Crna kronika
KAZNA JE 19,91 EURO

Policajcu rekao da je ovca pametnija od njega, kaznili ga
Objavljeno 11. ožujka, 2023.
Muškarac je, kaže sud, policajca uvrijedio u pisanom prigovoru nakon što je bio kažnjen

Prilikom pisanja prigovora zbog, primjerice, kazne za prebrzu vožnju, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili pak narušavanja javnog reda i mira, morali bismo pripaziti na rječnik. Ako ostane zapisana vulgarna riječ, mogli biste imati dodatnih problema, poput 51-godišnjeg Slavonca.



Muškarac je proglašen krivim jer je 22. listopada prošle godine u 12.30, u Vukovaru, u pisanom prigovoru, vrijeđao policajca riječima "i ovce su pametnije od njega". Omalovažavanjem i vrijeđanjem policajca pri vršenju službe počinio je prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 19,91 euro. Kaznu mora platiti u roku od 30 dana od primitka presude, a ako u navedenom roku plati dvije trećine kazne u iznosu od 13,27 eura, smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti plaćena.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska, Policijska postaja Vukovar, izdala je prekršajni nalog protiv 51-godišnjaka. Slavonac je nakon primitka plave kuverte uložio pravodobni prigovor, pa je Općinski sud u Vukovaru nalog stavio izvan snage i proveo postupak u kojem ga je saslušao. U pisanoj obrani 51-godišnjak je naveo da je u pisanom prigovoru protiv postupanja policije između ostalog napisao i "da je ovca pametnija" od jednog od policajca. Napomenuo je kako policajca nije htio uvrijediti i da mu se ispričava još jednom jer zna da i njihov posao nije lagan, jer mu je ujak policajac. Sve navedeno, dopisao je u svojoj obrani, napisao je u afektu jer je bio razočaran i uzrujan zbog toga kako je policija postupala prema njemu. Kazna koju je dobio prevelika mu je jer je u mirovini i ima jako mala primanja, pa moli sud da mu oprosti ili bar novčanu kaznu smanji. Nikada ranije nije bio prekršajno kažnjavan. To je i potvrđeno. Naime, uvidom u izvadak iz prekršajne evidencije od 10. studenog 2021. godine sud je utvrdio da Slavonac u protekle tri godine nije prekršajno kažnjavan.

Presuda je javno objavljena ove godine, ali je donesena početkom studenoga prošle godine kada je za navedeni prekršaj bila predviđena novčana kazna u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 odavno nepostojećih njemačkih maraka ili kaznom zatvora od 30 dana. Sada ta kazna iznosi od 20 do 100 eura ili 30 dana zatvora.

Sandra Lacić
OTEGOTNIH OKOLNOSTI NIJE BILO
Pri izboru vrste i mjeri kazne sud je od olakotnih okolnosti na strani okrivljenika cijenio priznanje prekršajnog djela, izraženo žaljenje te raniju prekršajnu neosuđivanost, a otegotnih okolnosti nije bilo. Sud je smatrao da novčana kazna koju je dobio odgovara stupnju krivnje i težini djela koje je počinio te da će se takvom vrstom i visinom kazne djelovati na njega da ne čini ovakve i slične prekršaje. Sud je okrivljenika oslobodio obveze naknade troškova prekršajnog postupka u paušalnom postupku imajući u vidu duljinu i složenost postupka te njegove imovinske prilike. Nezadovoljna stranka protiv ove presude može se žaliti Visokom prekršajnom sudu u roku od osam dana od primitka presude.

Možda ste propustili...

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike