Kultura
ZA NAJBOLJE DRAMSKO DJELO 2022.

Nagrada “Marin Držić” pripala Davoru Špišiću
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Stručno povjerenstvo Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" za 2022. donijelo je odluku o šest dramskih tekstova ocijenjenih najboljima među 64 pristigla na javni poziv, čije će postavljanje na kazališnu scenu podržati Ministarstvo kulture i medija. Jednoglasnim odlukama nagrađeno je šest dramskih djela, a za čitanje se preporučuju još tri drame. Prvu nagradu dobio je Davor Špišić za rukopis "Žena himna", "zrelu, dramaturški vještu i inovativno izgrađenu biografsku dramu o Petri Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića, koja je zapamćena kao autorica austrijske himne", dramu o politici kao sudbini koju je žiri ocijenio kao "originalni dramski predložak koji nudi zahvalan materijal za kreativno čitanje na sceni".

Drugu su nagradu podijelili Edi Matić i Espi Tomičić. Treću nagradu dijele tri autorice, Katja Grcić s dramskim tekstom "Druga", u čijem su fokusu ispovijesti triju žena različitoga psihofizičkoga i socijalnointelektualnoga habitusa s naglaskom na njihove ljubavne odnose i iskustva, napose u vrijeme pandemije i izolacije; Hana Konsa s uznemirujućom i potresnom dramom "Ostanak" u kojoj autorica rastvara uzroke duboke traume koju dvoje protagonista nose od djetinjstva, te Ana Maras Harmander, čiji tekst "Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju" govori o troje prijatelja iz mladosti, danas na pragu četrdesetih, postavljajući pitanje jesmo li ono što želimo postati ili nas određuje to od koga smo postali.

Povjerenstvo je donijelo odluku o preporuci za dramska djela: "Šuplje kosti" Vlaste Golub, "Ubili smo djecu" Nade Kaurin Knežević i "Ona moja" Sare Kopeczky. H
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike