Ekonomija
BUDI PROMJENA KOJU ŽELIŠ VIDJETI U SVIJETU

Svatko može odigrati svoju ulogu bez obzira na to koliko mala bila
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
Globalna kampanja pod nazivom Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu, pokrenuta uoči UN-ove konferencije o vodi 2023., imala je namjeru potaknuti ljude da poduzmu nešto u vlastitim životima kako bi promijenili način na koji koriste i troše vodu te upravljaju njome.

Pojedinačna obećanja dostavljena na web-stranicu kampanje pridonijet će Agendi djelovanja za vodu – glavnom rezultatu UN-ove konferencije.

Cijela Agenda zamišljena je kao skup dobrovoljnih obveza vlada, tvrtki, organizacija, institucija, koalicija i članova javnosti, osmišljenih za postizanje brzog napretka prema međunarodno dogovorenim ciljevima vezanim uz vodu i sanitaciju, a posebno Cilj održivog razvoja 6 (SDG 6) - voda i kanalizacija za sve do 2030.


No trenutačno je svijet ozbiljno skrenuo s puta u pogledu SDG 6. Najnoviji podaci pokazuju da vlade država moraju raditi u prosjeku četiri puta brže kako bi na vrijeme ispunile ovaj cilj.

Svaka smetnja u ovom vodnom ciklusu potkopava napredak u svim glavnim globalnim pitanjima, od zdravlja do gladi, od rodne ravnopravnosti do poslova, obrazovanja do industrije, katastrofa do mira.

Potrebne su brze, transformativne promjene, i u takvoj situaciji svatko može igrati svoju ulogu. Svaka akcija – bez obzira na to koliko mala bila – napravit će razliku.

Dario Kuštro
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno

2

U EUROZONI NOMINALNI TROŠAK RADA VEĆI 5,1 %

Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova rada

3

KLIJENTI SUZDRŽANI U ULAGANJIMA

Prihod proizvođača robota će stagnirati