Crna kronika
DISCIPLINSKI SUD CARINE

Zbog “grijeha” otkaz dobilo šest carinika
Objavljeno 25. veljače, 2023.
Lani je disciplinski sud carine izdao ukupno 37 rješenja zbog teške povrede službene dužnosti

Tijekom 2022. godine Prvostupanjski disciplinski sud Carinske uprave izdao je ukupno 37 rješenja u postupcima teške povrede službene dužnosti, u kojima su teške povrede službene dužnosti, u pretežitom broju, bile nezakoniti rad ili propuštanje poduzimanja mjera ili radnji na koje je službenik ovlašten radi sprječavanja nezakonitosti te nepostupanje po napucima i uputama za rad koje donosi Središnji ured o primjeni propisa iz djelokruga rada carinske službe.



- Gledajući strukturu izrečenih kazni u disciplinskim predmetima zbog teške povrede službene dužnosti, u 28 rješenja izrečena je novčana kazna, u šest rješenja izrečena je najstroža kazna prestanka državne službe, a u tri rješenja službenik je oslobođen od odgovornosti. U četiri predmeta također su rješenjem izrečene i mjere zabrane prijma u državnu službu na jednu odnosno četiri godine. Protiv rješenja o teškoj povredi službene dužnosti tijekom 2022. godine zaprimljeno je 13 žalbi, o kojima odlučuje Drugostupanjski disciplinski sud Carinske uprave, a za odluke navedenih disciplinskih tijela Carinske uprave sudska zaštita i time provjera zakonitosti provedenih disciplinskih postupaka osigurana je pred upravnim sudovima pokretanjem upravnog spora (dvostupanjski upravni spor). Tijekom 2022. godine Prvostupanjski disciplinski sud zaprimio je šest presuda nadležnog prvostupanjskog upravnog suda kojom se odbija tužba i potvrđuje rješenje disciplinskog tijela, dvije presude nadležnog prvostupanjskog suda kojom se usvaja tužbeni zahtjev te se predmet vraća na ponovni postupak. Prošle godine Prvostupanjski disciplinski sud zaprimio je tri presude Visokog upravnog suda, kao drugostupanjskog sudbenog tijela kojim se odbija žalba kao neosnovana, te jedna presuda Visokog upravnog suda kojima se usvaja žalba na presudu prvostupanjskog upravnog suda - doznajemo iz hrvatske Carine.

Kako dalje navode, tijekom prošle godine, Prvostupanjski disciplinski sud izdao je jedno rješenje u povodu pokrenutog žalbenog postupka protiv rješenja o lakim povredama službene dužnosti, te dva rješenja u postupcima u povodu žalbi izjavljenih protiv rješenja o udaljenju iz službe. U oba navedena predmeta rješenja žalba je odbijena kao neosnovana, a što je i potvrđeno presudama Upravnog suda.

Sandra Lacić
Pravila disciplinskog suda carine
Ustavni sud lani je donio jedno rješenje kojim se ne prihvaćaju prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom. Navedeno se odnosi na postupanje u pet disciplinskih predmeta Prvostupanjskog disciplinskog suda.

Prvostupanjski disciplinski sud Carinske uprave ustrojen je Zakonom o carinskoj službi za sve carinske službenike, a nadležan je za odlučivanje u postupcima povrede službene dužnosti. Ustrojen je Zakonom o carinskoj službi za sve carinske službenike, a nadležan je za odlučivanje u postupcima o teškim povredama službene dužnosti u prvom stupnju, lakim povredama službene dužnosti u drugom stupnju i udaljenjima iz službe u drugom stupnju.

Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike