Novosti
NADBISKUP DEMANTIRA ZATAŠKAVANJE NAVODNOG SEKSUALNOG NASILJA

Ako je počinio zlo, stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika
Objavljeno 21. ožujka, 2023.

U povodu optužbi za zataškavanje istine o navodnom seksualnom nasilju nad ministranticama u župi Sotin pokraj Vukovara te da je njegov počinitelj bio sada već bivši tamošnji župnik Zlatko Rajčevac, koji je preminuo 2021., umirovljen 2020., a da ga je on doznao 2016. iz navoda majke jedne ministrantice, no da je opstruirao rasvjetljavanje slučaja, izvanrednu konferenciju za novinare u Nadbiskupskom domu u Đakovu održao je u utorak đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, odbacivši sve te optužbe.



Hranić je novinarima iznio detaljnu kronologiju, počevši od razgovora s majkom djevojke, a navodno seksualno maltretiranje trajalo je više godina, do njezine 18. Rekao je kako majka nije htjela ništa prijaviti institucijama, nego je inzistirala da se župnika makne iz župe. Dodao je da je razgovarao i s majkom i potom sa župnikom te to pretočio u zapisnike, da je majka rekla kako je bolest kod kćerke nastupila zbog župnikova ponašanja i uznemiravanja, a da je župnik vrlo otvoreno, ne znajući s kojim obujmom podataka raspolaže nadbiskup, dao puno šire informacije, da je rekao kako je on pozivan na razgovore upravo zbog pomoći u bolesti djevojke jer da je bolest već tada bila kod nje prisutna. Hranić je rekao da je DORH-u slučaj prijavio 2017. godine. Kronologija kaže da je protiv župnika poslije podignuta optužnica, no do istrage i procesa nije došlo, a župnik je u međuvremenu umro.

”Želim napomenuti da je poslije župnikove smrti, koliko je meni poznato, stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Podizanje optužnice još uvijek nije pravomoćna presuda i budući da proces nije okončan, nije nam poznata krajnja istina. Pokojni župnik je umro, a da prethodno nije bio ni osuđen niti je bio oslobođen od optužbi. Želim naglasiti još jednom da se solidariziramo s potencijalnim žrtvama te suosjećamo s njima i s njihovim roditeljima, ponizno ih molimo za oproštenje zbog trauma i rana koje nose ako ih je prouzročio svećenik naše nadbiskupije, istina, sada već pokojni. Stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika ako je on doista počinio zlo. Žalimo zbog toga i želimo biti podrška žrtvama. No budući da je optužnica samo podignuta, da pokojni župnik, koliko mi je poznato, nije bio pozvan ni na jedno ročište te da nije došlo do pravomoćne presude, moramo reći da nije moralno te da još uvijek nemamo pravo proglašavati župnika krivim i njega koji se više ne može braniti nazivati pogrdnim imenima ‘serijski seksualni grabežljivac, serijski seksualni predator i tako dalje’, što možemo vidjeti u medijima”, svojevrsni je rezime Hranićeva obraćanja javnosti.

Nadbisup je naglasio i da je svu potrebnu dokumentaciju, nakon što su optužbe o njegovu zataškavanju zlostavljanja stigle i do Vatikana, proslijedio nadležnoj kongregaciji, dikasteriju, iz kojeg je stigao odgovor da on svojim ponašanjem nije opstruirao niti zataškavao slučaj. Spočitano mu je, a inzistirano je i u utorak u upitima pojedinih novinara, što nakon prijava obitelji ministrantica nije udaljio župnika iz Sotina, kao i to da ga u njegovoj 75. godini nije umirovio, a što se tada inače čini, a na što je nadbiskup Hranić rekao kako on, kao biskup, nije mogao donositi sam presude bez pravomoćne presude. Dodao je i kako je župnik, kojem nije spominjao (puno) ime, tada već bio bolesni, nemoćni starac.

Novinari su pitali nadbiskupa i za ranije optužbe za istog svećenika koje su stigle iz Opatovca, filijale sotinske župe, a na što je Hranić rekao da do njega nisu došle te informacije te da bi on poduzeo sve što je u njegovoj nadležnosti. S.Župan
”NISAM JA TAJ KOJI PROGLAŠAVA KRIVIM”
”Vidim da je mamu, koja je htjela da se makne župnika iz župe, to jako vrijeđalo i zato je srdito na mene reagirala, vidim da nije htjela komunicirati sa mnom, ali nadam se da će sada možda i s ovim što je stvar sada ponovno dospjela u medije možda neke stvari razjasniti, pa će i ona bolje i mene razumjeti i biti otvorenija da možemo komunicirati i pokazati ljudsku blizinu i solidarnost iako ja nisam onaj koji može reći da je župnik kriv niti da je čist sve dok to netko drugi ne kaže jer nisam taj koji proglašavam nekoga krivim ili poštenim”, istaknuo je Hranić.

Đuro Hranić

nadbiskup đakovačko-osječki

BEZ POTVRDE

”Kongregacija za nauk vjere bila je upoznata s činjenicom da nisam udaljio župnika iz župničke službe odmah nakon prijave i prethodne istrage i to je prihvatila. Budući da Državno odvjetništvo tada (u studenom 2018.) nije pokrenulo istragu niti je podignulo optužnicu protiv župnika, Kongregacija je zaključila da se ne može pokrenuti ni kazneni postupak protiv župnika jer majka djevojke, svojevremeno ministrantice u župi Sotin, prilikom prijave nije predložila svjedoke ni dokumente, koji potvrđuju njezin iskaz, te je zato smatrala da ne postoje ni dostatni elementi koji bi dokazali župnikovu krivnju”, ističe Hranić.

Možda ste propustili...