaranih uskrsnih jaja i najljepših ručnih radova, koju obilaze brojni posjetiteji i dive se ljepoti svega prikazanoga.
Naime, u okviru izložbe „Od Cvjetnice do Uskrsa“,  u predvorju Pastoralnog centra Misijska skupina i djelatnice Caritasa Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja izložili su šarena jaja nastala u posljednjih 20-ak godina na radionicama u Župi, ali i iz privatnih zbirki. Gospođa Ana Vuković posjeduje iznimno bogatu zbirku s oko 1000 primjeraka šaranih jaja iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz najudaljenijih krajeva svijeta, od onih najmanjih – šaranih papiginih do najvećih, nojevih jaja. Sva su ona unikatna, oslikana umjetnički i vrlo maštovito.


SVAKA PISANICA IMA SVOJU PRIČU


Svako šarano i ukrašeno jaje, kazala je, ima neku svoju priču - odraz su duše žene koja slika na krhkoj ljusci, onako kao što samo žena osjeća,  najljepše i najbolje. Zastupljene su sve moguće tehnike i najrazličitiji motivi ukrašavanja jaja koje plijene ljepotom i originalnošću - od tehnike voska, koja podsjećaju na filigranski rad, ukrašavanja biserima, šljkicama, zlatovezom, perlicama, tehnike slame, šuške, suhog cvijeća do kukičanja i „šlinganih“ jaja. Izložena su i staklena jaja izrađena u Kraljevskoj tvornici stakla u Danskoj, porculanska jaja kineskih majstora, drvena jaja iz Ukrajine s prekrasnim cvjetnim motivima…
Gospođa Vuković nije skrivala ponos i sreću što su, kako je ustvrdila, značenje i kvalitetu ove izložbe šaranih jaja, koju u suradnji s kolegicom Ankom Pejić u korizmeno vrijeme organiziraju već po 22. put, sada prepoznali i stručni ljudi. A sve je, prisjetila se, krenulo iz želje da za Uskrs obraduju djecu i unuke.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike