Regija
UČENICI OŠ BARTOLA KAŠIĆA BILI U PORTUGALU

Vinkovački učenici vidjeli i zlatne novčiće s likom careva iz Cibalae
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
VINKOVCI



Vinkovačka OŠ Bartola Kašića više od deset godina sudjeluje u međunarodnim projektima Erasmus+, a u okviru najnovijeg "How Roman are You?", učenici su uz pratnju svojih učiteljica boravili u Portugalu.

- Škola domaćin, Agrupamento de Escolas Rosa Ramalho, organizirala je edukativan i raznolik program za učenike i učitelje iz Italije, Španjolske, Grčke, Njemačke i Hrvatske. Škola se nalazi na sjeveru Portugala, u mjestu Barcelos, koji je jedan od putova prema Santiago de Compostelu, poznatijem i kao Putu sv. Jakova, gdje se na ulici često mogu sresti hodočasnici iz cijeloga svijeta - kaže ravnateljica škole Vlasta Pavlović Elez, dodajući kako su učenici vidjeli ostatke rimske arhitekture, ali i zanimljiva pročelja zgrada ukrašena šarenima pločicama koje Portugalci nazivaju azulejos.

Između ostaloga, učenici su učili osnove portugalskog jezika i saznali više o povijesti zemlje domaćina. Pripremili su prezentacije i izlaganja, nastale na temelju njihovih istraživanja, kojima su predstavili put svoje domovine do demokracije. Uz brojne druge aktivnosti, posjetili su muzej arhelogije u Bragi, gdje su vidjeli i zlatne novčiće s portretima rimskih careva Valensa i Valentinijana, rođenim u naselju Cibalae, današnjim Vinkovcima. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike