Kultura
KONCERT U KD-U VATROSLAV LISINSKI

Korovitch ravnao izvedbom "Stabat Mater"
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
"Stabat Mater", djelo u kojemu je Gioachino Rossini majstorski spojio sakralnu uzvišenost i opernu spektakularnost, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izveli su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" te vokalni solisti: sopranistica Myrianne Fleur, mezzosopranistica Emilia Rukavina, tenor Filip Filipović i bas-bariton Marko Mimica. Izvedbu je predvodio gost iz Francuske, maestro Marc Korovitch.

Remek-djelo sakralnog vokalno-instrumentalnog repertoara iz pera skladatelja koji se na vrhuncu operne slave, u dobi od 37 godina povukao s glazbene scene, svjedoči o posebnom trenutku u skladateljevoj karijeri, ali i glazbenoj povijesti – o renesansi nepresušnog talenta, transformiranog kako bi zaživio u novom, još intenzivnijem obliku. Iako se uglazbljivanja teksta drevnog himna Stabat Mater prihvatio na nagovor i kao uslugu prijatelju, može se pretpostaviti da su ga potresan tekst izvanrednog dramatskog i emotivnog naboja o boli Majke Božje za raspetim sinom, kao i uglazbljenja njegovih prethodnika na istu temu, toliko nadahnuli da ništa osim impresivnog glazbenog zdanja nije bilo moguće ostvariti.

- Riječ je vrlo posebnoj skladbi, ima posebno mjesto u kontekstu povijesti glazbe. To je kombinacija sakralne glazbe i opere. Kad čujete taj naslov - "Stabat Mater" - asocijacija je molitva, no Rossini je uspio preuzeti taj motiv u dramaturškom smislu i iskombinirati ga s arijama koje su još opernije od opere! Doista je riječ o skladbi koja je savršena za poznavatelje glazbe, ali i za one koji to nisu. Čuti jednu od najboljih Rossinijevih opera doista je nešto posebno, premda to uopće i nije opera, ali glazba je doista posebna i osjeća se ta posebna emocija - nije skrivao oduševljenje Rossinijevim djelom maestro Marc Korovitch. Snimka je dostupna na platformi HRTi i u Slušaonici Hrvatskoga radija. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike