Zdravlje
POZITIVNI UČINCI KOFEINA

Uz kavu manji rizik od dijabetesa i vitka linija
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Ljudi koji sporije metaboliziraju kofein imaju veću vjerojatnost da će biti mršaviji

Zanimljivo je da je danas u modernoj čovjekovoj prehrani kava zapravo najveći izvor antioksidansa, a što se, nažalost, može pripisati smanjenom unosu voća i povrća. Najpoznatiji sastojak kave svakako je kofein, spoj koji djeluje na blokiranje inhibitornog neurotransmitera adenozina u mozgu. Kad je adenozin blokiran, otpuštaju se neurotransmiteri norepinefrin i dopamin, što djeluje na povećanje budnosti i koncentracije. Kava dokazano ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje, pomaže u prevenciji kroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa, sprječava razvoj Parkinsonove bolesti, smanjuje rizik od razvoja bolesti jetre i depresije. Kofein može ubrzati metabolizam u prosjeku za 3 do 11 % te poboljšati izvođenje treninga za do 12 %. Novo istraživanje, međutim, sugerira da brzina kojom metaboliziramo kofein može utjecati na našu težinu, iako će biti potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li ispijanje veće količine kave korisno. Dr. Dipender Gill, klinički znanstvenik s Imperial Collegea u Londonu, radio je na novom istraživanju. Dosadašnje studije nisu uspjele pokazati uzročno-posljedične veze između kofeina i tjelesne težine, ali se nova studija bavila genetikom, čineći zaključke uvjerljivijima. Čak 95 posto kofeina metabolizira enzim, a dva gena, nazvana CYP1A2 i AHR, utječu na funkciju i razinu tog enzima. Analizirajući genetske varijacije koje izazivaju situaciju da ljudi brže ili sporije metaboliziraju kofein, otkrili su da je kod onih koji sporije metaboliziraju, zbog čega je razina kofeina u krvi viša, niži indeks tjelesne mase i niži rizik od dijabetesa. Na razini populacije, to znači da ljudi koji sporije metaboliziraju kofein, imaju veću vjerojatnost da će biti mršaviji i imati manji rizik od dijabetesa. Ako brže metabolizirate, imate niže razine kofeina u plazmi te ste, u prosjeku na razini populacije, pod malo većim rizikom od dijabetesa i imate nešto viši indeks tjelesne mase. Međutim, ljudi za sada ne bi trebali mijenjati svoje navike u smislu da počnu piti više kave ili čaja kako bi pokušali smršavjeti, jer kava, čaj i kofein također mogu imati štetne učinke. "Dakle, nekim ljudima može biti teško spavati, a neki ljudi mogu dobiti palpitacije, pa mislim da, na temelju ove studije, ljudi ne bi trebali mijenjati svoj životni stil ili ponašanje, ali bi se naši nalazi trebali koristiti za usmjeravanje daljnjih istraživanja, uključujući potencijalne kliničke studije", savjetuje dr. Gill. Trenutačno nije jasno koji udjel stanovništva brže metabolizira kofein. Također, ako pijete kavu učestalo i u većim količinama, brzo ćete razviti toleranciju na kofein i on neće djelovati isto kao na početku. Viša razina kofeina u krvi može pomoći ljudima da ostanu vitki i smanjiti rizik od dijabetesa.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike