Ekonomija
SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE

U OBŽ-u niz je novih ruralnih destinacija
Objavljeno 7. veljače, 2023.
U našoj je županiji ukupno 14 prijavljenih kandidata koje će obići stručni ocjenjivački sud pred kojim je izazovan posao

Već deseti put Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj HUZTR "Klub članova Selo" organizira "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award". Riječ je o godišnjem projektu nacionalnog ocjenjivanja (turističkih) obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, tradicijske gastronomije ruralnih područja, vinskog turizma te zaštićenih proizvoda i održivog razvoja.



Jedinstveni je to projekt koji iz godine u godinu doprinosi podizanju kvalitete ljudskih potencijala u ruralnom razvoju te ugostiteljstvu i turizmu, a ujedno jača konkurentnost turističke ponude i poboljšava način i razinu usluge u tom dijelu turizma. Ove godine obilježava se jubilej dodjele nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske".



- Već deset godina biramo one koji su uspješno radili ili izgradili neke nove kapacitete i projekte u ruralnom turizmu. Ove godine imamo oko 150 prijavljenih kandidata iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te članica europske kulturne rute Inter Vitis - rekla je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo".



Inače, Klub članova Selo surađuje s Institutom za kulturne rute Vijeća Europe i partner je certificirane europske kulturne rute "Iter Vitis Route" te vodi projekt za Hrvatsku pod nazivom "Iter Vitis Croatia".

U našoj je županiji ukupno 14 prijavljenih kandidata koje će obići stručni ocjenjivački sud pred kojim je vrlo izazovan posao, odabrati najbolje.

- Osječko-baranjska županija prijavila je 14 kandidata i kroz dva dana obići ćemo ih sve. Ono što me jako veseli je da kad god dođemo, vidimo nove projekte koji su kvalitetni i mogu reći da je OBŽ u pravom smislu riječi prava turistička destinacija. Imamo nekoliko ozbiljnih ruralno-turističkih destinacija, a Baranja je zasigurno jedna od njih jer pokriva različite teme od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i djelatnosti na njima do ruralnih domaćinstava i gastronomije. Tu su i različiti projekti, vinski turizam, craft turizam i, naravno, nositelji različitih zaštićenih marketinških oznaka - pojasnila je Katica te naglasila kako kandidate prijavljuje Županija i Županijska turistička zajednica.

- Zajednički nositelji, Županija i Županijska turistička zajednica, prijavljuju kandidate u ukupno osam kategorija, a u svakoj je kategoriji moguće prijaviti dva kandidata. Neke županije odlučuju prijaviti manji broj kandidata, dok druge iskoriste mogućnost prijave i po dva kandidata u svakoj kategoriji. Primjerice, Dubrovačko-neretvanska županija ima princip predodabira, pa tako ima svoju županijsku nagradu koja se zove "Zlatna naranča" čiji su pobjednici kandidati za "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske". Nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske /Sunflower Award dodijelit će se u Primorsko- goranskoj županiji, koja je u prošlom izboru odnijela najviše nagrada, i to 28. veljače 2023.

Tihana Eršek Cicvarić
Više od dva desetljeća rada na kvaliteti
Od kada je 1997. godine osnovana Udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", organizirano je više od 300 stručnih i edukativnih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova, nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih kongresa i drugih edukativnih programa. Udruga je prepoznala utjecaj održivog i uključivog rasta na gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ekologiju i razvoj ljudskih potencijala te će tome težiti i u svom budućem djelovanju, a svojim aktivnostima razvijati jaku institucionalnu podlogu za buduće uspješno poslovanje.

Dijana Katica

predsjednica HUZTR-a "Klub članova Selo"

Ove godine imamo oko 150 prijavljenih kandidata iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te članica europske kulturne rute Inter Vitis

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike