Regija
DO STANA UZ NIZ POGODNOSTI

Grad Županja uključuje
se u Program POS-a
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Gradsko vijeće će u travnju donijeti potrebne odluke kojima će se stvoriti preduvjeti za poduzimanje daljnjih aktivnosti za gradnju POS-ove zgrade u Županji

U Gradu Županji odlučili su uključiti se u Program društveno poticane stanogradnje (POS) i građanima omogući zadovoljavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja izgradnjom stambenih jedinica uz poticaj javnih sredstava i mogućnost obročne otplate po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate.


Proveli su anketu o zainteresiranosti građana za Program POS-a koji provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Iskazani interes je zadovoljavajući i  Gradsko vijeće će na sljedećoj sjednici, u drugoj polovici travnja, donijeti nekoliko odluka kojima će se stvoriti preduvjeti za poduzimanje daljnjih aktivnosti za gradnju zgrade u Županji. Riječ je odluci o uključenju u Program POS-a, odluci o formiranju Povjerenstva za provedbu natječaja za Listu kandidata, kao i o Odluci o uvjetima, mjerilima i kriterijima za kupnju stana iz Programa POS-a. A nakon toga će se, sukladno propisanoj zakonskoj proceduri, pojašnjava zamjenik gradonačelnika Petar Buljević, objaviti i provesti javni natječaj za formiranje Liste reda prvenstva za kupnju stana iz Programa POS-a.  A predstavnici APN-a i Grada javno će ga prezentirati zainteresiranim građanima koji će moći podnijeti zahtjeve za kupnju stana, s potrebnom dokumentacijom. Nakon toga slijedi bodovanje i uvrštavanje na Listu reda prvenstva, a kada bude utvrđena, vrijedit će tri godine, s mogućnošću produljenja.  APN će stanove prodavati u skladu s tom listom, a za građane koji na nju budu uvršteni, kupnja stana nije obvezujuća i u svakom trenutku mogu odustati.

MODERNA ZGRADA NA ATRAKTIVNOJ LOKACIJI

U Gradu očekuju dobar odaziv i vjeruju da će građani prepoznati prednosti ovoga programa. U brojnim su gradovima, koji su se još ranije uključili u njegovu provedbu,  stanovi prodani i prije nego li je počela gradnja zgrade, pa su zbog iskazanog interesa mnogi već krenuli i u gradnju novih objekata. Rok otplate kredita je do 30 godina plus jedna godina počeka, bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu od približno dva posto godišnje.


Moderna zgrada u Županji trebala bi se graditi na lokaciji u Aleji Matice hrvatske, na ledini ispred državne ljekarne i Galerije LUŽ 08, u neposrednoj blizini škole i Doma zdravlja. Ovisno o iskazanom interesu građana za kupnju utvrdit će se broj i kvadrature stanova, kao i broj etaža zgrade. A izmjenom prostornog plana ondje će se omogućiti gradnja četiri etaže.
Grad Županja će u daljnjem postupku pravo vlasništva nad zemljištem prenijeti na APN, a uredit će se i međusobna prava i obveze. Grad će se odreći određenih prihoda, preuzeti trošak opremanja komunalnom infrastrukturom i priključcima kako bi omogućio što jeftiniju izgradnju  stanova i najnižu moguću cijenu za kupce. APN će naručiti izrade potrebnih podloga i elaborata, izraditi projektu dokumentaciju s katalogom stanova i odraditi ostalo, a konačna cijena kvadrata stana bit će poznata nakon što APN provede javnu nabavu za izvođače radova. Sukladno najnovijem podatku o ekonomskoj cijeni građenja, najviša cijena po kojoj građani kupuju stanove iz Programa POS-a iznose 1.489,50 eura za kvadrat. 

MOGUĆ I NAJAM STANOVA UZ PRAVO PRVOKUPA


Program POS-a omogućuje prodaju stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih, ali i davanje izgrađenih stanova u najam na tri godine, pod povoljnim uvjetima, uz mogućnost otkupa istih. Svi oni koji se odluče na najam imat će prvenstvo u kupnji, a iznosi plaćene najamnine bit će im uračunati u kupovnu cijenu stana.

Inače, od početka provedbe Programa POS-a 2001. godine do danas, APN je izgradio 7.524 stanova u 231 zgradi. Ukupna investicijska vrijednost iznosi 517.618.952,82 eura od čega poticajna sredstva RH iznose preko 132.722.808,41 eura. U ovom trenutku, APN u izgradnji ima 429 stanova. Veličina stana koji podnositelj zahtjeva može kupiti, ovisi o broju članova kućanstva i može biti od 44 kvadrata (za jednu osobu) do 94 kvadrata (za šest i više osoba).


Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike