Novosti
LOKACIJA IZABRANA MEĐU DESETAK KONKURENATA

Američka kompanija Jabil u Osijeku gradi novu tvornicu i otvara 1500 radnih mjesta
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Anušić: Zauzeli smo drukčiji pristup prema investitorima, stavljamo ih ispred politike

Američki investitor koji će u Osijeku, u Industrijskoj zoni Nemetin, graditi novu tvornicu te zaposliti 1500 radnika je kompanija Jabil Inc.



U četvrtak su iz te tvrtke u priopćenju za javnost objavili najavu gradnje novog velikog centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku. Istovremeno bio je to znak da je s ove priče skinut veo poslovne tajne, pa su se o toj temi oglasili i osječki gradonačelnik Ivan Radić te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Strateška odluka



Podsjetimo, u veljači je u javnost procurila informacija kako je izvjesno da će se u Osijeku graditi industrijsko postrojenje za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova te mikročipova i matičnih ploča za autoindustriju, investicija je to koja se dovodi u vezu s američkim kapitalom. No u tom trenutku u osječkoj gradskoj upravi, shodno klauzuli ugovora o tajnosti, nisu bili u mogućnosti otkriti nešto više o investiciji. U tom trenutku bilo je tek jasno kako je tvrtka koja će za potrebe Jabila graditi pogon zakupila pravo na građenje na površini od 17 hektara na području zone Nemetin.

"Ovo ulaganje potvrda je stalne predanosti rastu i inoviranju Jabila u regiji", izvijestili su u četvrtak iz te kompanije. Jabil je osnovan 1966. godine u SAD-u. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, koji trenutno ima više od 250.000 zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja. Jabil surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržišta.

"Širenje poslovanja strateška je odluka koja je u skladu s fokusom Jabila na dugoročne trendove i rast u područjima obnovljive energije, električnih vozila, zdravstva, 5G mreže i clouda. Novi će pogon biti središte Jabilove stalne predanosti inoviranju, održivosti i pružanju sveobuhvatnih proizvodnih rješenja svojim korisnicima", istaknuo je Gerald JJ Creadon, izvršni potpredsjednik operacija kompanije Jabil.

Zapošljavanje radne snage za novi centar izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku već je započelo i nastavit će se 2023. godine. Trenutno su otvorene menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima.

"U Jabilu njegujemo kulturu u kojoj zaposlenici mogu obavljati posao na najbolji mogući način. Zaposlenicima pružamo neograničene mogućnosti za rast i razvoj, kao i kreativnu slobodu da budu ono što zaista jesu. Naša je kompanija usmjerena na budućnost i može se pohvaliti raznolikim portfeljem industrijskih operacija. Voljeli bismo da nam se jave svi zainteresirani bez obzira na to jesu li tek nedavno diplomirali ili imaju godine radnog iskustva iza sebe", dodao je Robin Forster, viši direktor regionalnih ljudskih resursa kompanije Jabil.

Plan za obrazovanje



Predstavnici Jabila nisu u četvrtak bili u Osijeku, a gradonačelnik Radić je na konferenciji za novinare otkrio kako je u cijelome procesu ta tvrtka razmatrala desetak gradova u nekoliko zemalja iz okruženja, te da je konačnoj odluci o odabiru Osijeka prethodilo sedam sastanaka s investitorom.

"Nakon godinu i pol dana intenzivnog rada na privlačenju jedne od najvećih investicija u povijesti Hrvatske, svakako najveće u povijesti Osijeka, međunarodna tvrtka Jabil dolazi u Osijek i u našoj Industrijskoj zoni Nemetin gradi centar izvrsnosti za proizvodnju. Kreirali smo multiresorni tim koji je investitoru bio dostupan od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu, čime smo osigurali brzo i efikasno rješavanje svih izazova. Jedan od ključnih razloga za odabir Osijeka bila je i mjera oslobađanja poduzetnika plaćanja komunalnoga doprinosa koju smo uveli početkom mandata. Na taj način postali smo konkurentniji od gradova u okruženju", pojasnio je osječki gradonačelnik Radić.

Dodao je kako je Industrijska zona Nemetin iznimno privlačna investitorima jer je opremljena svom potrebnom komunalnom infrastrukturom, te istaknuo da je devet čestica zone spojeno u jednu veličine 170 tisuća kvadratnih metara, a sve kako bi se investitori odlučili upravo za Osijek. Napomenuo je i da su Grad, Osječko-baranjska županija, Elektrotehnička i prometna škola, Sveučilište, FERIT i Zavod za zapošljavanje osmislili i programe za obrazovanje kadrova.

Za župana Anušića ovo je još jedan dokaz kako je Osijek preuzeo ulogu zamašnjaka i generatora gospodarskog, kulturnog, društvenog, sportskog i političkog života istoka Hrvatske. "Zajednički smo zauzeli drukčiji pristup prema investitorima, u kojemu njih stavljamo ispred politike, ispred svega onog što eventualno koči investicije. Politika je tu da im bude na usluzi i omogući najlakše i najjednostavnije poslovanje na području gdje investira. Upravo je to napravljeno ovdje u Osijeku", kazao je župan Anušić.

Iz Jabila su najavili kako je dovršetak gradnje proizvodnog pogona u Osijeku predviđen za početak 2024. godine. Očekuje se da će ovaj centar biti ključni pokretač lokalnog gospodarstva stvarajući više od 1500 novih radnih mjesta za kvalificirane radnike. U trenutku kada novi centar izvrsnosti za proizvodnju započne s radom, Jabil će postati jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji te lokalnoj zajednici pružati prilike za rast i razvoj.

Dario Kuštro

Ivan Radić

gradonačelnik Osijeka

U pregovorima smo s još nekoliko investitora i usudio bih se reći da će vezano uz investitore i investicije biti još lijepih vijesti. S državom smo u pregovorima da nam daruje okolna zemljišta za treću fazu Industrijske zone Nemetin.

”UŠTEDILI” JABILU 2,5 MILIJUNA EURA
Na novinarski upit koliko je Grad Osijek odlukom o oslobađanju komunalnog doprinosa “uštedio” novca Jabilu, gradonačelnik Radić je otkrio kako je riječ o iznosu od 2,5 milijuna eura. “Ali odluku o oslobađanju doprinosa nismo donijeli samo iz razloga kako bi pogodovali ovom investitoru”, odgovorio je Radić na naredno novinarsko pitanje. Investitor je, inače uplatio iznos od 194 tisuće eura za pravo građenja koje je dobio na 50 godina na objedinjenoj parceli u Nemetinu. Taj će iznos plaćati u prve tri godine ugovora, a nakon toga godišnji iznos za pravo građenja bit će 280 tisuća eura. Kada Jabilova tvornica bude sagrađena oni mogu zatražiti i otkup toga zemljišta, ali se tada cijena kreira po sasvim drugim parametrima. “U svakom slučaju ova investicija je osnaženje gradskog proračuna što kroz poreze i prireze na dohodak, tako i kroz novozaposlene”, pojasnio je Radić.
RADNA MJESTA
Kompanija Jabil pružatelj je proizvodnih rješenja, a zapošljava više od 250.000 ljudi na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja. Vodeći svjetski brendovi oslanjaju se na značajno i neusporedivo iskustvo Jabila na tržištu krajnje potrošnje, tehničke i dizajnerske sposobnosti, poznavanje proizvodnje i opskrbnog lanca, kao i stručnost u području upravljanja proizvodima na svjetskoj razini. Kompanija Jabil i zaposlenici imaju zajednički cilj i predani su ostvarivanju povoljnog utjecaja na lokalnu zajednicu i okoliš. Na svojoj mrežnoj stranici Jabil je obznanio namjeru otvaranja pogona u Osijeku, te ondje pozivaju zainteresirane za zaposlenje. “Bilo da ste nedavno diplomirali ili da ste iskusni profesionalac”, stoji u pozivu za daljnje informacije.
Možda ste propustili...