Ekonomija
SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE

U OBŽ-u niz je novih ruralnih destinacija
Objavljeno 7. veljače, 2023.
U našoj je županiji ukupno 14 prijavljenih kandidata koje će obići stručni ocjenjivački sud pred kojim je izazovan posao

Već deseti put Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj HUZTR "Klub članova Selo" organizira "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award". Riječ je o godišnjem projektu nacionalnog ocjenjivanja (turističkih) obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, tradicijske gastronomije ruralnih područja, vinskog turizma te zaštićenih proizvoda i održivog razvoja.Jedinstveni je to projekt koji iz godine u godinu doprinosi podizanju kvalitete ljudskih potencijala u ruralnom razvoju te ugostiteljstvu i turizmu, a ujedno jača konkurentnost turističke ponude i poboljšava način i razinu usluge u tom dijelu turizma. Ove godine obilježava se jubilej dodjele nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske".- Već deset godina biramo one koji su uspješno radili ili izgradili neke nove kapacitete i projekte u ruralnom turizmu. Ove godine imamo oko 150 prijavljenih kandidata iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te članica europske kulturne rute Inter Vitis - rekla je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo".Inače, Klub članova Selo surađuje s Institutom za kulturne rute Vijeća Europe i partner je certificirane europske kulturne rute "Iter Vitis Route" te vodi projekt za Hrvatsku pod nazivom "Iter Vitis Croatia".

U našoj je županiji ukupno 14 prijavljenih kandidata koje će obići stručni ocjenjivački sud pred kojim je vrlo izazovan posao, odabrati najbolje.

- Osječko-baranjska županija prijavila je 14 kandidata i kroz dva dana obići ćemo ih sve. Ono što me jako veseli je da kad god dođemo, vidimo nove projekte koji su kvalitetni i mogu reći da je OBŽ u pravom smislu riječi prava turistička destinacija. Imamo nekoliko ozbiljnih ruralno-turističkih destinacija, a Baranja je zasigurno jedna od njih jer pokriva različite teme od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i djelatnosti na njima do ruralnih domaćinstava i gastronomije. Tu su i različiti projekti, vinski turizam, craft turizam i, naravno, nositelji različitih zaštićenih marketinških oznaka - pojasnila je Katica te naglasila kako kandidate prijavljuje Županija i Županijska turistička zajednica.

- Zajednički nositelji, Županija i Županijska turistička zajednica, prijavljuju kandidate u ukupno osam kategorija, a u svakoj je kategoriji moguće prijaviti dva kandidata. Neke županije odlučuju prijaviti manji broj kandidata, dok druge iskoriste mogućnost prijave i po dva kandidata u svakoj kategoriji. Primjerice, Dubrovačko-neretvanska županija ima princip predodabira, pa tako ima svoju županijsku nagradu koja se zove "Zlatna naranča" čiji su pobjednici kandidati za "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske". Nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske /Sunflower Award dodijelit će se u Primorsko- goranskoj županiji, koja je u prošlom izboru odnijela najviše nagrada, i to 28. veljače 2023.

Tihana Eršek Cicvarić
Više od dva desetljeća rada na kvaliteti
Od kada je 1997. godine osnovana Udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", organizirano je više od 300 stručnih i edukativnih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova, nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih kongresa i drugih edukativnih programa. Udruga je prepoznala utjecaj održivog i uključivog rasta na gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ekologiju i razvoj ljudskih potencijala te će tome težiti i u svom budućem djelovanju, a svojim aktivnostima razvijati jaku institucionalnu podlogu za buduće uspješno poslovanje.

Dijana Katica

predsjednica HUZTR-a "Klub članova Selo"

Ove godine imamo oko 150 prijavljenih kandidata iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te članica europske kulturne rute Inter Vitis

Možda ste propustili...

ZAJAM VEĆI OD 50 MILIJARDI EURA ZA OSIGURAVANJE LIKVIDNOSTI

Credit Suisse spašava središnja banka

SVJETSKA BANKA TRAŽI VIŠE PRIVATNOG KAPITALA

Goleme godišnje potrebe za novcem