Osijek
PROJEKT REVITALIZACIJE ERDUTSKIH KULA I VISEĆEG MOSTA

Romantičnu ruševinu povezat će čarobnim putem s dvorcem
Objavljeno 7. veljače, 2023.

Romantična ruševina i čarobni put kolokvijalni je naziv novog projekta Općine Erdut vezan uz predivan povijesni lokalitet i dvije erdutske kule te za budući most preko erdutskog surduka koji će stari povijesni grad povezati s erdutskim dvorcem. Procjenjuje se da će revitalizacija i inženjerski zahvati koštati najmanje pet milijuna eura, pa će s upravo dobivenim građevinskim dozvolama za intervenciju u prostoru i projektom krenuti u potragu za financijskom potporom po bespućima europskih izvora potpora i natječaja.



Siže je to zahtjevnog, ali uspješno obavljenog posla koji je prezentirala erdutska općinska uprava s partnerom - Turističkom zajednicom Erdut - nakon upravo završenog projekta koji je odradio PORC - LRA d.o.o. odnosno direktorica Bojana Orsić, kako bi važnoj kulturnoj baštini dali smisleniju namjenu odlučivši ju upogoniti u turističkom smislu kao još jednu atrakciju općine Erdut.



Bojana Orsić vjeruje u ovu viziju kojoj temelje daje upravo dobivena projektna dokumentacija pripremljena kroz projekta radnog naziva "Erdutska kula - izrada projektne dokumentacije za potrebe obnove kulturne baštine na području općine Erdut". O povijesti lokaliteta s dvije kule, kvadratnom i kružnom (jednom starijom od druge), govorile su direktorica TZ-a Erdut Jovana Ilišević te Sonja Klajić, djelatnica Općine Erdut, koja je zahvalila na stručnoj pomoći i Konzervatorskom odjelu u Osijeku Ministarstva kulture za područje Osječko-baranjske županije, odnosno pročelnici Ivani Sudić koja je također nazočila promociji ovog projekta.



Bojana Orsić navela je kako su stvorili preduvjete za obnovu i revitalizaciju Erdutske kule i razvoj turizma i time povećanje broja posjetitelja nepokretnim kulturnim dobrima i otvaranju novih radnih mjesta na području Urbane aglomeracije Osijek. Kroz projekt su izrađene Studija izvodljivost, Komunikacijska strategija, Marketinška strategija - plan promidžbe područja, Plan upravljanja kulturnom baštinom i Studija utjecaja zahvata na okoliš. Sve to predstavlja prateću dokumentaciju projektno-tehničkoj dokumentaciji namijenjenoj revitalizaciji. Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija i ishođene su građevinske dozvole za obnovu, prezentaciju, revitalizaciju i očuvanje Erdutske kule - plato srednjovjekovnog grada u Erdutu te za izgradnju pješačkog mosta preko ceste Podunavlje - Erdut.

Darko Pejić
SAČUVATI VRIJEDNU KULTURNU BAŠTINU
- Cilj nam je aktivirati lokaciju, ali i, kroz naše doba, sačuvati kule i predati ih sljedećim generacijama kao vrijednu kulturnu baštinu erdutskog kraja. Kroz studiju definirano je kakve intervencije statika ovako starog objekta može podnijeti, odlučili smo se za revitalizaciju platoa srednjovjekovnog grada bez komercijalnih sadržaja i na viseći most koji bi bio dodatna turistička ponuda i preko kojeg bi se moglo do erdutske vinarije i drvorca. Bio bi to “začarani krug” s osmišljenim raznim sadržajima kojima bi se isplela romantična priča - kazao je Vesić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike