Kultura
100. GODIŠNJICA SMRTI DORE PEJAČEVIĆ

Toliko je voljela Našice, da je tu željela biti pokopana
Objavljeno 7. ožujka, 2023.
Održana je komemoracija na grobu slavne skladateljice, a u našičkom je hotelu održan koncert pijanistice Ane Šostar

Komemoracijom na grobu skladateljice Dore Pejačević kod Kapele Uzašašća Gospodnjega u Našicama obilježena je 100. obljetnica smrti prve prve hrvatske skladateljice.



Počast toj iznimnoj glazbenici polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odala su izaslanstva Grada Našica, Zavičajnog muzeja, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, OŠ Dora Pejačević, Ogranka Matice hrvatske u Našicama, Udruge za hrvatsku povjesnicu i Gradske knjižnice. Značaj Dore Pejačević za Našice te hrvatsku i europsku kulturu i povijest prigodnim su govorima istaknuli ravnateljica OGŠ Kontesa Dora Darija Vlajnić i gradonačelnik Krešimir Kašuba.

- U Našicama, gradu u kojemu je provela najveći dio svojeg kratkog života i u kojemu je pronašla svoj vječni mir, puno toga je obilježeno njezinim imenom. Djelatnici Osnovne glazbene škole ponosni su što rade u ustanovi koja nosi njezino ime od svog utemeljenja od 1985. godine, kada se u Našicama obilježavala stota obljetnica njezina rođenja. Uvjereni smo da je osnutak glazbene škole u gradu ostao trajno obilježen te je unaprijedio kulturna zbivanja. Doru Pejačević danas znaju ne samo stručnjaci nego i šira kulturna javnost od Europe, Amerike, pa čak i do dalekog Japana - istaknula je ravnateljica glazbene škole Darija Vlajnić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je važnost stvarateljskog opusa Dore Pejačević u svjetskim okvirima te naglasio kako su Našice bile presudan korak u daljnjem razvoju njezine umjetničke ličnosti.

- Često ističemo kako su Našice riznica povijesti te grad grofova i kontinuirano se trudimo promovirati ga, a tu značajno pomažu projekti kulturne i prirodne baštine. Dora Pejačević umrla je u Münchenu, a koliko je voljela Našice kazuje činjenica da je prema njezinoj želji pokopana u Našicama – naglasio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Prigodan glazbeno-recitatorski program izveli su profesor Osnovne glazbene škole Ivan Krajačić i učenica Gabrijela Nekić. U sklopu XXIX. Memorijala Dore Pejačević u našičkom hotelu je održan koncert pijanistice Ane Šostar, koja je u svoj repertoar uvrstila skladbe Dore Pejačević, Frédérica Chopina, poznatog mađarskog skladatelja Franza Liszta te ruskog Sergeja Rahmanjinova.

Inače, ovogodišnji Memorijal otvoren je u veljači koncertom talentirane pijanistice Lane Genc, a osim Dorinih skladbi, publika je mogla čuti i djela Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina i Aleksandra Skrjabina.

Memorijal, glazbeno-umjetnička manifestacija posvećena skladateljici Dori Pejačević, organizira se od 1987. godine, a jedini prekid u održavanju bio je u godinama Domovinskog rata. Svake godine memorijal okuplja vrhunske domaće, ali i strane umjetnike, a u njegovu održavanju kao organizatori sudjeluju Osnovna glazbena škola Kontesa Dora, Zavičajni muzej, HKD Lisinski i Tamburaško društvo Dora Pejačević. Snježana Fridl
Dora, kći hrvatskog bana Teodora
Svjetski poznata skladateljica Dora Pejačević kći je hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića, i mađarske barunice Lille Vay de Vaya. Od majke je naslijedila sklonost prema glazbi i talent te dobila prvu glazbenu poduku. Glazbeno obrazovanje stekla je u Zagrebu, Münchenu i Dresdenu. Kretala se u najvišim intelektualnim krugovima Beča, Praga i Budimpešte. U relativno kratkom razdoblju od nešto više od dvadesetak godina skladala je 58 djela, popijevke, glasovirske minijaturu, klasično-romantičarske instrumentalne, komorne i orkestralne glazbene vrste. Skladbe Dore Pejačević danas se potvrđuju kao antologija svjetske klasične glazbe i izvode se u cijelom svijetu s golemim uspjehom, od Europe, SAD-a, Australije do Malezije. Dora Pejačević preminula je 5. ožujka u Münchenu.

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente