Novosti
PAKET POMOĆI GRAĐANIMA I GOSPODARSTVU

Vlada s 1,7 milijardi eura ublažava pritiske inflacije te poskupljenja energije
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
Regulira se cijena plina sve do travnja 2024., a struje u idućih šest mjeseci

Premijer Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, vrijedan 1,7 milijardi eura, koji sadrži tri glavne stavke - ublažavanje rasta cijena energije, ublažavanje inflatornih pritisaka te posebne potpore i poticaje.



"Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina godinu dana, do travnja 2024., a cijene električne energije u idućih šest mjeseci - od 1. travnja do 30. rujna, pod istim uvjetima kao do sada, s tim da se količina potrošnje računa od nule s 1. travnja. S te strane svi počinju od početka, što smatramo primjerenim i dobrim, jer je izvan sezone grijanja, a pratit ćemo na globalnom tržištu kretanje cijena plina i struje i ponovno staviti te točke na dnevni red u rujnu", najavio je premijer.

Za dijete 45 eura



Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata, izjavio je Plenković nakon sastanaka sa socijalnim partnerima.

"Vlada će pomoći onima kojima je potpora najpotrebnija, pa će se tako osigurati potpora socijalno ugroženima, umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođeni potresom, ribarima i nizu djelatnosti u poljoprivrednom sektoru, prijevoznicima, a predviđena su i sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost", istaknuo je Plenković.



Također, najavio, za dječji doplatak ide se jednokratno "sa snažnom potporom". Mjera će obuhvatiti 128.000 obitelji s ukupno 230.000 djece, a iznos će biti povećan u odnosu na zadnji put. Za jedno dijete pomoć će iznositi 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura, a za pet i više 160 eura. Isplata će biti u travnju, a ukupno je za to osigurano devet milijuna eura. "Cijeli paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura", poručio je Plenković. Paket mjera dobio je potporu svih kojima je predstavljen, od komora do predstavnika umirovljenika, a ima i punu podršku parlamentarne većine. "Ovo je četvrti paket mjera u kontekstu krize koja je izazvana ruskom agresiju na Ukrajinu, energetskom krizom, prehrambenom krizom, inflatornim pritiscima i željom Vlade da na snažan, sveobuhvatan i pravovremen način nastavlja pomagati hrvatskim građanima i gospodarstvu", rekao je Plenković nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Kaže da su pozitivne reakcije poslodavaca, sindikata, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika, zajednica županija, gradova i općina, uz punu podršku parlamentarne većine. Mjere će biti predstavljene u utorak, a trebaju biti usvojene na sjednici Vlade u četvrtak. Cijena energenata idućih mjeseci ostaje ista i za lokalnu samoupravu, pa se troškovi struje i plina za dječje vrtiće, škole, gradsku upravu i komunalna poduzeća neće mijenjati. Uvode se i neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike.



"Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno, glavna nam je zadaća da svi skupa kao društvo prođemo krizu zajedno i da svi ostanu na nogama", poručio je Plenković. Upitan o proizvodima kojima je zamrznuta cijena, premijer je rekao kako će o tome odlučiti Vlada, a bit će malih modifikacija. Na pitanje hoće li se podizati neoporezivi dio plaća, jer to traži dio socijalnih partnera, rekao je kako je to dio opće porezne politike o kojoj je Vlada spremna razgovarati na jednom od idućih sastanaka. Što se tiče uvjetovanja subvencija", rekao je kako se ono spominjalo i na sastanku u ponedjeljak, no nije htio otkriti tko ga je spomenuo. "Očekujemo od svih aktera da se u krizi ponašaju odgovorno. Ako se koriste subvencije, onda svi trebaju dati doprinos. Ne možemo kao država intervenirati u sve", ističe Plenković. Potvrdio je da HEP ostaje u stopostotnom vlasništvu države, a Vlada gleda kako nadoknaditi troškove HEP-u, koji nisu mali. "Kao država smo dovoljno snažni da HEP možemo održati ne samo na nogama, nego da i dalje bude instrument politike subvencioniranja cijena energenata te da mu omogućimo daljnje investicije, osobito u obnovljive izvore energije", poručio je.



 

"Pravovremenim donošenjem mjera Vlada je stvorila okruženje stabilnosti i predvidljivosti za hrvatske gospodarstvenike, jer idućih šest mjeseci možemo planirati troškove za energente i na temelju njih odlučiti o investicijama i novim zapošljavanjima", istaknula je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber nakon sjednice GSV-a.

Usklađivanje



To je, kako je kazala, u ovom trenutku ključno, jer je unatoč nedavnom padu cijena energenata zadržana visoka neizvjesnost u pogledu njihovog kretanja u nastavku godine. Većina svjetskih analitičara predviđa novi rast cijena plina, što će utjecati i na rast cijena električne energije, pa je njihovo ograničavanje u ovom trenutku od izuzetne važnosti, rekla je Weber.



Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel je rekao kako sindikati očekuju nastavak razgovora o plaćama s Vladom u javnom sektoru i poslodavcima u privatnom sektoru jer je vrijednost plaća pala za više od tri posto unatoč dosadašnjim mjerama.

Uoči sjednice GSV-a premijer je održao sastanak s predsjednikom Hrvatske zajednice županija Danijelom Marušićem, predsjednikom Hrvatske zajednice općina Božom Lasićem i predsjednikom Udruge gradova Željkom Turkom. Potom je održan i sastanak stranaka parlamentarne većine. Na oba sastanka se razgovaralo o paketu mjera pomoći. Saborski zastupnik Silvano Hrelja, rekao je da će u travnju doći do usklađivanja mirovina u vrijednosti 75 milijuna eura, a u svibnju bi umirovljenici trebali dobiti pomoć od ukupno također 75 milijuna eura. "Sve što se trebalo uskladiti uskladilo se, još su dodane neke nove mjere, a sve koje su do sada bile ostaju", zaključuje Hrelja.

Igor Bošnjak

Irena Weber

glavna direktorica HUP-a

Pravovremenim donošenjem novih mjera Vlada je stvorila okruženje stabilnosti i predvidljivosti za hrvatske gospodarstvenike, jer idućih šest mjeseci možemo planirati troškove za energente i na temelju njih odlučiti o investicijama i novim zapošljavanjima.

OPORBA I MJERE

Lalovac: Upitno je hoće li stati rast cijena

 

Nove Vladine mjere za ublažavanje inflacije za SDP-ovog saborskog zastupnika Borisa Lalovca su samo "copy-paste" prethodnih. Upitno je, kazao je, hoće li one zaustaviti rast cijena "s obzirom na to da Vlada ne prati dovoljno zbivanja na tržištu", pa dolazi do toga da se Vlada i trgovci prepucavaju preko medija. "Prethodne mjere ograničavanja cijena električne energije i plina nisu zaustavile prelijevanje cijena na građane, i to preko trgovaca", kaže Lalovac. "Koliko god Vlada pomaže građanima, tržište poveća cijene tako da građanima unutra mjesec ili dva, ‘ispari‘ ono što su od Vlade dobili", kazao je. Lalovac smatra da je Hrvatskoj potreban paket mjera prema asortimanu od 100 do 200 proizvoda, čija bi cijena, u dogovoru s trgovcima, bila između jedan i dva eura. "U Francuskoj je, primjerice, dogovoreno da 200 artikala koštaju po euro. U zemlji koja ima dvostruko manju stopu inflacije od Hrvatske i čiji umirovljenici imaju dvostruko veće mirovine", rekao je. Podupire jednokratne isplate od 60 do 160 eura za one s najnižim mirovinama, no dodaje da bi ta mjera trebali postati trajna.

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić pozdravlja pružanje pomoći najugroženijim kućanstvima, no zamjera Vladi što je većina njezinih mjera "horizontalne naravi". "To znači da država nije sposobna, jer nema podatke, po dohodovnom imovinskom cenzusu kategorizirati kućanstva, tako da ona koja su u najvećem riziku od siromaštva dobiju adekvatne iznose, a ona kojima pomoć ne treba, dobiju manje. "Najugroženijima je potrebno pomoći i podizanjem zajamčene minimalne naknade", rekla je.

“Hrvatska je ovisna o uvozu hrane i pića”, tvrdi Benčić, zbog čega u spomenutom sektoru najviše rastu cijene. “Mi o maržama nemamo nikakve podatke, pa ne možemo imati mjere koje bi ciljale one koji dižu marže, bez realnih potreba”, kaže. H

KOMPENZACIJA SKUPLJIH ENERGENATA

Prerađivačima 19,9 milijuna eura potpore

 

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da su otvorene prijave za više od 19,9 milijuna eura vrijednu mjeru potpore za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije. Riječ je, kako navode, o jednoj od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura. Preko toga programa, vlada i Ministarstvo poljoprivrede će pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, zbog kojih su neki od subjekata u preradi poljoprivrednih proizvoda dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka. Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer. Zahtjeve je moguće podnijeti do 31. ožujka. Iz Ministarstva ističu i kako je u pripremi i druga mjera Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda - potpora prerađivačima zbog povećanja troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije, vrijedna više od 6,6 milijuna eura. H

Najčitanije iz rubrike