Regija
KREĆE NOVI CIKLUS JAVNIH RADOVA

Odobreni broj radnika znatno je manji od očekivanog
Objavljeno 18. ožujka, 2023.
Gradu Županji određeno pravo zapošljavanja sedam osoba, Općini Drenovci četiri, Općini Vrbanja tri, kao i Općini Gunja
ŽUPANJA - U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kreće novi ciklus javnih radova, za kojima postoji velika potreba i koji puno znače gradovima i općinama diljem Hrvatske. Nestrpljivo su ih čekali i na području županjske Posavine, a odobreni broj radnika znatno je manji od očekivanog.

To je razočaralo i lokalne čelnike, ali i građane koji su se nadali privremenom zaposlenju. Vjerovali su da će im javni radovi nekoliko mjeseci osigurati posao i njihovim obiteljima redovita primanja, ali mnogi će ostati uskraćeni. Kvote su i za 2023., kao što je bilo i lani, osjetno smanjene u odnosu prema prijašnjim godinama. Primjerice, Općini Drenovci, s pet naselja, odobrena su samo četiri radnika. Susjednoj Općini Vrbanja određeno je zapošljavanje triju osoba. To je, smatra načelnik Velimir Redl, doista premalo jer općine koje nemaju komunalna poduzeća i oslanjaju se na javne radove imaju potrebu za većim brojem ljudi, posebice ako je riječ o većem području. Općina Gunja također će u javnim radovima moći angažirati samo tri osobe. "Lani sam, kada su nam odobrili samo četiri radnika, mislio da ne može manje, ali evo, očito sam se prevario", kaže načelnik Anto Gutić. A gradovima i općinama će prilikom zapošljavanja biti vrlo teško pronaći osobe koje udovoljavaju utvrđenim kriterijima ako žele ostvariti financiranje u 100-postotnom iznosu. Gutić kao veliki problem ističe utvrđene ciljane skupine koje osiguravaju financiranje 100 posto subvencije. One su, upozorio je, toliko usko napravljene da im je, prisjeća se, i lani bilo nemoguće pronaći četiri radnika, a tako će, uvjeren je, biti i sada. To su roditelji s četvero i više malodobne djece, roditelji djece s poteškoćama u razvoju, roditelji djece oboljele od malignih bolesti te roditelji udovci i roditelji djeteta bez upisanog drugog roditelja. U tu skupinu pripadaju i osobe s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima i obiteljskog nasilja, azilant i stranac pod privremenom zaštitom i članovi njegove obitelji. Prednost imaju i liječeni ovisnici o drogama, povratnici s odsluženja zatvorske kazne unatrag šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva, osobe uključene u probaciju, pripadnici romske nacionalne manjine, beskućnici i hrvatski povratnici/useljenici iz hrvatskog iseljeništva.

Gradu Županji je na temelju udjela broja nezaposlenih na tome području u odnosu prema ukupnom broju nezaposlenih u Područnom uredu HZZ-a Vinkovci određeno pravo zapošljavanja sedam osoba u javnim radovima. Lani ih je bilo osam, godinu ranije 25, a prijašnjih godina i puno više.

Odobrena kvota ne zadovoljava potrebe pojačanog održavanja javnih površina na području Županje, pa će Grad kroz tvrtku Čistoća, potvrdio nam je gradonačelnik Damir Juzbašić, o vlastitome trošku angažirati još nekoliko ljudi.

Marija Lešić Omerović
PRIJAVE OTVORENE DO 24. OŽUJKA
Grad Županja raspisao je oglas za prijam sedam osoba u radni odnos na određeno vrijeme u javnim radovima na rok od šest mjeseci na puno radno vrijeme i devet mjeseci na nepuno radno vrijeme - korisnici zajamčene minimalne naknade. Bit će angažirani na izradi novih cvjetnih gredica i sadnji cvijeća, popravku klupa savske šetnice i županjskih Virova, košenju javnih površina ispred napuštenih kuća i privatnih domaćinstava starijih i nemoćnih osoba. Rok za prijavu je 24. ožujka.

Anto Gutić

načelnik Gunje

Veliki problem su nam i utvrđene ciljane skupine za financiranje 100 posto subvencije. I lani nam je bilo nemoguće pronaći četiri radnika koja joj pripadaju, a tako će vjerujem biti i sada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike