Regija
ZA SIGURNIJI PROMET 2,9 MILIJUNA EURA

Obnovljena glavna cesta u Petrijevcima kojom je prometovalo od 3000 do 7000 vozila dnevno
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Načelnik Zelić: Plan je obnoviti cestu od centra do groblja, urediti vatrogasno spremište, dograditi prostorije NK, proširiti školu
PETRIJEVCI/VALPOVO - Nakon izgradnje i puštanja u promet obilaznice Petrijevci 29. lipnja 2020. godine počela je i rekonstrukcija cesta u samom naselju, prije svega glavne ulice, čijih je 2,7 kilometara dio državne ceste D34 (Slatina - Osijek). Tom je cestom dnevno prolazilo nekoliko tisuća vozila, što je prije izgradnje obilaznice bilo i veliki sigurnosni problem za mještane. Investitor i druge faze rekonstrukcije ove dionice DC34 su Hrvatske ceste, a Osijek-Koteks izvođač je radova vrijednih 2,85 milijuna eura.

U povodu završetka rekonstrukcije glavne ceste u naselju, Petrijevce su u četvrtak posjetili župan Ivan Anušić, zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te saborski zastupnik Goran Ivanović, a dočekao ih je Ivo Zelić, načelnik Općine Petrijevci.

- Hrvatske ceste rade niz impresivnih projekata na području naše županije. Zahvaljujem svima na suradnji i inicijativama koje idu od općinskih načelnika i gradonačelnika prema Županiji i nas prema Hrvatskim cestama i resornom ministarstvu, kod koga uvijek nailazimo na odobrenje. Možemo biti zadovoljni cestovnom infrastrukturom na području županije, ali i općenito prometnom infrastrukturom, s napravljenim, započetim i projektima u tijeku, kao i projektima koji su najavljeni, odnosno spremni, s riješenim imovinskopravnim odnosima i građevinskim dozvolama. U idućem razdoblju osigurat će se sredstva za daljnju rekonstrukciju prometne infrastrukture koja je potrebna istočnoj Hrvatskoj, poput Zračne luke Osijek, cestovne, željezničke i riječne infrastrukture. Sve je obnovljeno, u tijeku je ili će u idućih godinu-dvije početi obnova - rekao je župan Anušić.

- Vrijednost radova je 2,9 milijuna eura, a njima su zacijevljeni kanali oborinske odvodnje, uređene su pješačko-biciklističke staze i javna rasvjeta. Time je povećana razina sigurnosti na cesti te su prevenirane brojne prometne nesreće, a ovo je primjer kako treba raditi cestu kroz naselje - kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

- Podsjećam da je ovom cestom prometovalo od 3000 do 7000 vozila dnevno i da su prometne nesreće bile izuzetno česte. Nakon završetka ovog projekta u planu je i rekonstrukcija ostatka ceste, od centra do groblja, s obzirom na to da se tu nalaze škola, vrtić, ambulanta i zgrada Općine, a želimo urediti i vatrogasno spremište, dograditi prostorije NK Omladinac, ali i proširiti školu. Siguran sam da će i ovi završeni projekti, ali i oni koje planiramo znatno podići kvalitetu života naših sugrađana, a njihova realizacija je moguća zahvaljujući potpori Županije i Vlade RH - istaknuo je načelnik Ivo Zelić.

Župan je sa suradnicima u Valpovu obišao novu zgradu u vlasništvu Hrvatskih cesta, vrijednu 800.000 eura, koju će koristiti Nadcestarija Valpovo.

- Ovu modernu zgradu tvrtka Cesting dobit će na korištenje na temelju četverogodišnjeg natječaja kojim dobiva ugovor za redovito održavanje državnih i županijskih cesta. Jedina nadcestarija na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije koja nije imala zgradu bila je Nadcestarija Valpovo, a preseljenje je planirano za otprilike mjesec dana. Ovdje će se nalaziti vozila i strojevi za održavanje cesta, košnju trave, zimsko održavanje i sve intervencije koje budu potrebne, zbog čega se na teren više neće dolaziti iz Osijeka - pojasnio je direktor Cestinga Dubravko Kučinac. D.S.R.
Za godinu dana novi most preko Vučice
U povodu uvođenja u posao izvođača radova na izgradnji novog mosta preko rijeke Vučice s pristupnim cestama na lokaciji Metlinci, odnosno na cesti između Valpova i Ladimirevaca, župan je sa suradnicima i predsjednikom Uprave HC-a župan obišao gradilište. Projekt obuhvaća izgradnju mosta dužine 50 metara, 30-ak metara udaljen od postojećeg, te pristupnih cesta i novog raskrižja, a ukupna duljina dionice državne ceste DC 517 obuhvaćena rekonstrukcijom iznosi 1,6 kilometara. Investitor su Hrvatske ceste, a izvođač radova Osijek-Koteks. Rok za dovršetka radova je 12 mjeseci, a vrijednost im je 2,91 milijuna eura. “Izmještamo trasu državne ceste D517 na novu lokaciju jer je postojeća trasa preko rijeke Vučice bila neuvjetna i nesigurna za promet te ne zadovoljava gabarite državnih cesta”, kazao je Škorić

”Usporedno ćemo izgraditi biciklističku stazu, za koju je u pripremi projektna dokumentacija. Također, u suradnji s HC-om rekonstruirat ćemo jedno raskrižje na valpovačkoj obilaznici i time pomoći poduzetnicima na ulazu u Poduzetničku zonu”, rekao je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike