Osijek
POLAGANJE VIJENACA U PETEFIJEVOJ

Članovi Népkőra prisjetili
su se krvave revolucije
Objavljeno 22. ožujka, 2023.

U Osijeku i okolici na više je lokacija svečano obilježen mađarski nacionalni praznik - 175. obljetnica Mađarske revolucije 1848. - 1949. Generalni konzulat Mađarske u Osijeku i MKD Népkőr svečanost su organizirali u Petefijevoj ulici u Retfali, a prethodilo joj je polaganje vijenca kod spomen-ploče Mihályu Antalu na pročelju sjedišta Népkőra. Antal je bio Retfalčanin, jedini predstavnik seljačkog podrijetla u prvom narodnom parlamentu u tom revolucionarnom vremenu.



Svečani program počeo je kratkim obraćanjem Tibora Vidakovića, predsjednika MKD-a Népkőr, koji je pozdravio, prvi put, sudjelovanje Viteškog reda iz Pečuha, koji su u svečanim odorama sudjelovali u ceremoniji polaganja vijenaca. Uslijedile su himne Hrvatske i Mađarske, i pozdravni govor, nakon čega se prisutnima obratio Jožef Zoltan Časar, konzul Mađarske u Osijeku, te je potom pročitao i pozdravno pismo Viktora Orbana, predsjednika mađarske vlade, upućeno svim Mađarima izvan domovine.

Za kulturni program pobrinuli su se članovi MKD-a Népkőr, a nastupio je mješoviti zbor i literarno-dramska sekcija. I u kulturnom programu se uvijek spominje da je za Mađare ta revolucija, iako ugušena relativno brzo, u krvi, vrlo značajna, jer je bila svojevrsni početak borbe za slobodu koja je izvojevana znatno kasnije. "I dok su drugdje na rukama zveckali lanci, kod nas su zveckale sablje, dok su drugi tajno lili suze, mi smo javno lili krv", kažu stihovi jedne od recitiranih pjesama. Austrijski vladari su ipak dali i neke povlastice, pa je, iako potpuna sloboda nije postignuta, došlo i do izvjesnih političkih promjena.

MKD Népkőr je sa svakodnevnim radom nastavio i nakon obilježavanja Mađarske revolucije 1848.-1949. Cilj je, prema riječima predsjednika Tibora Vidakovića, osnažiti rad u svim sekcijama, i doći do novih članova. Vrijedni članovi Népkőra, posebice folkloraši - plesači, svirači i pjevači, tako se ozbiljno pripremaju za svibanj i Spasovo - crkveni god Mađarske Retfale. I ove će godine obilježavanje početi bogoslužjem u reformiranoj kalvinističkoj crkvi, a potom će krenuti svečana povorka duž Ulice Sandora Petõfija, koja će na nekoliko sati postati pravi plesni podij.

Inače, Népkőr ima i članova koji nisu Mađari, ali ih privlači pozitivna energija ovoga društva. Svima zainteresiranima za članstvo u jednoj od sekcija Népkőra vrata su širom otvorena, dovoljno je samo doći u Petefijevu 76 u - Mađarskoj Retfali.

Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike