Kultura
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

28. Lutkarsko proljeće stiže na istok Slavonije
Objavljeno 25. ožujka, 2023.
Stižu Zagrebačko kazalište lutaka, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka te lutkari iz Zadra, Rijeke i Splita

Proljetna čarolija lutkarske kazališne umjetnosti prožet će po 28. put cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju od ponedjeljka, 27. ožujka, do subote, 1. travnja. Šesnaest profesionalnih lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, hrvatske dijaspore te gostiju iz drugih zemalja uprizorit će devedeset i dvije predstave u pet gradova i dvadeset općina najistočnije županije te u gradovima Odžak i Orašje u susjednoj BiH. Ukupno će odigrati 96 predstava za djecu i mlade.



Ovogodišnju manifestaciju otvara Zagrebačko kazalište lutaka predstavom "Tri praščića" i to u Županji, ovogodišnjem gradu domaćinu, a zatvara premijerna izvedba predstave "Postolar i vrag" Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcima, najavljuje uime organizatora, vinkovačke Umjetničke organizacije Asser Savus, Slaven Nuhanović.

Popis sudionika jedne od najvećih i najmasovnijih kulturnih manifestacija za djecu i mlade impozantan je. Prema izboru strukovne organizacije za lutkarstvo Hrvatskog centra UNIMA na istok Hrvatske stižu neizostavno najveće: Zagrebačko kazalište lutaka, potom Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka te lutkari iz Zadra, Rijeke i Splita.

Mališani će tako uživati u "Kraljevni i žapcu" iz Mostara, "Majstorima" iz Pečuha, "Novim zgodama Wande Lavande", "Malom dinosauru", "Tri medvjeda i gitari" i premijerno, vinkovačkoj izvedbi "Postolara i vraga". Iz Slavonskog Broda stiže "Vuk i sedmi kozlić", iz Požege "Zuboland", iz Subotice priča "O jednoj sasvim običnoj Crvenkapi", a tu su i "Basne za nas danas", "Lila", "Stonoga Goga", "Mjesečev san", "Bajke i još nešto" i "Čarobna kapa" zagrebačkog teatra Barakuda.

Svečanost otvorenja održat će se u Županji, u Dvorani Mladost u ponedjeljak, 27. ožujka, u 11 sati, predstavom "Tri praščića", Zagrebačkog kazališta lutaka.

Prvog dana 28. Lutkarskog proljeća, u ponedjeljak,u 20 sati, u Gradskom muzeju u Vukovaru održat će se svečana dodjela nagrada za životno djelo u području lutkarske umjetnosti - "Povelja Zvonko Festini". Ovogodišnji dobitnici su glumica Sanja Grgina iz Kazališta lutaka Zadar, za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Vesna Balabanić iz Zagreba, za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

Grad Vinkovci mališanima poklanja četiri predstave u 18 sati i to Dječjeg kazališta Subotica ("O jednoj sasvim običnoj Crvenkapi"), Mostarce ("Oholica") i subotnju premijeru "Postolar i vrag" GK Joze Ivakića koja će spustiti zastore ovogodišnjeg Lutkarskog proljeća. Detaljni program po mjestima, danima i predstavama može se pronaći u elektronskom obliku na adresi: https://lutkarskoproljece.com/wp-content/uploads/2023/03/Raspored-28.LP_.pdf

Slaven Nuhanović podsjeća kako organizirano u kazalište u prijepodnevnim terminima odlaze škole i vrtići, a za ove četiri predstave poslijepodne ulaz je za sve mališane slobodan. Dodaje kako je koncepcija festivala nepromijenjena, slijedi ju i popratni program, a posebnost je što je cijela županija pokrivena putujućim lutkarskim trupama.

Pokrovitelji manifestacije su Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, gradovi i općine Vukovarsko-srijemske županije.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike