Novosti
KONFERENCIJA "FIGHT & WIN"

Borba protiv raka: Lijekova ima, liječenje lošije
Objavljeno 5. veljače, 2023.
Zabrinjava i dalje preslab odaziv hrvatskih građana na nacionalne preventivne programe

Hrvatska bolje stoji po dostupnosti lijekova od drugih članica EU-a, no po pitanju liječenja raka situacija je mnogo gora, a upravo zato važno je podizanje svijesti o prevenciji te bolesti, istaknuto je na konferenciji "Fight & Win", održane u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka.



Tema borbe protiv raka jedna je od ključnih tema u Europskom parlamentu s obzirom na to da se 40 posto slučajeva može spriječiti, rečeno je na skupu te dodano da Hrvatska upravo stoga slijedi Europski plan za borbu protiv raka, čiji je fokus na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Europska unija usmjerila je oko 170 milijuna eura na skrb oboljelih od raka. "Ovaj put ne moramo postavljati pitanja ima li novca, imamo ga, samo ga trebamo na kvalitetan način iskoristiti", rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i glavna organizatorica skupa. "Nisu sve zemlje u EU-u jednako razvijene i nemaju iste zdravstvene sustave, no moramo vidjeti kako možemo iskoračiti naprijed", objasnila je Glavak.

Rak pluća i dalje je najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i u EU-u, no postoje razlike u broju oboljelih na broj stanovnika u pojedinim državama. U Hrvatskoj je najčešći rak prostate, pluća i debelog crijeva kod muškaraca, a kod žena rak dojke, pluća i debelog crijeva, no u slučaju raka dojke smanjena je smrtnost za 25 posto putem preventivnih pregleda. "Kada dobijete onu omotnicu kod kuće nemojte ju ostaviti negdje sa strane", kaže Glavak, upozoravajući na slabe odazive na nacionalne preventivne programe i važnosti podizanja svijesti građana o prevenciji.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je njegovo ministarstvo “bolno svjesno” razine onkoloških problema u populaciji. “Osnovni koncept i specifični ciljevi zdravstvene reforme koje moramo provesti, jest jačanje prevencije i rane detekcije oboljenja”, rekao je Beroš. Osvrnuo se i na uspjeh nacionalnog programa za prevenciju raka dojke te upozorio na slab odaziv muškaraca na preventivne programe usmjerene na rak debelog crijeva.

Dijana Pavlović