Zdravlje
PREDSTAVLJENA NOVA KUHARICA

Balkanska jela u veganskom ruhu
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Omamljujući miris veganske sarme širio se zagrebačkim Trgom bana Jelačića na Svjetski dan bez mesa, koji se obilježava još od 1985. godine. Ukusnu vegansku sarmu pripremao je veganski par koji živi i radi u Beču, a čiji su recepti balkanskih veganskih jela već osvojili Austriju. Bračni par Šarkanović predstavljanje kuharice održao je isti dan. Jelena Cvetković Šarkanović, podrijetlom iz Slovenije, i Igor Šarkanović, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, osmislili su kuharicu tradicionalnih balkanskih jela u veganskom ruhu, koja oduševljava sve koji ju prime u ruke. Jelena kaže da su joj ideju za kuharicu dali svi koji se pitaju što oni kao vegani jedu te su htjeli napraviti nešto posebno, a opet uobičajeno i što će se svidjeti svima. Kuharica "Balkan Vegan" sadrži recepte za jela poput sarme, punjenih paprika, đuveča, musake, popare ili pihtije od boba te drugih specijaliteta. Dostupna je i na engleskom i njemačkom jeziku, a na njihovoj stranici www.bitewithzest.com nalaze se recepti veganskih jela i članci o veganstvu.

Svjetski dan bez mesa pokrenut je kako bi ljudi diljem svijeta dočekali proljeće u čast životinjama i bili potaknuti izbaciti meso iz svoje prehrane. Prijatelji životinja podsjećaju da je nužno drastično smanjiti konzumaciju mesa, mlijeka i jaja zbog zaštite okoliša i opstanka života na Zemlji: Očuvanje divljih vrsta i bioraznolikosti, čišća voda, tlo i zrak, zdravlje i dugovječnost te empatija prema svim bićima dobrobiti su biljne prehrane. Biljne zamjene za meso izvrsnog su okusa i nutritivnih vrijednosti, a sadrže i jednako ili više bjelančevina od životinjskoga mesa. Namijenjene su svima i dostupne u mnogim trgovinama te su jednostavne za pripremu kod kuće. Biljni burgeri, salame, odresci, ćevapčići, nuggetsi, kobasice, kebab, paštete, okruglice i hrenovke, samo su neke od biljnih zamjena za meso dostupnih na našem tržištu. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike