Osijek
APEL SRBIJI S TRIBINE O NESTALIMA

Manipulacija nestalima traje dugih 30 godina
Objavljeno 18. ožujka, 2023.
Posljednji nalasci bude nadu da ćemo i nakon 30 godina doći do odgovora gdje su nestali hrvatski branitelji i civili

Udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osijek u suradnji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (SUOZNHB) i Ministarstvom hrvatskih branitelja, u petak su u Veteranskom centru održali tribinu pod nazivom "Pravo nestalih na identitet - pravo obitelji na istinu". Hrvatska traga za još 1816 osoba iz Domovinskog rata, od čega se samo na području Osječko-baranjske županije traži 97 branitelja i civila.



S istim i konstantnim problemom, a to je nedostatak informacija o grobnicama, susrećemo se već 30 godina, ocijenila je predsjednica SUOZNHB-a Ljiljana Alvir napominjući da se te informacije nalaze u arhivima Srbije.

Pravo na istinu


- I to je ono što bi trebalo pomoći nama, ali i njima, uvjetno govoreći njima, jer oni isto tako traže od Hrvatske rješenje pitanja nestalih osoba srpske nacionalnosti. To i jest u hrvatskoj nadležnosti s obzirom na to da je riječ o hrvatskim državljanima, ali dio tih informacija se također nalazi u Srbiji. Politička retorika koju vodi Srbija, manipulirajući pitanjima nestalih, nije se promijenila kroz sve ove godine - istaknula je Alvir. Tvrdi da kod obitelji nestalih ponestaje snage, a često i nade.


- Ali svaki novi pronalazak grobnica, kao što je Bobota gdje su otkriveni ostaci civilnih žrtava iz Tenje, i na području Vukovara, ponovno bude nadu obiteljima da će i oni dočekati taj dan kada će moći pokopati svoje najmilije. Tražimo da se procesi ubrzaju i stoga smo organizacijom tribine "Pravo nestalih na identitet - pravo obitelji na istinu" u Osijeku željeli doznati gdje su problemi koji koče rješavanje pitanja nestalih osoba i koja su moguća rješenja za te probleme, poručila je Alvir.

Ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri napomenula je da se najveći dio nestanaka veže upravo uz hrvatsko Podunavlje zatim za hrvatsku Banovinu te nekadašnji logor Bučje. Istaknula je također da je i danas najveći problem kvalitetna i dobra informacija kojih se najveći dio nalazi u Republici Srbiji.

Nećemo stati


- To je nešto što Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano traže i zahtijevaju, međutim unatoč tome nadležne službe u našoj zemlji, MUP i SOA, svakodnevno tragaju za informacijama i ljudima koji nam u toj potrazi mogu pomoći. Rezultati u posljednjih sedam godina to su i pokazali jer su otkrivene masovne grobnice u Boboti i Marincima, pronađeni su posmrtni ostaci dvaju hrvatskih

policajaca u Kukunjevcu i prije mjesec dana otkrivena je masovna grobnica u Šarviz doli - kazala je.

Masovna grobnica u Šarviz doli trenutačno je prioritet jer je ekshumacija završila i čekaju se rezultati DNA analize kako bi ih mogli predstaviti obiteljima. Paltrinieri naglašava da se paralelno s tim već godinu dana rade opsežna terenska istraživanja na području Petrovačke dole, još uvijek aktivnog smetišta, na području grada Vukovara na kojemu se nadaju pronalaženju posmrtnih ostataka.


- Na ovakvim tribinama informiramo obitelji koliko se napora ulaže te da dajemo sve od sebe i da nećemo stati. Ovi posljednji nalasci bude nadu da ćemo i nakon 30 godina doći do odgovora gdje su nestali hrvatski branitelji i civili - zaključila je Paltrinieri. Da je pitanje nestalih duboka rana za sve obitelji koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje članove, i da sve to jako dugo traje, konstatirao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

- To pitanje ostaje otvoreno jer Srbija, kao i dio osoba koje žive u Hrvatskoj, a koje znaju istinu i znaju gdje se nalaze grobnice u kojima su pokopani hrvatski branitelji i civili, još uvijek šute i ne žele o tome ništa govoriti. I dalje treba vršiti pritisak i inzistirati na tome i u toj nadi i vjeri da će se što prije pronaći svi nestali - poručio je dožupan.

Tomislav Prusina
Spomenka Dulić već 30 godina traži sina
Nada uvijek postoji, ali ne znam dokle ću izdržati, riječi su Spomenke Dulić, koja već više od 30 godina traga za nestalim sinom Miroslavom. “Sin mi je nestao 1991. u Ernestinovu i od onda ništa. Sve smo pokušali, dočekivali razmijenjene, išli na iskapanja gdje ih je bilo, ali nikada ništa. Još uvijek se nadam jer nada umire zadnja”, rekla je na Dulić dodajući da se već nekako i pomirila s tom situacijom. Ovakve joj tribine i susreti s ljudima dobro dođu i uvijek bude nadu da će jednog dana saznati za grob svoga sina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike