Kultura
UDRUŽENJE HRVATSKIH ARHITEKATA

Nagradu za životno djelo dobio Nikola Bašić
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Dobitnik Nagrade ‘‘Viktor Kovačić‘‘ za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata akademik je i arhitekt Nikola Bašić. Nagrada za životno djelo u svim profesijama ukazuje na vrijednost cjelokupnog opusa pojedinca i na važnost tog opusa, no za primatelje ona ima posebnu emotivnu vrijednost jer je primaju u zreloj profesionalnoj i životnoj dobi, kad se pogled okreće unatrag, povlači crta pod učinjeno i naviješta smiraj, napominje se u obrazloženju. Bašić u tom dijelu odudara jer, kako je ustvrdio Petar Kozina, poznavajući njegovu životnu i kreativnu energiju, elan i strast s kojima pristupa poslu, možda još uvijek nije došao taj trenutak, jer je pred njim bez sumnje još mnogo novih izazova. Ocijenio je kako je Bašić "izuzetan arhitekt čije područje interesa pokriva kompletno područje arhitektonske struke, pa i izvan nje, pri čemu je impresivna, neshvatljivo velika količina izvanredno kvalitetnih, realiziranih djela".

Podsjetio je na neke od njih, od urbanističkih vizija (Zablaće, Splitorina), pa do scenografskih rješenja (Pozornica za Papu), od povijesnih ambijenata (tvrđava sv. Nikole i Šibenski eskalatori), do nautičkih scenarija (projekt 1244), od komercijalnih tema (TC Zadar) do umjetničkih urbanih instalacija (Morske orgulje i Pozdrav Suncu), od stambeno-poslovnih zgrada (TIZ, Bili brig) do memorijalne arhitekture i land arta divovskih dimenzija (Kornatski križevi), od sakralnih (Ražine, Okit, Udbina, Bili brig), pa do prometnih građevina (Trajektna luka Zadar). Bašić predstavlja primjer arhitekta na tragu modernističkih vremena koji samouvjereno nudi rješenja koja se postavljaju u društvu, i to u velikom mjerilu.

- U vrijeme kad se postavlja pitanje o relevantnosti arhitektonske profesije uopće, koja se raslojila u rasponu od hermetičnih individualnih autorskih izraza do korporativnih obrazaca funkcioniranja, Bašić na renesansni način pokriva sve uloge, od projektanta u uredu i gradilištu do javnog intelektualca, od lica iz križaljki i kvizova do profesora na fakultetu - zaključio je.

Godišnja izložba i dodjela Nagrada UHA-e planira se za svibanj u Zagrebu. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike