Mozaik
DNEVNIK PAULINE P.

Filmska verzija dječjeg klasika
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Najprodavanija dječja knjiga, a ujedno i lektira u 3. razredima Dnevnik Pauline P., postala je film, nastao uz potporu HAVC-a, HRT-a i Kreativne Europe. Premijerno će biti prikazan u Zagrebačkom Studentskom centru, 18. ožujka. U sva ostala kina diljem Hrvatske stiže od 23. ožujka. Omiljeni dječji roman autorice Sanje Polak prerastao je u film u režiji Nevena Hitreca.

- To je jako radostan i rijedak događaj. Nedostatak dječjeg filma zapravo još više potencira tu radost u nama, jer ja sam učiteljica i moja misija je rad s djecom. Primjećujem da djeci nedostaje hrvatskog filma za djecu. To možemo vidjeti i prema povijesnom pregledu kako su filmovi za djecu nastajali. Mislim da je ovo za sve ljubitelje filma jedan poseban radostan događaj - rekla je Sanja Polak za HTV. U ovoj vedroj obiteljskoj komediji čak je 60 uloga, od kojih 20 tumače djeca koja glume Paulinin razred. Glavna glumica je desetogodišnja Katja Matković iz Zagreba, učenica 4. razreda Prve katoličke osnovne škole.

- Katja je, vidjet ćete, jako zanimljiva curica, kao i sva ta djeca koja imaju glumački talent. Moraju biti individualci, ali moraju biti i privatno posebni - govori Hitrec.

- Paulina je maštovita, zabavna i razigrana. Kreativna i u svoj toj kreativnosti bude svega, pa zato sebe malo vidim kao Paulinu. Jako mi je slična - govori Katja, koja je roman pročitala za lektiru.

- Možda mi se mrvicu više sviđa film zato što sam ipak ja unutra, pa mi je sve to tako super. Bilo je super, bilo mi je fenomenalno, svi su bilo dobri prema meni - ushićena je Katja.

Ovaj klasik nije namijenjen samo djeci. Odrasle podsjeća na važne vrijednosti koje često prolaze ispod radara zbog užurbane svakodnevnice.

- Obiteljske vrijednosti su tu. Stalno se pozivamo na obitelj, a zapravo smo malo doma, jako se malo okupljamo oko stola svi. Smatram da je ovo baš obiteljski film - naglašava Hitrec. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike