Regija
ORKANSKO NEVRIJEME I POLJOPRIVREDA

Muka na farmama: U krovovima rupe, krave na hladnoći daju manje mlijeka
Objavljeno 7. veljače, 2023.
Usjevima u ovom trenu vjetar nije naštetio. Štete pretrpjeli i lovci na infrastrukturi, a divljač morala potražiti zaklone
ĐAKOVOSubotnje orkansko nevrijeme, koje je na području županije, osim osječkim, najviše posla zadalo i đakovačkim vatrogascima zbog rušenja brojnog drveća, pokrova, tendi, dijelova fasada i dr., sa sobom je donijelo i znatno zahlađenje - jučer je Đakovo osvanulo na -6 - te se odrazilo dijelom i u poljoprivredi.Kod ratara se vjetar u ovom trenutku nije odrazio na usjeve, dok su viši, trajni nasadi, dakako, izloženiji.

Dobar za sušenje tla


- Biljke su male i u ovom trenutku ni tako jak vjetar, pa da je puhao i 150 kilometara na sat, nije se odrazio na njih. Vjetrovito vrijeme čak pogoduje, da se vlažno tlo brže isuši. Čak i da je došlo do pada stabala, to usjevima u njihovu sadašnjem stanju ne bi naškodilo - kaže piškorevački ratar Matija Brlošić.

Stočari đakovačkog kraja u subotnjem orkanskom nevremenu prošli su gore. Farmer s velikom farmom muznih krava, kao i tovom junadi u Potnjanima, Branko Kolak, ujedno i predsjednik krovne organizacije proizvođača mlijeka u RH – Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina, kaže kako je jak vjetar rušio pokrov s krovova farmi.

- Znalo je biti olujnog vjetra tijekom ljeta i sl., no ovakav ne pamtim. I s krova moje farme palo je 4-5 ploča, a krave su od jakih udara vjetra bile uznemirene. To je kravama neprirodno stanje, njima je sve to iskakanje iz uobičajenog ritma. Drveće nije padalo - kaže Kolak. Na upit kako je stoka bila zaštićena od subotnjeg nevremena s obzirom na brojne staje otvorenog tipa, kaže kako takvi objekti moraju imati na sebi "zavjese" koje se u tim slučajevima spuste. "Većina ih ima. Na mojoj štali, također otvorenog tipa, imam zidove do 2,5 metara visine i to daje zaklon životinjama od nevremena", dodaje Kolak. S obzirom na veliko zahlađenje, ovaj farmer kaže kako je idealno vrijeme zimi za ovu stoku od 0 do 5 stupnjeva.

Rušio i čeke


- Ispod nule počinju koristiti hranu za energiju, za zagrijavanje. Jutros je bilo -6, i to je kravama već malo hladno. Pada li temperatura ispod minus pet, pada i mliječnost krava. Ako je, primjerice, minus 15, i do 15 posto se zna izgubiti mliječnost. Oko nule je dobro, idealno - kaže Kolak.

Kako je divljač, odnosno infrastruktura u šumi o kojoj se brinu lovci izdržala subotnje orkansko nevrijeme pitali smo predsjednika đakovačkog Lovačkog društva "Jelen" Miroslava Galića.

- Bilo je nešto prevrnutih čeka koje nisu ukopane, nego su samostojeće, dok na našem lovačkom domu štete nije bilo. Divljač si je našla zaklone i nije se kretala dok nevrijeme nije prošlo. Sama se povukla, svi su legli u svoje ležaje - kaže Galić.

Suzana Župan
U siječnju 104 litre kiše, a lani samo 19      
I pratitelj đakovačkih vremenskih prilika Bartol Bačić kaže da je subotnje nevrijeme bilo jedno od najvećih otkada bilježi vrijeme. Njegovi mjerni instrumenti zasad 2023. bilježe s velikim oborinama: u siječnju su pale 104 litre od čega je otopljeni snijeg 27 litara. “A lani u siječnju palo je samo 19 litara”, kaže. Tridesetogodišnji prosjek u Đakovu je 776,33 litre kiše, a mjesečni 64,69. Mjesečni prosjek lani bio je 59,83, godišnje su oborine dostigle 718, a preklani 790 litara.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja