Regija
AKCIJA U SLATINSKOM PRIGRADSKOM BAKIĆU

Na divljem odlagalištu posadili hrast i dud i pretvorili ga u park
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
BAKIĆ



Sadnjom stotinjak sadnica hrasta lužnjaka te crnog i bijelog duda, nekadašnja zapuštena površina i divlje odlagalište otpada u Ulici braće Radić, u slatinskom prigradskom naselju Bakić, pretvorena je u mladi park, čija će ljepota doći do izražaja kad sadnice postanu mlada stabla razvijenih krošanja.

Riječ je o akciji u sklopu nacionalne kampanje "Zasadi stablo, ne budi panj", provedenoj na inicijativu Temeljnog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bakić i njegova agilnog predsjednika, a od nedavnih izbora i predsjednika Vijeća mjesnog odbora Ivice Pavina. Valja podsjetiti da su oni uređivali mjesto i kad je istekao mandat članovima ranijeg saziva Vijeća mjesnog odbora, pa je zamrla njihova aktivnost. Ova akcija odrađena je u suradnji s novoizabranim Vijećem mjesnog odbora i uz potporu Grada Slatine, koji je osigurao sadnice drveća, a osim mještana Bakića, u akciju su se uključili djelatnici Grada i tvrtke Slatina kom d.o.o., predvođeni referenticom za operativne komunalne poslove Larom Nenadović. Svim aktivnostima akcije koordinirali su predsjednik Ivica Pavin i članica Vijeća MO-a Mirela Prlić.

- Izuzetno sam zadovoljan odazivom mještana Bakića, kao i članova Udruge TO UHDDR-a koji su se vrlo aktivno uključili u ovu hvalevrijednu akciju, unatoč svojim poslovima, a kojih je u ovo vrijeme napretek, budući da se mnogi bave poljoprivredom. Tim više što su sami zajedničkim snagama izradili kolce kojima je potom ograđena svaka sadnica za njezin pravilan i neometan rast, a isto su tako pripremili konopce pomoću kojih smo sadili drveće u ravnim redovima te su mehaničkim strojem izbušili rupe na odgovarajućim razmacima - rekao je predsjednik Pavin.

Osim hrasta i duda, zasađene su i četiri sadnice trešnje, tri ranije i jednu kasne sorte, kako bi se djeca, ali i ostali mještani, mogli zasladiti njihovim plodovima.

- Planiramo na ovom prostoru posaditi i još nekoliko autohtonih sorti voćnih sadnica, a posadit ćemo i još 60-ak sadnica naše autohtone lipe iz donacije Hrvatskih šuma. Mi ćemo se svakako potruditi da ovaj park, kao i ostale površine na bakićkom području, održavamo urednim te ćemo redovito zalijevati posađene sadnice kako bi se primile i izrasle u pravu zelenu oazu - zaključio je Pavin, uz zahvalu svima koji su se uključili u ovu akciju.

U vrijeme sadnje drveća Bakić su posjetili gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić.

- Moram izraziti zadovoljstvo što se i ova akcija uklopila u niz drugih projekata u sklopu kojih smo već zasadili velik broj novih sadnica stabala. Na taj način ujedno nadoknađujemo ono što se, nažalost, srušilo tijekom nedavnog olujnog nevremena, kao i ona stabla koja su morala biti uklonjena zbog dotrajalosti ili bolesti. Ovakvim akcijama zapravo širimo priču o prirodi i čovjeku koji trebaju biti prijatelji i jedna cjelina kojom će se prestati uništavati ovaj prelijepi planet - zaključio je gradonačelnik.

Koordinator akcije "Zasadi stablo, ne budi panj" za Virovitičko-podravsku županiju Alen Đurasek uručio je organizatorima zahvalnice, a dogovorena je i suradnja u sljedećim ciklusima sadnje.

P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike