Regija
GORJANI RASPISALI NATJEČAJ

Općina prodaje dvije kuće jer ih nisu prihvatili nasljednici
Objavljeno 18. ožujka, 2023.
Stiglo nam je rješenje suda, tj. gruntovnice, da smo dobili tu imovinu, kaže Lović
GORJANI - Općina Gorjani raspisala je natječaj za prodaju dviju kuća u svom općinskom središtu koje su joj pripale po zakonu, a nakon dobivanja rješenja suda, odnosno gruntovnice.

Riječ je o imovini čiji se nasljednici nisu prihvatili nasljedstva ili ih nema. Ošasna je to imovina koja u tim slučajevima po slovu zakona pripada jedinicama lokalne samouprave, koje se sve više suočavaju s takvim nekretninama i obvezom da ih preuzmu i prodaju, a novac od prodaje ide u njihove lokalne proračune.

U ovom natječaju Općina Gorjani prodaje kuću u gorjanskoj Punitovačkoj ullici. Prodaju se kuća i dvorište, 922 četvorna metra, a početna cijena joj je 3424,25 eura. Druga kuća za prodaju je u Grčkoj ulici. Obuhvaća dvorište, dvije dvorišne zgrade, kuću, nadstrešnicu i pomoćnu zgradu, ukupno 755 četvornih metara, a početna cijena je 11.400 eura. Potrebna je prethodna uplata 10-postotne jamčevine.


- Imovina je to korisnika Centra za socijalnu skrb nakon čije je smrti pripala Općini jer se nasljednici nisu prihvatili nasljedstva. Dobili smo rješenja suda, odnosno gruntovnice, da smo dobili tu imovinu - kaže gorjanski načelnik Ivan Lović.

Na prošlom natječaju Općina je realizirala prodaju nad jednom nekretninom - svoj udio vezan uz 50-postotno suvlasništvo.

– Tada su na natječaju bile i kuće iz Punitovačke i Grčke ulice, no nisu prodane, pa smo sada ponovili natječaj za njihovu prodaju. U međuvremenu smo dobili još jednu kuću za prodaju, i to u susjednim Tomašancima. U dobrom je stanju, no prvo treba obaviti njezinu procjenu, pa ju onda dati u prodaju - kaže Lović.

Kuća koja se prodaje po početnoj cijeni od 3424 eura u ruševnom je stanju i najvjerojatnije će ju potencijalni kupac uzeti za "numeru" i za novu izgradnju, dok se kuća čija je početna cijena 11.400 eura može dovesti u funkciju.

Suzana Župan
Veći je to problem nego korist, no bolje i tako nego da kuće propadaju
Natječaj za prodaju dviju kuća u Gorjanima bit će otvoren do 30. ožujka. I u oba naselja Općine Gorjani sve je više praznih kuća. Ruralnim sredinama u Slavoniji one, sve većim propadanjem i zapuštenošću, nisu samo vizualna “šaka u oko” nego i sve veći komunalni problem, pa je, u slučaju ove općine, i to dio poslova u domeni općinskog komunalnog redara. - Bilo bi bolje da takvu imovinu ima netko naslijediti. Ovako, slovom zakona, mi ju kao lokalna samouprava preuzimamo i više nam je to obveza, problem, nego korist, nije to neki novac. No bolje je i to rješenje nego da te prazne kuće nakon smrti vlasnika propadaju - kaže gorjanski načelnik Ivan Lović. Novac dobiven od prodaje takve imovine nije namjenski. I Grad Đakovo, primjerice, proveo je u posljednje vrijeme nekoliko natječaja za prodaju ošasne imovine.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike