Regija
25 GODINA OŠ JOSPA KOZARCA SLATINA

Nizom programa obilježena velika obljetnica
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Sajam školskog stvaralaštva, izložba „Matematika i mi“, priredba za građanstvo, radionice, natjecanja…

SLATINA - Ovogodišnji Dan škole i jubilarnu 25. obljetnicu postojanja Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina obilježila je nizom programa i aktivnosti koje su započele 6. i trajale sve do 21. ožujka.


U sklopu obilježavanja velike obljetnice, održana je likovna radionica pod nazivom „Josip Kozarac i ja“, radionica tehničke kulture „Izrada modela od različitih materijala u nastavi“, radionica povijesti i njemačkoga jezika „Berlin kroz povijest“, radionica povijesti i engleskoga jezika „Žene na britanskom prijestolju“, projekt „Bicikl“ u nastavi biologije kemije, fizike i tehničke kulture, kviz znanja iz povijesti hrvatskoga književnog jezika i niz drugih aktivnosti.
Sajam školskog stvaralaštva podijeljen je u tri kutka: znanstveni, kutak informatičke tehnologije i robotike te kutak poduzetničkih zanimanja. Znanstveni kutak prikazao je izdvajanje DNA iz banane (Biologija), raspršivanje svjetlosti (Fizika i Astronomija), molekule (Kemija), zanimljive brojeve (Matematika) građu stijena (Geografija),  razvoj tehnologije (Povijest). Kutak informatičke tehnologije i robotike privukao je učenike prikazivanjem spajanja robota i njihova navođenja, a Kutak poduzetničkih zanimanja pripremili su gosti iz Industrijsko-obrtničke škole predstavljanjem zanimanja krojača, kuhara, mehaničara, prodavača, stolara, elektroinstalatera, frizera i CNC operatera.

Učenici su održali tradicionalnu svečanu priredbu za građanstvo u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, a u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina postavljena je izložba radova učenika škole pod nazivom „Matematika i mi“. Osim što je posvećena „rođendanu“ i Danu škole, tom je izložbom obilježen i Dan broja  (pi) te dan rođenja Alberta Einsteina, jednog od najutjecajnijih fizičara svih vremena.


– Izložbu su pripremili učenici osmih razreda, 7.a i četvrtih razreda matične škole. U jednom dijelu izložbe su dijagrami koji predstavljaju statistiku škole u proteklih 25 godina, iz koje se može vidjeti koliko smo učenika imali tijekom godina te koliko je učenika upisano u prve i osme razrede pojedinih školskih godina. U drugom dijelu su radovi koje su izradili učenici sa svojim učiteljima, te najljepši i najuspješniji plakati koje su izradili učenici sedmih i osmih razreda kao projektne zadatke na nastavi matematike. – ispričala nam je učiteljica matematike Ljiljana Peretin, koja je postavila izložbu, u čemu su joj pomogle učiteljice Mirjana Bušljeta i Ankica Horvat te djelatnici muzeja.


Na svečanosti otvorenja izložbe brojne učenike i ostale prisutne pozdravio je ravnatelj muzeja Vlado Majhen, a izložbu je otvorio gradonačelnik Denis Ostrošić. – Dijagrami pokazuju da je matematika dosta okrutna, pokazuje koliko manje mladih imamo danas u Slatini. – rekao je gradonačelnik.

Nakon otvorenja izložbe ravnatelj muzeja, gradonačelnik i autorica izložbe istaknuli su svoju povezanost sa Zavičajnim muzejom u činjenici da je u toj zgradi nekad bila pučka škola koju su svi oni pohađali. – U ovoj zgradi smo učili, po tim hodnicima mi smo trčali, tu smo plesali folklor i igrali stolni tenis. Nekadašnja škola danas je muzej, ali mi se nadamo da naša škola neće tako skoro postati muzej. – rekli su. Ravnatelj Zavičajnog muzeja Vlado Majhen prisjetio se da je u toj zgradi krenuo u prvi razred, i da će u istoj zgradi dočekati i mirovinu.  


Petar Žarković

Najmanje učenika ikad


Učenice 8.a razreda Lea Damjanović i Lorena Srednjoselac izradile su grafikon koji pokazuje da je njihova škola 1997./98. godine imala 880 učenika, sljedeće godine četiri učenika više, a ove godine školu pohađa do sada najmanji broj učenika, njih 478 učenika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

3

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade