Osijek
NA ZAVODU ZA UROLOGIJU KBC-A OSIJEK

Laparoskopski operacijski zahvat prvi put samostalno
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
U Zavodu za urologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek prije nekoliko dana prvi je put učinjen laparoskopski operacijski zahvat samostalno. "Ovime se u našem Zavodu otvara novo poglavlje minimalno invazivnog liječenja, u prvom redu tumorskih bolesti bubrega i prostate, kao i rekonstrukcijskih uroloških zahvata", objavljeno je na mrežnim stranicama osječke bolnice.

Operirana je bolesnica s tumorskom promjenom bubrega, pri čemu je uklonjen samo tumor s okolnim tkivom (parcijalna nefrektomija), a bubreg je očuvan. Navedeni se zahvat danas smatra zlatnim standardom u liječenju manjih tumorskih promjena bubrega, objašnjeno je.

Ovim se zahvatom Zavod za urologiju pridružio ostalim zdravstvenim ustanovama u kojima se obavljaju laparoskopski operativni zahvati. Njima se, naglašavaju iz KBC-a, znatno skraćuje boravak bolesnika u bolnici, a postoperativni je oporavak brži, uz manje komplikacija.

Iz KBC-a Osijek zahvaljuju Klinici za urologiju KBC-a Zagreb i Urološkom odjelu OB-a Slovenj Gradec (Slovenija) te njihovim timovima na edukaciji i dragocjenim savjetima pri uvođenju ove metode liječenja. I.R.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike