Crna kronika
SVAKODNEVNA ILEGALNA MIGRACIJA

Za šaku eura riskiraju zatvor i švercaju ilegalce u svojim vozilima preko granice
Objavljeno 24. ožujka, 2023.

Šverc migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku nastavlja se svakodnevno. Osim ilegalnih prelazaka Save, što je znalo završiti kobno, migranti se švercaju i u vozilima, na graničnim prijelazima. Dva takva otkrivena su u Brodsko-posavskoj županiji, jedan na graničnom prijelazu Stara Gradiška, a drugi na GP-u Svilaj. Oba pokušaja ilegalnog ulaska u Hrvatsku zbila su se u srijedu.



Kako priopćava Policijska uprava brodsko-posavska, njezini su granični policajci spriječili krijumčarenje sedam stranih državljana. U srijedu u poslijepodnevnim satima, na graničnom prijelazu Stara Gradiška, na ulazu u Republiku Hrvatsku, kontroliran je automobil slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin. Policajci i carinici posumnjali su kako mladić ima nešto neprijavljeno u automobilu, pa su vozilo odlučili detaljno pregledati. Primijetili su, neslužbeno doznajemo, nervozu na licu mladog vozača, nakon što su mu carinici i policajci rekli da parkira vozilo sa strane.

Sumnja se pokazala točnom jer su policajci vrlo brzo, i to u dvostrukom dnu automobila, u vrlo skučenom prostoru, pronašli dvojicu turskih državljana. Tu je vožnja za svu trojicu završila, mladić je kazneno prijavljen zbog šverca ljudi, a turski državljani su upoznati s postupkom sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima. Ako turski državljani budu iskazali namjeru traženja azila, odvest će ih se u prihvatilište za traženje azila, a ako to ne zatraže, nakon postupka će biti vraćeni u državu iz koje su ušli u Hrvatsku, a to je ovom slučaju Bosna i Hercegovina.

U drugom slučaju istoga dana, u večernjim satima na graničnom prijelazu Svilaj, na ulazu u Hrvatsku, kontroliran je kamion s prikolicom bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, a kojim je upravljao 32-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Policajci su posumnjali da vozač krijumčari osobe, te su daljnjim radom i detaljnijim pregledom sumnje i potvrđene. Među metalnim konstrukcijama koje je vozač prevozio u priključnom vozilu, nalazilo se pet državljana Turske.

Kriminalističkim istraživanjem nad 23-godišnjakom i 32-godišnjakom utvrđeno je da su obojica, sukladno prethodnim dogovorima s nepoznatim osobama, iz koristoljublja pomogla stranim državljanima u protuzakonitom ulasku u Hrvatsku, te su ih trebali dalje prevesti u druge zapadne zemlje Europske unije. Policijski službenici protiv obojice podnose kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U slučaju švercanja migranata s GP-a Stara Gradiška, njihovo skrivanje u skučenom prostoru moglo je završiti i tragedijom. Da su ostali samo malo duže u tom dvostrukom dnu vozila, imali bi velikih problema zbog nedostatka kisika, a što, u konačnici, može završiti i smrću. Iskustva su pokazala da se migranti koji se zateknu u nezakonitom prelasku granice konstantno vraćaju. Ako nisu prošli u automobilu, skriti će se u kamionu, ako ne u kamionu, pokušati će u autobusu, a ako ne ide i to, pokušati će do hrvatskog tla i šengenskog područja stići preko hirovite Save koja je opasna. Samo od prosinca prošle godine na području koje pokriva Brodsko-posavska policija utopilo se sedam migranata.

Prema policijskim statistikama, u ilegalnim prelascima granice Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom u posljednjih mjesec dana prednjače turski državljani, a nakon njih zamjetan je i poveći broj Sirijaca, ali i Kubanaca. Smanjuje se broj Afganistanaca koji više koriste granicu između Srbije i Hrvatske. Svi oni žele se domoći zapada Europe, i jako mali broj podnosi zahtjev za azilom u Hrvatskoj.

Milan Bugarić
Oba su vozača, automobila i kamiona, kazneno prijavljena, a migranti će biti vraćeni u BiH

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike