Novosti
CIJENE ODLETJELE U NEBO

Najmanje 1500 eura za deset dana na Jadranu
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Rezervacije ljetovanja počele su nikad ranije, a građani pokušavaju pronaći što jeftinije aranžmane

Čim završi sezona skijanja i zimovanja, počinju pripreme za ljetovanje. Građani već u ožujku planiraju odlazak na more, analiziraju ponudu privatnog i hotelskog smještaja, uspoređuju cijene...Kakvo nas turističko ljeto čeka na Jadranu? Ono što je sigurno jest da je inflacija zahvatila i turističku industriju, a to znači više cijene smještaja, ali i putovanja do odredišta, kao i svih drugih troškova obuhvaćenih pojmom izvanpansionske potrošnje.

Izbor: inozemstvo


Često čujemo tvrdnje turističkih djelatnika o elitnom turizmu, o tomu da hoteli i privatni iznajmljivači ljeti prioritet daju stranim turistima dubljeg džepa. Jedno je istraživanje pokazalo da je hrvatskim građanima za ljetovanje na Jadranu "ostavljeno" oko 30 posto smještajnih kapaciteta. No pitanje je mogu li si naši građani priuštiti ljetovanje koje je u odnosu prema prošloj godini skuplje od 10 do čak 40 posto.

"Već desetak dana istražujem na internetu mogućnosti ljetovanja na Jadranu, ali su cijene apartmana i hotelskog smještaja skočile u nebo. Tako mi se, primjerice, više isplati otputovati osam dana na otok Madeiru, elitno portugalsko ljetovalište, jer smještaj u hotelu i let avionom koštaju 279 eura za sedam dana. Za te novce ne mogu naći pristojan smještaj na hrvatskom moru", kaže nam studentica Jana iz Osijeka.

Antun iz Slavonskog Broda, nakon 20 godina ljetovanja s obitelji na Jadranu, hrvatsko je more prošle godine zamijenio Tunisom. "Da, otišao sam s obitelji na ljetovanje u Tunis. Bio je to all inclusive aranžman, u koji je bila uključena i avionska karta, puni pansion i svi ostali troškovi transfera i boravka. Cijena je bila znatno niža od polupansiona na Jadranu, a ono što me osvojilo, to je ljubaznost konobara i ostalog hotelskog osoblja. Njima je gost na prvom mjestu. Primjerice, otišao sam nakon doručka popiti kavu u hotelski restoran i zatražio račun, a konobar mi je rekao da ne moram ništa platiti, jer imam all inclusive aranžman", opisuje svoje iskustvo naš sugovornik.

"Za našu četveročlanu obitelj u prošloj smo godini izdvojili za smještaj u apartmanu na otoku Viru 65 eura po noćenju, a ove godine isti taj smještaj poskupio je na čak 105 eura. Tako smo za deset dana ljetovanja potrošili 650 eura samo za troškove smještaja. Dodavši tome iznos goriva, cestarine i hrane, koja je tijekom ljetnih mjeseci na Jadranu i nešto skuplja, za ljetovanje bi nam trebalo minimalno 500 eura više nego prošle godine", rekao je Ivan H. iz Osijeka te dodao kako će zbog toga ovogodišnje ljeto gotovo sigurno provesti sa suprugom i djecom na popularnoj osječkoj Kopiki. "Kad smo supruga i ja sjeli i stavili sve troškove na papir, odustali smo od ovogodišnjeg ljetovanja na Jadranu. Shvaćam kako su svi energenti poskupjeli i kako iznajmljivači trebaju imati zaradu, ali ovoliki porast cijena smještaja zaista je nerealan", zaključio je.

Jeftinije u hotelu


Kristina Marić, voditeljica turističkih agencija Panturista d.d., kaže da se još uvijek može povoljno ljetovati na Jadranu, i to u hotelskom smještaju. "Nikada ranije kao ove godine nije počela rezervacija ljetovanja. Ljudi sve ranije planiraju i rezerviraju ljetovanja, a Jadran je prvi izbor i najpovoljnija opcija svim našim putnicima, iako su cijene zbog inflacije išle gore. Ako uspoređujemo Jadran i inozemne destinacije, treba uzeti u obzir da treba doći do destinacije. Cijene sedam polupansiona u top-sezoni na Jadranu kreću se od 470 eura naviše, a za neke destinacije imamo i organiziran prijevoz do hotela, primjerice, do Makarske rivijere. Ta je desetinacija izuzetno tražena, a prijevoz do nje imamo cijelo ljeto. Uz to, velika je potražnja za Crikvenicom, zbog blizine, ali i povoljnog hotelskog smještaja", kaže. Ipak, dodaje naša sugovornica, šarolike su cijene hotelskog smještaja, ali i upozorava da je vrijeme last minute ponuda prošlo. "Hoteli su zbog neprodanih kapaciteta znatno spuštali cijene, ali od prošle godine toga više nema i bojim se da više neće ni biti, jer je booking toliko dobar da su već sada, u ožujku, rezervirani svi kapaciteti za top-sezonu, srpanj - kolovoz", kaže voditeljica Marić.

U agenciji imaju upite i za ljetovanje u inozemstvu, primjerice, u Grčkoj, Turskoj ili Španjolskoj, koje uključuje aviotransfer, a sedam polupansiona ili all inclusive aranžaman stoji od 800 eura naviše. Inflacija je zahvatila i te zemlje, pa su i cijene otišle gore, tako da više nema krajnje jeftinih destinacija.

Vesna Latinović
OPREZ, ČUVAJTE SE PREVARANATA
Nedavno je u Zagrebu održan Forum obiteljskog smještaja (FOS), jedan od najrelevantnijih skupova za pripremu privatnih iznajmljivača za turističku sezonu. “Objekti u domaćinstvu u hrvatskoj smještajnoj strukturi ostvaruju najveći turistički promet, a tako je bilo i prošle godine, u kojoj je od ukupno 105 milijuna noćenja gotovo 47 milijuna ostvareno u obiteljskom smještaju. Upravo zato očekujemo snažan doprinos privatnih iznajmljivača ukupnim rezultatima hrvatskog turizma i tijekom ove godine, u kojoj, sukladno s najavama, očekujemo potpun oporavak hrvatskog turizma i povratak na pretpandemijske turističke rezultate”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, naglasivši kako je kontinuirano ulaganje u podizanje kvalitete smještajnih jedinica ključno za još uspješnije poslovanje. “Kako se broj smještajnih jedinica približava pretpandemijskim brojkama, sve je jasnije da će se vlasnici koji ulažu i u svoje nekretnine i u edukaciju izdići iznad ostalih i biti konkurentniji na tržištu”, rekla je direktorica Sektora turizma HGK-a Andreja Vukojević. Društvene mreže pune su loših iskustava građana koji su preko interneta dogovarali najam apartmana i soba na Jadranu. Prevaranata ima svagdje. Da i putovanje u inozemnu destinaciju može biti neka vrsta prijevare, upozorio nas je osječki turistički vodič koji je želio ostati anoniman. “Primjerice, uplatite egzotično putovanje u Kapadociju i Istanbul po cijeni od 800 eura, a nitko vas ne upozori da u to nisu uključeni izleti i razgledi znamenitosti, koje morate posebno platiti. Tako vas to putovanje iziđe dvostruko više”, upozorava naš sugovornik.

Možda ste propustili...

HDZ OSVOJIO ŠEST MANDATA U EP-U

Plenković: Ovo je i europska pobjeda

HZMO: OKO 74 POSTO ZAHTJEVA ZA PRIZNANJE PRAVA NA MIROVINU RIJEŠI SE UNUTAR ROKOVA

Dio novih umirovljenika mjesecima čeka na isplatu svoje prve mirovine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji