Kultura
U GALERIJI KAT KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU 25. OŽUJKA

Izložba “Vanishing Point” Želimira Fišića
Objavljeno 25. ožujka, 2023.
U Galeriji Kat Kulturnog centra u Osijeku, održat će se otvorenje izložbe "Vanishing Point", u subotu, 25. ožujka, s početkom u 18 sati. Izložba ostaje otvorena do 15. travnja 2023.

Pitanje prolaznosti najstarije je pitanje, a vezano je uz razmišljanja o vremenu i prostoru. Naime, vrijeme je koncept koji je zbunjivao ljude godinama. Stoljećima je predmet rasprave među filozofima, ali je i pitanje koje se bar jednom u životu javlja kod svakog čovjeka. Prolaznost vremena glavni je aspekt ljudske sudbine. Neuhvatljivo i neshvatljivo, vrijeme je nešto što ne možemo vidjeti, dodirnuti ili osjetiti, a ipak upravlja našim životima. Svoje postojanje mjerimo kroz vrijeme i njime organiziramo svoje aktivnosti. Međutim, ideja vremena nije ograničena samo na fizički svijet. Ima i filozofsku i metafizičku dimenziju. Pitanje izgubljenosti čovjeka kroz gubljenje kontakta s bitkom, važno je pitanje Martina Heideggera, jer je osvijetlio otuđenost čovjeka od vlastite biti. To pitanje svih pitanja, Želimir Fišić uprizorio je u seriji radova koje je nazvao "Vanishing Point".

U radovima je stalan motiv prolaznika, ljudske figure koja kao da se zatekla usred postapokaliptičnog prizora. Sam prolaznik nemoćan je usred zatečenog stanja te kao da niti ne pripada svijetu u kojem se trenutačno našao... T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike