Osijek
NISU POŠTOVANI ROKOVI

Grad Osijek realizira pravo nazadkupnje zemljišta kod stadiona od Eurokamena
Objavljeno 2. ožujka, 2023.

Svaka sjednica Gradskog vijeća u svome dnevnom redu ima top-teme, ali nerijetko su tu i one, iako ništa manje značajne, koje prođu ispod radara šire javnosti.



Jedna od takvih bila je i na posljednjoj, ovotjednoj sjednici, kada se odlučivalo o ostvarivanju prava nazadkupnje zemljišta koje je Grad Osijek prodao tvrtki Eurokamen. Nisu, naime, ispunili ugovorom preuzete obveze, a riječ je o zemljištu u neposrednoj blizini novog stadiona.

Grad Osijek i tvrtka Eurokamen sklopili su u veljači 2019. godine (u mandatu gradonačelnika Ivana Vrkića, nap. a.) ugovor o prodaji, odnosno kupnji građevinskog zemljišta, nepunih 2,5 hektara kčbr. 9121/1 - Strma šuma, u naravi građevinsko zemljište), u iznosu od 1.860.000 kuna. Kupac se obvezao, a to je regulirano 3. točkom ugovora, izgraditi sportske i rekreacijske sadržaje s pripadajućim hortikulturnim i infrastrukturnim uređenjem, prema dostavljenom idejno-urbanističkom rješenju, u vrijednosti planiranih troškova gradnje i opremanja u iznosu od 50 milijuna kuna.

Ugovorne su strane u sljedećoj točki ovog ugovora uglavile i pravo Grada Osijeka za nazadkupnju po istoj cijeni po kojoj je zemljište prodano ako kupac ne započne s izgradnjom u roku od jedne godine, kao i u slučaju da ne okonča izgradnju, odnosno ishodi uporabnu dozvolu u roku od dvije godine računajući od dana sklapanja ugovora.

Eurokamen je u veljači 2021. godine zatražio dodatak ugovora prema kojemu bi se rok okončanja produžio do prosinca 2021. godine, na što su u Gradu pristali (također za mandata gradonačelnika Vrkića).

No po isteku (n)ovog roka iz Eurokamena su od Grada ponovno zatražili produljenje, na što u Gradu Osijeku (ovaj put u mandatu Ivana Radića) nisu pristali, te se pozvali Eurokamen na ostvarivanje prava nazadkupnje. Kako se Eurokamen na ovo nije oglasio, Grad Osijek pokrenuo je sudski spor na Trgovačkom sudu u Osijeku. Na pripremnom su se ročištu iz osječke tvrtke ipak odlučili za mirno rješenje.

Vijećnici Grada Osijeka samo su uz dva suzdržana glasa dali podršku da Grad realizira kupnju ovog zemljišta. Iznos je istovjetan, ali ovaj je put iznos u eurima - 247 tisuća eura.

Dario Kuštro
247

tisuća eura vrijednost je zemljišta koje će kupiti Grad Osijek

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike