Regija
OPASNE I NAGRĐUJU GRAD

Napuštenih kuća sve više, prijetnja su prolaznicima
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
Grad Beli Manastir porušio je kuće u gradskom vlasništvu i zbrinuo stanare koji su u njima živjeli
BELI MANASTIR - Sve veći broj starih stanovnika, kao i iseljavanje iz Baranje, samo su neki od razloga zbog kojih je na području cijelog kraja između Dunava, Drave i Mađarske velik broj napuštenih obiteljskih domova, ali i onih u kojima netko živi, no bez sredstava za njihovu obnovu.

Neki od njih prijete urušavanjem na slučajne prolaznike. Nekoliko ih je u Belom Manastiru, a njihovu obnovu, ili rušenje, zazivaju susjedi i prolaznici. Ne znajući pritom u čijem su vlasništvu ruševni objekti. Najčešće se proziva Grad, koji često na taj problem ne može utjecati.

- Znamo za probleme, ali neki od njih uopće nisu u našoj nadležnosti. U nekim je slučajevima najbolje sve srušiti i stanare preseliti na neke druge lokacije, ali praznih objekata u gradskom vlasništvu više nema - kaže Goran Hes, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika, naglašavajući kako su posljednjih godina srušeni gotovo svi ruševni objekti u gradskom vlasništvu te zbrinuti stanari koji su u njima živjeli.

Podsjetimo, velik dio stanara takvih gradskih objekata smješten je u ‘‘kockastu‘‘ zgradu u Osječkoj ulici, koja je izgrađena u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, odnosno projekta "Izgradnja socijalnih stanova", sufinanciranog novcem Europske unije. U zgradi je 20 jednosobnih i dvosobnih stanova, površine od 30 do 48 četvornih metara. Belomanastirski gradski čelnici naglašavaju kako je u ovom trenutku "u postupku‘‘ nekoliko objekata, ponavljajući kako nad njima nemaju ingerencije. Odnosi se to i na ruševnu građevinu na uglu Osječke i Ulice kralja Tomislava, u vlasništvu tvrtke Ascommerce. Upada u oči svim prolaznicima kroz Beli Manastir, prijeti pješacima. Nadalje, u belomanastirskom gradskom središtu, u Ulici Republike, kuća je koja samo što se nije srušila, kao i ona u Osječkoj ulici.

- Sve spomenute objekte možemo srušiti, ali postoji jedan i ne baš tako mali problem. Potrebno je odobrenje građevinske inspekcije, koje ona prijavljuje komunalnom redaru i daje suglasnost da Grad riješi taj problem. Ako je objekt naš, srušit ćemo ga, ali ako nije, nastaje novi problem vezan uz financiranje rušenja. Troškove je teško naplatiti, pa bi sve trebalo završiti tako da ih plate porezni obveznici - kažu u gradskoj upravi.

Ivica Getto
Rušenje na račun poreznih obveznika?
Jedna od kuća u Belom Manastiru, a koja prijeti rušenjem i opasna je za prolaznike (bez obzira na to što je Grad tamo postavio ogradu), u užem je središtu Belog Manastira, u Ulici Republike, prekoputa Konzuma. ‘‘Riječ je o privatnom vlasništvu. Neki su suvlasnici preminuli, neki su nedostupni, a onaj koji nam se javio nema novca kako bi platio rušenje‘‘, konstatira gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, pribojavajući se da će troškovi rušenja biti naplaćeni belomanastirskim poreznim obveznicima. Svi se sjećaju slučaja čardaka na gradskoj tržnici, jednog od oglednih primjera problema s vlasničkim odnosima.

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike