Osijek
U NASELJU KARAŠICA ŽELE PITKU VODU

Rješenja ima, ali tek kada Vodovod bude distributer
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Vikend-naselje podijeljeno katastarski između općina Petrijevci i Darda!

Vikend-naselje Karašica, smješteno uz obalu Drave između Osijeka i Petrijevaca, posljednjih je godina u nekoliko navrata dospjelo u središte pozornosti domaće javnosti, naime, 2014. godine ovo je područje bilo aktivno branjeno od poplavnog vala, i da nije bilo izgrađenog privremenog nasipa te truda svih raspoloživih javnih službi, kuće ne bi bile obranjene.



Kako se to ne bi ponovilo, prije dvije godine pristupilo se gradnji nasipa, zanimljivo, ne uz obalu nego s tri kopnene strane! Nasip dužine 902 metra, vrijedan 4,8 milijuna kuna, realiziran je, no nova tema koja je ondje uzburkala javnost ponovno je vezana uz vodu. Ovaj put pitku.

Katastarska podjela


U naselju, koje službeno više nema status vikend-naselja, nego je sada pravo naselje, ima sve više stalnih stanovnika. Njih 63 imaju u MUP-u ovo naselje prijavljeno kao stalnu adresu stanovanja. A za svakodnevni život naviknuli smo na određenu komociju, a kao minimum toga svakako su struja i voda.

U ovom naselju, koje broji približno 200 objekata, nema redovne opskrbe pitkom vodom, mještani se snalaze, neki vodu "vuku" iz Drave, neki pumpaju iz bunara. No, naravno, riječ je o vodi za tehničku uporabu. Dio mještana je upozorio kako nije u redu što u 21. stoljeću žive u takvim uvjetima, pozvali su televizijske ekipe i pokazali kao izgleda voda koju koriste u svojim kuhinjama i toaletima, a među njima su i Josip Grgurić i Borislav Dimić. Ne iznenađuje što su uzorci vode koju su dali na ispitivanje pokazali brojna mikrobiološka i fizikalno-kemijska onečišćenja. Vodu za piće donose u plastičnim bocama ili u kanistrima.

Ima li šanse da do njih dođe vodoopskrba?

Jedan zanimljiv detalj je do sada priječio da se to realizira. Iako se čini da ovo naselje pripada Osijeku, jer je kilometar i sitno udaljen od Josipovca, odakle je i jedini cestovni prilaz, ovo je naselje katastarski podijeljeno, tako da većim dijelom pripada Općini Petrijevci, a manjim dijelom Općini Darda! Iako obje općine brinu o održavanju toga naselja, to nije dovoljno.

- Općine zajedno rade na uređenju rubnika prilazne ceste od Josipovca do naselja, sve raslinje koje smeta prometnici čisti se, uređuje se makadam kroz naselje, osiguran im je i odvoz komunalnog otpada. Kada je u pitanju pitka voda, od Petrijevaca je nemoguće da s naših 800 tisuća eura izvornog proračuna možemo dovesti vodu do ovog naselja - kazuje Ivo Zelić, načelnik Općine Petrijevci. Jasno, kaže nastavno kako pojavom zahtjeva za pitkom vodom u naselju Karašica, nitko ne priječi da se razmišlja da u 21. stoljeću netko ima pitku vodu. Ipak, upozorava Zelić, oni su dolazeći živjeti tamo znali kamo dolaze.

- Isto tako, prije ishođenja osobne iskaznice trebali su se ipak obratiti Općini Petrijevci i Općini Darda kako bi vidjeli planove općina kada bi se što moglo raditi od komunalne infrastrukture - kaže Zelić. Ima li ipak rješenja? Izgledno - da.

Čekaju srpanj


Zelić podsjeća kako bi u srpnju trebalo stupiti na snagu okrupnjavanja vodovoda u Hrvatskoj, pa bi tako Vodovod Osijek postao distributer vode i za područje općine Petrijevci (sada je to komunalna tvrtka Dvorac sa sjedištem u Valpovu, nap.a). Tada bi bila izvjesnija mogućnost da se od ruba Josipovca, dakle nekih 1,5 km, pokuša riješiti pitanje postavljanja magistralnog cjevovoda.

- Dobre volje i želje da im pomognemo ima, jasno, uz pomoć Hrvatskih voda i dostupnih Eu sredstava. Samostalno općine Petrijevci i Darda to ne mogu realizirati - kaže zaključno Zelić. Postoji još jedna mogućnost, a to je da se naselje Karašica teritorijalno izdvoji iz ovih općina i pripoji gradu Osijeku. Ima logike, jer pretežiti broj korisnika ovog naselja sa stalnom su adresom stanovanja upravo u Osijeku.

Dario Kuštro
NE PREPORUČA SE ZA LJUDSKU POTROŠNJU
Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavijestio je u utorak javnost kako su ispitivanjem uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz individualnih bunara u naselju Karašica utvrđene nesukladnosti rezultata analize s maksimalno dopuštenim koncentracijama (MDK) koje su propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju. “S obzirom na to da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika, voda iz navedenih bunara ne preporučuje se za ljudsku potrošnju. Mještanima naselja Karašica preporučuje se osigurati zdravstveno ispravnu vodu za ljudsku potrošnju na neki drugi način (cisterne, galoni s vodom i sl.)”, stoji u ovoj objavi.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike