Novosti
ZAŠTITA KUĆANSTAVA I GOSPODARSTVA OD RASTA CIJENA

Spriječen porast cijene plina od 70 %, olakšano poslovanje brojnim tvrtkama
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Filipović: Velik je broj obrtnika i malih poduzetnika kojima pomaže cijena struje od 62 eura po MWh

Vlada je na sjednici u četvrtak kroz 20-ak točaka, odnosno uredbi, odluka ili zaključaka regulirala provedbu četvrtog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ukupne vrijednosti 1,7 milijardi eura, a koji na snagu stupa od 1. travnja.



Najveći dio Vladinog paketa mjera pomoći odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što će država osigurati 1,18 milijardi eura, za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

Jeftinija struja


Vlada je Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije odredila da cijena električne energije za kućanstva, za javni i neprofitni sektor te poduzetnike do kraja rujna ostaje na istoj razini kao i u jesenskom paketu, koji vrijedi do 31. ožujka, a na snagu je stupio 1. listopada prošle godine. Kućanstva će tako do 30. rujna ove godine za polugodišnju potrošnju do 2500 kilovatsati (kWh), struju plaćati po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsatu (MWh), a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. Kod kućanstava mjera se odnosi se na ukupno 2.115.552 mjerna mjesta. Jeftinija struja za javni i neprofitni sektor zadržava se na prosječnoj cijeni od 62 eura po megavatsatu, mjera obuhvaća 13.080 korisnika, a odnosi se na vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike, udruge, gradove i druge. Cijena struje za malo poduzetništvo za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kWh također se zadržava na 62 eura po megavatsatu, pri čemu su tom mjerom obuhvaćena 80.804 korisnika. Velikih potrošača je nešto manje od tisuću, a za polugodišnju potrošnju veću od 2,5 gigavatsata (GWh), u idućih šest mjeseci i daje će plaćati po 230 eura po megavatsatu. Potrošnja do 2,5 gigavatsata, a više od 250 tisuća kilovatsati, kao i do sada, obračunavat će se po prosječnoj cijeni od 180 eura po megavatsatu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je da je velik broj obrtnika te malih i mikropoduzetnika kojima cijena struje od 62 eura po megavatsatu itekako olakšava poslovanje.

Također, uredba definira i da se do travnja iduće godine neće mijenjati cijena plina za kućanstva, javni i neprofitni sektor te za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Izravni popust na računu za kućanstva koja koriste plin iznosi 13,3 eura po megavatsatu, dok iznos potpore za poduzetnike iznosi 0,0199 eura/kWh. "Spriječili smo porast cijene plina od 70 posto", istaknuo je Filipović. Do travnja iduće godine ostaje nepromijenjena i jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave.

Usvojen je i zaključak u vezi s mjerom potpore za kompenzaciju rasta troškova za toplinsku energiju korištenu u tehnološke svrhe industrijskim i ostalim poslovnim potrošačima toplinske energije, koji podrazumijeva donošenje privremenog okvira za mjere državnih potpora u kriznim situacijama, u kontekstu i posljedica agresije Rusije na Ukrajinu, s obzirom na to da su dijelu industrijskih poslovnih subjekata snažno porasli troškovi koji se odnose na toplinsku energiju.

Jednokratne naknade


Tu je i izmjena u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana, pa se tako iz košarice "miču" svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso. Prema prijedlogu, za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža - 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.

Umirovljenicima, korisnicima doplatka za djecu, korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi, stradalima u potresu i nezaposlenima u travnju će biti isplaćene jednokratne naknade. Mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura. Najviše, 160 eura, dobit će oni s mirovinom do 260 eura, oni s primanjima između 260,01 i 330 dobit će 120 eura, umirovljenici čija su mirovine u rasponu od 330,01 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinama od 470,01 do 610 eura jednokratno će primiti 60 eura. Do kraja travnja jednokratno će biti isplaćena i naknada korisnicima doplatka za djecu. Iznos ovisi o broju djece u obitelji te će one s jednim djetetom dobiti 45 eura, s dvoje djece 70 eura, s troje djece 100 eura, s četvero djece 130 eura, a s petero i više djece 160 eura. Jednokratno će biti isplaćeno i 150 eura korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Također će 60.000 nezaposlenih, odnosno onih koji su prijavljeni na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na dan 1. ožujka, dobiti 100 eura. Pružatelji socijalnih usluga mjesečno će dobivati od 70 do 540 eura, ovisno o broju korisnika. Vlada je sa 66 na 70 eura povećala mjesečni iznos naknade za ugroženog kupca energenata. Nastavlja se i isplata naknade za troškove nabave ogrjevnog drva, pri čemu prioritet u opskrbi imaju korisnici zajamčene minimalne naknade. Prihvaćen je i zaključak o potpori studentskim centrima za održiv sustav prehrane te će cijena obroka za 111.000 studenata i dalje iznositi 0,86 eura.

Dijana Pavlović
ZA POLJOPRIVREDNIKE I RIBARE 41 MILIJUN EURA
Paket mjera namijenjen poljoprivrednicima i ribarima vrijedan je gotovo 41 milijun eura. Vlada je donijela i zaključak prema kojem će se dodjeljivati potpora za ulaganje u korištenje obnovljivih izvora energije u sektoru poljoprivrede. Mjera je vrijedna deset milijuna eura i financirat će se 80 posto iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te 20 posto iz državnog proračuna. Za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, pak, namijenjeno je 26,9 milijuna eura. Potpora će se dodjeljivati subjektima koji se bave proizvodnjom u osjetljivim sektorima stočarstva (govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva, kozarstva, peradarstva, konjogojstva i pčelarstva) te biljne proizvodnje (voća, povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja, šećerne repe, sjemenskog kukuruza i sjemena povrća). Predviđena je također i mjera potpore malim mljekarama za nadoknadu dijela troškova sabiranja mlijeka. Dodjelom potpore, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, namjerava se zadržati postojeća razina proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, kojeg u pravilu otkupljuju male mljekare od najugroženijih malih proizvođača. Time se omogućuje nastavak rada malih mljekara i čuva proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima, navela je Vučković.

Andrej Plenković premijer

POREZ NA EKSTRAPROFIT BIT ĆE ISKORIŠTEN NAMJENSKI

Porez na ekstraprofit bit će iskorišten strogo namjenski i usmjeren onima kojima je pomoć najpotrebnija, rekao je premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanje je li moguće da i tvrtke s ekstraprofitom dobiju pomoć iz najnovijega Vladinog paketa mjera. Na novinarsko pitanje smatra li opravdanim prigovor da neke tvrtke koje primaju državni pomoć povećavaju cijene svojih proizvoda i usluga, odgovorio je da se u trenutačnim okolnostima svi trebaju ponašati odgovorno "osobito u kontekstu primitka subvencija" te da cijene trebaju biti usklađene s trenutačnim prilikama. Ne slaže se da Vlada prema takvih tvrtkama nastupa samo upozoravajući i apelirajući na odgovornost i podsjeća na intenzivne inspekcijske nadzore i naplaćene kazne zbog neopravdanog dizanja cijena nakon uvođenja eura. S obzirom na to da dobar dio tereta subvencija i pomoći iz Vladinih paketa mjera ide na teret HEP-a, jedno od pitanja bilo je i koliko će još dugo ta javna tvrtka moći izdržati, jer je već u minusu od 600 milijuna eura. Plenković je odgovorio da će država, kao HEP-ov vlasnik, naći načina ne samo da mu financijski pomogne, nego i omogući investicije i razvojni iskorak.

Oleg Butković ministar prometa

NASTAVAK POMOĆI TVRTKAMA ZA CESTOVNI PRIJEVOZ PUTNIKA

Vlada je donijela i uredbu o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koji se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika. Prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, time se uređuje nastavak pomoći prijevoznicima koji obavljaju komercijalni cestovni prijevoz putnika i to od 1. travnja ove do 31. ožujka 2024. godine. "S obzirom na to da se porast cijene dizelskog goriva i nadalje neizbježno odražava i na porast cijena komercijalnog prijevoza, pri čemu analize upućuju da trošak dizela u ukupnim troškovima prijevoznika sudjeluje između 30 i 35 posto, predloženi oblik subvencije iznosi 0,16 eura po litri, odnosno smanjenje od 11,4 posto u odnosu na trenutačnu propisanu maksimalnu cijenu eurodizela te zadržava smanjenje ukupnih troškova prijevoznika za 3,7 posto", rekao je.

Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković