Kultura
10. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH GUDAČA

Od Smotre prije četiri godine razina sviranja se popravila
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Nastupili učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola iz pet slavonskih županija

U Glazbenoj školi Milka Kelemena u Slatini je održana 10. međužupanijska smotra mladih gudača, na kojoj su sudjelovali ponajbolji violinisti, violisti i violončelisti osam glazbenih škola iz pet slavonskih županija. Na Smotri su sudjelovala 32 učenika osnovnih i srednjih glazbenih škola, a pratilo ih je 14 njihovih glazbenih učitelja pedagoga.



Doseg u sviranju


Smotra mladih gudača održava se svake druge godine, posljednja je održana 2019., a izostala je jedino 2021., zbog pandemije koronaviorusa. Osim prvoga, svih preostalih devet susreta održano je u Slatini, gdje se mladi glazbenici i njihovi učitelji dobro osjećaju, a to je i znak dobre organizacije. Desetom Smotrom obilježava se i mali jubilej, 20 godina otkako učenici u Glazbenoj školi Milka Kelemena uče svirati violinu kao instrument.

Na otvorenju smotre nazočne učenike i njihove profesore pozdravio je ravnatelj škole domaćina Antonio Brzica.

- Smotru trebamo promatrati prije svega kao susret ponajboljih učenika violine, viole i violončela, a to je ujedno i susret nastavnika, koji će razmijeniti iskustva iz svog pedagoškog rada. Osobno smatram da je smotra važna zbog međusobnog slušanja učenika, sudionika Smotre u pojedinoj kategoriji, gdje će oni sami uvidjeti svoj doseg u sviranju svojih instrumenata u odnosu prema kolegama sudionicima Smotre, a to će im služiti i kao putokaz kako dalje napredovati - rekao je ravnatelj Brzica.

Uspješan nastup svim sudionicima poželio je zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, a Smotru je otvorio zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, koji je naglasio da je to važan kulturni događaj za grad Slatinu, ali i za Virovitičko-podravsku županiju.

Na Smotri su sudjelovali učenici OGŠ Kontesa Dora iz Našica, GŠ Franje Kuhača iz Osijeka, GŠ Požega iz Požege, GŠ Milka Kelemena iz Slatine, GŠ Slavonski Brod iz Slavonskog Broda, Glazbenih odjela Valpovo i Belišće pri OŠ "Matija Petar Katančić" iz Valpova, GŠ Josipa Runjanina iz Vinkovaca i GP "Jan Vlašimsky" iz Virovitice. Instrumenti zastupljeni na dosadašnjim Smotrama bili su violina i viola, a ove godine prvi je put zastupljeno i violončelo. Izbor skladbi koje učenici izvode općenito je slobodan te je prepušteno učenicima i njihovim profesorima da se predstave onim što vole i žele, ali se uz neke važnije godišnjice pojedinog skladatelja više pozornosti posvećuje skladbama toga skladatelja. Smotra je organizirana u pet kategorija, a nakon svake kategorije nastavnici su mogli zatražiti stručni osvrt na izvedbu svojih učenika i savjet prof. Josipe Erhardt, nastavnice violine u Glazbenoj školi Franje Kuhača i dugogodišnje voditeljice Međužupanijskog stručnog vijeća za violinu i violu za istok Hrvatske.

- Budući da je Smotra festivalskog karaktera, htjeli smo nastavnicima i učenicima koji na njoj sudjeluju omogućiti da dobiju stručni savjet koji bi im pomogao da možda poboljšaju nešto u svojoj izvedbi, i zato nakon svake kategorije i učenici i nastavnici mogli su se obratiti i dobiti neki savjet, primjedbu ili pohvalu, mogli su postaviti pitanje o napretku, tehnici, koji sljedeći program raditi i slično. Prilika je to na ležeran način porazgovarati s učenicima jer netko sa strane potpuno drukčije čuje izvedbu i uvijek je lijepo razmijeniti ta iskustva. I sama volim od starijih kolega s više iskustva čuti nekakav savjet, što bi moglo biti bolje, ili kako je zvučala izvedba, kakva je suradnja s korepetitorom - rekla je prof. Erhardt.

Nakon šest sati prelijepe glazbe ravnatelj GŠ Milka Kelemena Antonio Brzica zahvalio je svim mladim izvođačima, njihovim profesorima i korepetitorima na sudjelovanju, jer nakon četiri godine nije bilo lako stati na pozornicu, a i neki su prvi put u Slatini.

- Ali svi su imali osmijeh na licu i to nam je motiv za daljnji rad - rekao je ravnatelj Brzica i zahvalio također organizacijskom odboru, voditeljici aktiva i kolegama iz svoje škole koji su pomogli u organizaciji Smotre.

Trud i rad


U zaključnoj riječi prof. Erhardt pohvalila je sve kolegice i kolege, osobito mlade, te izjavila kako se u usporedbi s izvedbama prije četiri godine, kad je održana posljednja Smotra, razina sviranja popravila.

- Imamo mnogo mladih na ovom našem području, otvorili su se neki novi odjeli, neke škole do sada nisu imale violinu, a sada je imaju, kao Požega, i vidim kako se mlade kolegice trude i koliko mnogo rade. Od ove godine imamo i violončeliste, nadam se da ćemo zadržati tu praksu, jer oni nemaju toliko prilika za nastupanje, nemaju ni toliko natjecanja kao što ih imaju violinisti i violisti. Nadam se da se vidimo za dvije godine u još većem broju. Lijepo je ovdje biti, baš je bilo ugodno. Naravno da uvijek može bolje, ali zato smo tu svi zajedno da skupa učimo, i ja učim od mladih kolega. Njihov entuzijazam i elan nadograđujemo iskustvom, ali lijepa je ta njihova ljubav i požrtvovnost, i zbog svega toga baš sam zadovoljna - rekla je prof. Erhardt, uz zahvalu školi domaćinu na svemu što čini za probitak mladih glazbenika.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike