Regija
DRENOVCI

Korisnici inkubatora proizvode tjesteninu, sokove, pekmeze, džemove
Objavljeno 20. ožujka, 2023.

Poljoprivredno-poduzetnički inkubator Drenovci (PPID), otvoren je u rujnu 2016. godine radi poticanja razvoja postojećih i pomoći u osnivanju novih malih i srednjih poduzeća. Riječ je o prvom inkubatoru u ruralnom području koji omogućuje proizvodnju prehrambenih proizvoda najmom prostora i strojeva za preradu. Kao poduzetnička potporna institucija poduzetnicima u početnim fazama, od osnivanja do prvih nekoliko godina rada, pomaže u razvoju kroz subvencionirani najam prostora, edukacije, informiranje i savjetovanje. Aktivnosti PPID-a usmjerene su ka pokretanju poduzetničke aktivnosti u sektoru poljoprivredno-prehrambene djelatnosti, s naglaskom na stvaranje proizvoda veće dodane vrijednosti.



Raspolaže s dva edukacijsko-proizvodna postrojenja - za preradu voća i povrća te za preradu proizvoda od brašna. Osim mogućnosti subvencioniranog najma poslovnog prostora pruža i usluge prerade po tržišnim cijenama. Kroz Inkubator su u posljednjih šest i pol godina prošli brojni korisnici usluga i sudionici radionica, edukacija, izobrazbi, znanstvenih i drugih skupova... Lani je vođenje PPID-a preuzela Bernadet Turudić. U veljači je objavljen javni natječaj za subvencionirano korištenje poslovnih prostora i usluga. Pravo ostvaruju fizičke osobe koje namjeravaju osnovati OPG, obrt ili trgovačko društvo i započeti s radom u roku od tri mjeseca od sklapanja ugovara, poduzetnici početnici i mladi poduzetnici, odnosno poslovni subjekti koji s najmanje jednom ili više osoba u dobnoj skupini do navršenih 40 godina života u trenutku podnošenja zahtjeva posjeduju više od 50 posto vlasništva. Subvencionirano korištenje poslovnih prostora i usluga traje tri godine, u prvoj je iznos subvencije 75 posto, u drugoj 50 posto, a u trećoj godini 25 posto. Korisnici potom plaćaju tržišnu cijenu, a prema postojećem cjeniku sat najma Inkubacijsko edukacijsko-proizvodnog postrojenja za preradu proizvoda od brašna stoji 10,62 eura (100 kuna), a dnevni najam 169,89 eura (1280 kuna). Cijene su u istom iznosu utvrđene i za najam Inkubacijsko edukacijsko-proizvodnog postrojenja za preradu proizvoda od voća i/ili povrća. A sat najma linije za proizvodnju tjestenine, kao i linije za proizvodnju džema/pekmeza je 7,30 eura (55 kuna). Za sat najma linije za proizvodnju soka treba izdvojiti 7,96 eura (60 kuna), a za proizvodnju pekarskih proizvoda i kolača, kao i za najam linije za sušenje/destilaciju je 6,64 eura (50 kuna).

U Inkubatoru se okreću i prema turizmu i rade na projektu vrijednom približno dva milijuna kuna, u okviru kojega će biti sagrađena kušaonica domaćih proizvoda.

Marija Lešić Omerović
Bernadet Turudić

direktorica

Subvencionirano korištenje poslovnih prostora i usluga traje tri godine, u prvoj je iznos subvencije 75 posto, u drugoj 50 posto, a u trećoj 25 posto. A potom se plaća tržišna cijena.

KRATKI LANCI OPSKRBE
Inkubator je pokrenuo i projekt “Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta iz Cvelferije”, u koji je uključeno sedam OPG-ova. Uskoro će u svakom naselju u općini Drenovci biti formirano prodajno mjesto gdje će se moći kupiti njihovi domaći proizvodi, jer cilj je učiniti ih što dostupnijima kupcima. To su med, voće, povrće, suhomesnati proizvodi, sokovi, pekmezi, džemovi...

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike