Regija
NASTOJE SMANJITI DEPOPULACIJU U OPĆINI

Tordinci će graditi vrtić za 40 djece u dvije skupine
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
TORDINCI - Upravo je počela provedba važnog projekta "Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Tordincima", za koji je Ministarstvu znanosti i obrazovanja Općina Tordinci dostavila projektni prijedlog. Naime, Tordinci dosad nisu imali izgrađen dječji vrtić niti provodili djelatnost predškolskog odgoja pri školi, ali će se to uskoro promijeniti.

U Općini kažu kako je projekt gradnje dječjeg vrtića prijavljen na poziv na dodjelu nepovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, a financiran je iz mehanizma za oporavak i otpornost u vrijednosti od gotovo 400.000 eura.



Projektnim prijedlogom planira se izgradnja i opremanje matičnog dječjeg vrtića za 40 djece podijeljeno u dvije vrtićke skupine, što će, napominje načelnik Davor Adžić, unaprijediti kvalitetu života i pridonijeti zadržavanju mladih obitelji na području Općine.



- Cilj je poboljšanje životnih uvjeta u ruralnoj sredini Općine Tordinci te doprinos smanjenju depopulacije, unaprjeđenju kvalitete života i njegovu razvojnom potencijalu. Izgradnja vrtića jedna je od osnova za poticanje rasta i društveno-ekonomske održivosti kroz ulaganje u osnivanje lokalne temeljne usluge – predškolskog odgoja i naobrazbe za ruralno stanovništvo - pojašnjavaju u Općini i dodaju kako će dugo željeni tordinački dječji vrtić biti izgrađen u Starčevićevoj ulici, što je veliko olakšanje roditeljima koji tako svoje mališane više neće morati svakodnevno voziti u vrtić u Vinkovce, Vukovar ili Ernestinovo.



Osim u Tordincima, dječji vrtić dobit će i Korođ, koji će u cijelosti financirati mađarska i hrvatska vlada.



U Tordincima znaju koliko je važno i ulaganje u osnovno školstvo, što su ovih dana pokazali tordinački osnovci. Odjel za kemiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku početkom ove godine uspostavio je suradnju s OŠ Tordinci kako bi njihovim učenicama pomogli u što boljoj pripremi za natjecanja iz kemije.



- Naši su asistenti ugostili učenice Luciju Kovačević i Hanu Miletić te njihovu mentoricu Lucijanu Marković, koje su iskazale interes i volju za stručni posjet našem odjelu. Učenice su imale priliku upoznati se s kemijskim laboratorijima te odraditi praktične vježbe u svrhu priprema za školska natjecanja pod mentorstvom naših asistenata i stručnih suradnika – navode na službenoj Fb stranici Odjela za kemiju.



Na općinskom natjecanju iz kemije, naime, učenice su osvojile prva dva mjesta, a Lucija Kovačević na županijskom natjecanju osvojila je 1. mjesto te izborila plasman na državno natjecanje.

Miroslav Flego
Knjiga o Tordincima u Domovinskom ratu
U Tordincima se brinu o budućnosti, ali ne zaboravljaju ni prošlost, posebice onu bližu. U pripremi je knjiga o Tordincima u Domovinskom ratu. Središnja tema su poginuli i nestali Tordinčani i ostali branitelji koji su tih dana svoj život položili u obrani sela, kažu u Općini. Knjiga prati razdoblje od prvih ratnih zbivanja u naselju i okolici od proljeća 1991. godine, preko ratnih dana i okupacije sela, progonstva mještana te zaključno do ispraćaja posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz masovnih grobnica.

Dječji vrtić dobit će i Korođ, koji će u cijelosti financirati mađarska i hrvatska vlada

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike