Kultura
PREMIJERNO 20. OŽUJKA

Multimedijalna predstava "Mindpolis 1.0" u MSU
Objavljeno 18. ožujka, 2023.
Multimedijalna predstava "Mindpolis 1.0", u režiji Nenada Glavana, koja nastaje u sklopu cross-medijskog projekta Mindpolis, a uključuje umjetnu inteligenciju i sudjelovanje publike, premijerno će biti izvedena 20. ožujka, u Muzeju suvremene umjetnosti, u Zagrebu.

Mindpolis je cross-medijski projekt koji objedinjuje pripovijedanje, digitalnu umjetnost, proširenu stvarnost, igru uloga, chat interakciju, umjetnu inteligenciju, site-specific umjetnost, videotehniku i kazalište. Iz cjelokupnog procesa nastaje predstava smišljeno otvorene strukture, koju prethodno nadograđuje i sȃma publika. Ova višeslojna avantura započinje mobilnom aplikacijom Mindpolis, koju je potrebno preuzeti s Google Play za Android uređaje ili App Store za iPhone uređaje. Igrači tada imaju priliku - kroz ponuđene priče, upitnike i zadatke - konzumirati i stvarati sadržaje u obliku fotografija, videa, zvuka i teksta. Zatim, mogu razgovarati s umjetnim likom (AI) i oblikovati ga, ali i surađivati s drugim igračima u savladavanju vještina Mindpolis svijeta, njegovih regija i gradova.

U konačnici se kreativni doprinosi igrača - koje probire sustav aplikacije - posebno ugrađuju u istoimenu multimedijalnu predstavu, koja se izvodi na sceni Gorgona, u MSU-u Zagreb. Za pristup aplikaciji, nakon instalacije, potrebno je zatražiti "tajni kod" na email: predvorje@mindpolis.eu. Projekt pronalazi svoju inspiraciju u strukturama djela Milion, odnosno putovanjima Marka Pola te se razvija u dramsku Odiseju dvoje avatara znakovitih nadimaka: on - Marko Polo i ona Kublaj Kan.

Osebujna dramska Odiseja prožeta aktualnostima začas se preokrene u opaki triler, u komplot koji stavlja na kušnju i najveće životne dileme. Ipak, duel možda i nije stvaran, već je "samo gomila iskrivljenih predodžbi o željenim ishodima"... To je svijet Mindpolisa koji suštinski propituje ljudski paradoks u rascjepu između kreacije i destrukcije, svijetla i tame, erosa i thanatosa, i u konačnici dovodi do velikog pitanja: da li nas upravo ono imaginarno, kao posljednja linija obrane, štiti od one stvarnosti koju je nemoguće prihvatiti. Igraju Iskra Jirsak i Sven Jakir.

Režiju i scenu potpisuje Nenad Glavan, prijevod Sandro Salopek, razvoj aplikacije Ian Rumac a 3D oblikovanje Filip Ugrin. Za kostime je zadužena Ivana Bakal, za glazbu Josip Čapeta, a za scensko mapiranje i Motion Capture Gordan Bezjak. Supervizor scenskog pokreta je Jasna Čižmek Tarbuk, oblikovatelj svjetla Tomislav Maglečić. Za elaboraciju scenske instalacije zadužen je Zdravko Romanić, a za oblikovanje i vođenje tona Hugo Baranger i Dominik Kisić. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas