Osijek
U RETFALAČKOJ ŽUPNOJ CRKVI

Blagoslov slike svetog Josipa uz trodnevnicu
Objavljeno 21. ožujka, 2023.

Uz slavlje spomendana sv. Josipa, zaštitnika obitelji i domovine Hrvatske, koji se ove godine liturgijski častio 20. ožujka, u retfalačkoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa održana je trodnevna svečana duhovna priprava. Prve večeri, u srijedu, na svečev dan, euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao otac Ivan Ike Mandurić, isusovac u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku, a na kraju mise župnik, vlč. Ivan Jurić, blagoslovio je novu župnu sliku “Sveti Josip”, koju je u tehnici suhog pastela naslikao laik Krešimir Jakumetović. Slika će stajati u crkvi otisnuta na veliko platno.


Župnik Jurić blagoslovio je sliku i predmolio posvetnu molitvu sv. Josipu, dok su župljani pjesmom pratili svečanost. Zaštitniku obitelji, domovine Hrvatske i Katoličke Crkve tijekom trodnevnice utjecali su se mnogobrojni župljani pridružujući se molitvama svete krunice, litanija sv. Josipu i “Križnog puta sina Josipovog” (autorice Ive Maričić, katehistice) koje su predmolili muževi župne Molitvene skupine sv. Josipa. Druge večeri misu je i klanjanje pred Presvetim predvodio župnik Jurić, a u petak je u pobožnosti križnog puta sudjelovao retfalački župni vikar vlč. Florijan Zagorščak, predvoditelj završnog misnog slavlja.
Trodnevnica je završena molitvom na koljenima koju je ispred oltara i nove župne slike predmolio vlč. Jurić u zajedništvu s vikarom i ministrantima te je naposljetku zahvalio svim sudjelovateljima u duhovnoj pripravi “ponosu i radosti velike župe”, posebice muškarcima (predmoliteljima krunice srijedom, pričešćivačima, čitačima i skupljačima milodara u crkvi) koji u župnoj Zajednici sv. Josipa svake srijede uoči večernje mise mole za obitelj, brak, domovinu i sav narod.


Blagoslovljena slika sv. Josipa s Djetešcem Isusom u naručju i simboličnim cvijetom ljiljana stajat će na jugoistočnom crkvenom zidu blizu oltarnog prostora. Propovjednici su u trodnevnici promišljali o duhovnosti i ljubavi po uzoru na sv. Josipa, podsjetivši na uzorne svečeve odlike: herojsku svetost, empatiju i suosjećajnost s drugim pri čemu se zaboravlja na sebe i živi za drugog – za obitelj, svoj narod i domovinu, za Boga; skrovitost i šutljivost u kojoj je skrivena snaga Božje ljubavi; jednostavnost sv. Josipa i pravednost. N.Špoljarić

Najčitanije iz rubrike