Regija
NOVI PROJEKTI NA NATJEČAJU NPOO-A

Atrakcije: Prijamni centar Vrata Papuka i Drava kao nadahnuće
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Oba projekta, koja nose i zapošljavanja, vrijedna su gotovo 7,3 milijuna eura

Kada bi postojao vremenski stroj kojim bi se putnik namjernik vratio samo pet godina "u rikverc", na području Virovitičko-podravske županije ne bi zatekao mnogo toga. Ne bi bilo asfaltirane ceste prema Jankovcu, Geo info centra u Voćinu, obnovljenih dvoraca u Virovitici i Suhopolju, moderno uređene Dravske priče, Posjetiteljskog centra Križnica, Klopotca na Bilogori, obnovljene rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici ili pak Centra Sekvoja u Slatini... Danas Jankovac bilježi eksploziju dolazaka turista, Geo info centar u Voćinu dobiva nacionalne nagrade (nedavno Zlatni suncokret ruralnog turizma), Gradski muzej u Virovitici, koji se nalazi u dvorcu Pejačević, najbolji je slavenski muzej, Suhopolje je najbolji EU projekt i Šampion kontinentalnog turizma Večernjeg lista, na Križnici, čiji centar posjetiteljima vrata otvara ovaj tjedan, možete vidjeti najljepši izlazak sunca na Dravi...



Turizam se na ovom području najviše temelji na UNESCO zaštićenim područjima Parka prirode Papuka i rijeke Drave. Na natječaj NPOO-a prijavljena su dva nova projekta: Prijamna točka Vrata Papuka u Slatinskom Drenovcu, koja će imati fotonaponsku elektranu, gljivarski centar, igrališta, konferencijske dvorane, adrenalinski park..., te Drava kao nadahnuće, kojim će se obogatiti sadržaji u Dravskoj priči i Centru za posjetitelje na Križnici. Oba projekta ukupno su vrijedna gotovo 7,3 milijuna eura.

Nova ulazna točka


Novi projekt Parka prirode Papuk, Prijamna točka Vrata Papuka, javnosti je predstavljen na Jankovcu. Od 2019. godine pripreman, buduća akvizicija Javne ustanove nalazit će se u Slatinskom Drenovcu, a projekt je prijavljen u okviru NPOO-a na poziv Ministarstva turizma i sporta. Ako bude odobren, njegovom obnovom i opremanjem stvorit će se visokokvalitetni uvjeti za održavanje širokog spektra događanja i aktivnosti iz područja turizma, prirodne, društvene i gospodarske djelatnosti usmjerenih na unaprjeđivanje kvalitete života lokalne zajednice. Partnerska je institucija Općina Velika u Požeško-slavonskoj županiji, a ukupna vrijednost je 3,3 milijuna eura. Prijamna točka Vrata Papuka, kako joj i samo ime govori, bit će ulaz u najposjećeniju kontinentalnu destinaciju - Park-šumu Jankovac, a uz dječje igralište, kafić, suvenirnicu, konferencijsku dvoranu, izložbeni postav te ishodište pješačke staze, adrenalinski park i turistički vlakić, omogućit će posjetiteljima posve nov doživljaj Papuka.

- Cilj je projekta pridonijeti povećanju održive privlačnosti posjetiteljske infrastrukture kako bi se povećanjem ciljanih dnevnih posjeta i uspostavom boljeg upravljanja posjetiteljima poboljšao turistički potencijal kontinentalne Hrvatske. Tako bi se pridonijelo ostvarenju pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo. Nedostatak tzv. ulaznih točaka u sklopu samog Parka stvorio je preopterećenje jedine startne točke posjetitelja Park-šume Jankovac i to je dovelo do potrebe osiguranja druge ciljane točke ulaza s adekvatnijim infrastrukturnim uvjetima za prihvat većeg broja ljudi, a samim tim i osiguranja novog turističkog sadržaja u sklopu ponude Parka. Projektnu dokumentaciju pokrio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnom iznosu od 96,5 tisuća eura. Revitalizacija lokacije podrazumijeva obnovu nefunkcionalne zgrade te uređenje okolišnog prostora oko građevine, a završetkom projekta, obnovom i opremanjem zgrade stvorit ćemo visokokvalitetne uvjete za održavanje širokog spektra događanja... Projektom će biti uspostavljen gljivarski park te poučno-edukativna staza, a partnerska institucija Općina Velika planira aktivnost izrade poučno-edukativne staze od Velike do Jankovca - naglasio je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac. Projekt će utjecati i na otvaranje novih radnih mjesta u samom centru za posjetitelje, na održavanju i upravljanju, a zasigurno će pokrenuti i lokalne proizvođače.

Prijamna točka Vrata Papuka u Slatinskom Drenovcu uključuje nove turističke sadržaje na području općina Čačinci, Velika i Voćin, gdje postoji više od 300 malih obiteljskih gospodarstava. Glavna zgrada bit će energetski gotovo potpuno pokrivena iz obnovljivih izvora energije, a prikupljena kišnica koristit će se kao tehnološka voda. Fotonaponska elektrana bit će snage 20 kW, a pretpostavlja se kako će na godišnjoj razini proizvoditi 27.575,00 kWh. Bit će tu i dizalice topline, kao i separator ulja i masti tretiranih oborinskih otpadnih voda s površina kolnika.

Rijeka za odmor


Iz radionice Tatjane Arnold Sabo, a u režiji VIDRA-e i uz potporu Virovitičko-podravske županije, uvijek izlaze sjajne turističke stvari. Dravska je priča, nedaleko od dravskih sprudova, gdje se gnijezdi i orao štekavac, "raj na zemlji" koji opisuje život na Dravi i oko nje. Sadržajna multimedija, ali i ukusno uređeno okruženje, koje je do prije 12 godina podsjećalo na džunglu, danas obnovljeno i uređeno, privlače sve više posjetitelja. A u budućnosti će privlačiti i više. Naime, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-a, uz partnere Virovitičko-podravsku županiju i Općinu Pitomača, na NPOO je prijavila 3.937.359,29 eura vrijedan projekt Drava kao nadahnuće, kojim se planira unaprijediti turistička infrastruktura u turistički slabije razvijenom području Virovitičko-podravske županije, u Dravskoj priči i Centru za posjetitelje Križnica.

- Cilj je projekta unaprijediti, razviti i prilagoditi turističku infrastrukturu Posjetiteljskog centra Dravska priča i Centra za posjetitelje Križnica provedbom projektnih aktivnosti kroz razvoj novih sadržaja i stvaranje infrastrukturnih preduvjeta za dodatne oblike turizma na području VPŽ-a za sve ciljne skupine - od domaćih posjetitelja, djece i mladih, ljubitelja aktivnog odmora i prirode, do glazbenika i slikara... - podcrtala je Tatjana Arnold Sabo.

Projektom će se povećati energetska učinkovitost zgrade Posjetiteljskog centra Dravska priča, na čijem će se krovu postaviti fotonaponska elektrana, nadograditi multimedija i postojeći hologrami, izgraditi nova dječja igrališta. Dravska priča i Centar na Križnici dobit će biološko jezero, gdje će se koristiti biološke filtracije bez upotrebe dezinfekcijskih sredstava, koje će moći koristiti i plivači neplivači. Tu je i nabava po deset kajaka i kanua kojima će turisti krstariti Dravom, ali i gradnja triju pontona, u Noskovcima, Terezinom Polju i Križnici. Na njima će se nakon plovidbe Dravom moći odmoriti.

Projektom se planira i nabava bicikala na vodi. Tu je i nabave plovila s nultom emisijom ugljika, odnosno dvije elektrosolarne brodice za 12 putnika, šest električna vozila i deset električnih bicikala. Na Križnici će postojeći most postati "glazbeni most".

- Jedan od strateških prioriteta Virovitičko-podravske županije ulaganje je u zelenu tranziciju, kvalitetno upravljanje prostorom i okolišem te ulaganje u turistički infrastrukturu. Turistički potencijali županije baziraju se na tri reljefne cjeline - Papuku, Bilogori i rijeci Dravi - koje predstavljaju bogate prirodne vrijednosti – naglašava Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.
Dravska priča dobit će fotonaponsku elektranu, nadogradit će se multimedija i hologrami, graditi igrališta

Smanjuje se regionalna neujednačenost
Svjesni su u Virovitičko-podravskoj županiji da su bez daljnjih adekvatnih financijskih ulaganja mogućnosti za održiv razvoj turizma te povećanje turističke atraktivnosti i raznovrsnosti turističke ponude ograničene i zato novim projektima nastoje poticati i zapošljavanje i gospodarski oporavak.

- Drago mi je da su se na području naše županije rodile ove ideje koje će definitivno značiti novi turistički potencijal i donijeti novu točku razvoja turizma. Sve ovo radimo kako bismo unaprijedili turističku infrastrukturu u turistički slabije razvijenom području Virovitičko-podravske županije s potencijalom za razvoj posebnih oblika turizma, što će pridonijeti održivom razvoju turizma tijekom cijele godine i smanjenju regionalne neujednačenosti – kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike