Regija
OPĆINSKO VIJEĆE O PRORAČUNU ZA 2022. I TROŠKOVIMA

Od naftne i plinske rente 8,1 milijun kuna - dvostruko više od plana, poskupjet će vrtić
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
MAGADENOVAC



Općinsko vijeće Magadenovac jednoglasno je usvojilo godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2022. godinu.



Magadenovački ukupni prihodi iznosili su 18,4 milijuna kuna, ili 92 posto od godišnjeg plana, a rashodi 12,4 milijuna kuna, što znači da je ostvaren višak prihoda od šest milijuna kuna. Na kraju 2022. višak je bio je 8,7 milijuna kuna jer je prenesen višak prihoda iz prethodnih godina od 2,7 milijuna kuna.



Računovodstvena referentica za knjigovodstvo i proračun Vera Katančić rekla je kako je najveća stavka prihoda naknada za eksploataciju mineralih sirovina u iznosu od 8,1 milijun kuna te prihoda od poreza na dohodak u iznosu od 1,6 milijuna kuna. Izvijestila je da su ukupne nepodmirene obveze Općine 31. prosinca 2022. bile 190.260 kuna, a potraživanja 1.438.908 kuna, od čega se najveći dio odnosi na potraživanja od prodaje zemljišta.



Magadenovački načelnik Stjepan Živković ocijenio je da izvještaj o izvršenju proračuna u prošloj godini svjedoči o činjenici da je visina prihoda dobro planirana, ali nije struktura jer su neplanski porasli prihodi za eksplotaciju mineralnih sirovina. Od rente za crpljenje nafte i plina Općina je lani uprihodila značajnih 8,1 milijun kuna, dvostruko više od planiranog. Načelnik Živković pojasnio je kako je do velikog rasta naftne i plinske rente došlo zbog drastičnog skoka tržišnih cijena nafte i plina. Napomenuo je da je najstabilniji izvor općinskog proračuna prihod od poreza.



Vijeće je prihvatilo i prijedlog Dječjeg vrtića Snjeguljica Osijek za povećanjem cijene boravka djece u područnom odjelu u Magadenovcu. Cijena za djecu jasličke dobi povećana je s 238 na 280 eura mjesečno, a za djecu predškolske dobi s 210 na 240 eura za cjelodnevni boravak, dok se za poludnevni umanjuje za 20 eura. No to poskupljenje roditelji neće osjetiti jer ne participiraju u ekonomskoj cijeni, već Općina Magadenovac, koja u stopostotnom iznosu financira rad vrtića.



- Naravno, nisam bio sretan kada smo dobili zahtjev za poskupljenjem, međutim korekcija cijene je nužna zbog povećanih troškova energenata, a jedan od razloga bio je i povećanje plaće zaposlenika. Vrtić poskupljuje za 15 posto. Do sada nas je stajao oko 900.000 kuna godišnje - rekao je načelnik Živković.



Inače, Općina Magadenovac od 2020. godine omogućava besplatan boravak u vrtiću.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike