Regija
EU PROJEKT “ČUVARICA BAŠTINE U SRCU BIZOVCA”

Završila obnova i opremanje bizovačke kurije Normann
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
BIZOVAC



- Potpuno je obnovljena bizovačka kurija Normann, navode iz Općine Bizovac. Projektom obnove obuhvaćeno je opremanje radi stvaranja integriranog kulturnog prostora za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine općine.

Općina Bizovac provedbom EU projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" osnažit će kulturni i turistički potencijal i atraktivnost općine Bizovac. Ukupna vrijednost obnove, dijelom financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iznosi približno milijun eura.

Nakon izgradnje ta se građevina koristila za stanovanje vlastelinskih službenika, a tek od 1852. godine postaje dom mlade grofice Marijane Normann. Iako skromnih dimenzija, uspoređujemo li ju s monumentalnim slavonskim dvorcima, kurija Norman ekskluzivna je stambena građevina 19. stoljeća, a brojne intervencije i devastacije tijekom 20. stoljeća ne umanjuju njezinu vrijednost. Sada zgradu kurije koristi Općina Bizovac i ona je zaštićeno kulturno dobro. Obnova i uređenje kurije ključna je investicija za pozicioniranje općine Bizovac kao turističke destinacije istočne Hrvatske.

Provedbom projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" revitalizirat će se uže središte općine, a osiguranjem adekvatne infrastrukture omogućit će organiziranje i provođenje različitih turističkih, kulturnih, edukativnih i društvenih aktivnosti, kaže načelnik Srećko Vuković. D.S.R.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike