Novosti
POSLJEDICE ORKANSKOG VJETRA U SLAVONIJI I BARANJI

U Osječko-baranjskoj županiji oštećeno 11 škola i vrtić, osječka tržnica “u pogonu” od utorka
Objavljeno 5. veljače, 2023.
Osječki su vatrogasci, još dok je trajalo nevrijeme, popravljali štetu na krovovima KBC-a

Lokalne vlasti, komunalne službe, vatrogasci i drugi, u subotu i nedjelju imali su pune ruke posla kako bi sanirali štete koje je diljem Slavonije i Baranje nanio orkanski vjetar.



Podsjetimo, u subotu je vjetar jačine 90, pa i više, kilometara na sat uznemirio građane, rušio stabla, nosio krovove.

Stožeri Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, odnosno njihovi načelnici - Mato Lukić i Dragan Vulin, u nedjelju su rezimirali veličinu štete i aktivnosti žurnih službi na subotnji "orkanski dan", od škola i parkova do osječke glavne tržnice, gdje je vjetar kidao i nosio dijelove nadstešnice otvorenog dijela. Zbog oštećenja hitno su u subotu evakuirani svi prodavači, a tržnica nije radila ni u nedjelju.


Bez ozlijeđenih


Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić pobrojio je da je Županijski centar 112 primio više od dvije stotine dojava zbog nevremena koje je zahvatilo Osječko-baranjsku županiju, pa je istaknuo pritom da će i dalje primati dojave građana vezano uz posljedice nevremena. "Javljali su ljudi nestanke električne energije, da su stabla prepriječila ceste, oštećenja krovova, oštećenja kolnika i pješačkih staza. Od prve dojave istog su trenutka alarmirane i podignute sve žurne službe Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i redom slane na teren da za vrijeme nevremena saniraju štete i pomognu ljudima u nevolji. Dio šteta koji je preostao popravit će se u nedjelju, ili u ponedjeljak. Za sada imamo prijavljena oštećenja na 11 škola, ali to neće smetati, prema onome kako su nas ravnatelji izvijestili, nastavi koja će se redovito odvijati u ponedjeljak. Zahvaljujem sugrađanima na suradnji i strpljenju, zahvaljujem i svim žurnim službama koje su korektno, od vatrogasaca preko policije do komunalnih službi i Cestinga, od onih najjačih udara vjetra sanirali štetu i pomagali građanima", izjavio je Lukić u nedjelju prijepodne.

Prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite, PUCZ OSIJEK i Centra 112, u suradnji s nadležnim žurnim službama OBŽ-a, osječki vatrogasci imali su 14 tehničkih intervencija, vatrogasci Đakova osam, vatrogasci Belišća intervenirali su zbog požara dimnjaka u Belišću, u Valpovu je bilo šest intervencija zbog nevremena i jedna zbog požara dimnjaka u Valpovu, u Čepinu su imali četiri intervencije zbog nevremena i jedno gašenje požara dimnjaka u Livani, u Našicama dvije tehničke intervencije, u Belom Manastiru četiri. Vatrogasci Beničanaca i Kućanaca imali su dvije intervencije na uklanjanju stabala s kuće i ograde u Kućancima te jednu zbog pada ploča s krovišta kuće u Beničancima, u Jagodnjaku su intervenirali zbog pada stabla na školu, u Marijancima zbog zbog pada stabla na groblju, u Velimirovcu zbog urušene garaže, vatrogasci Kunišinaca intervenirali su zbog pada stabla na prometnicu, u Trnavi, također i u Koškoj, Nizi, Koritni i Dalju. Nije zaprimljena nijedna dojava da je netko ozlijeđen.


Bez struje, zbog jakih udara vjetra i srušenih stabala na elektroinfrastrukturu, ostala su naselja Razbojište, Podgorje Bračevačko, Bijela Loza, Ostrošinci, Borovik, Podgorač, Satnica Đakovačka, Gorjani, Gazije, Valenovac, Gornja i Donja Motičina, Seona, dio Belog Manastira i Osijeka, Trnava, Perkovci, Dragotin, Lapovci, Hrkanovci, Svetoblažje, Uglješ, Novi Čeminac, Darda, Mece, Švajcarnica, Čeminac, Bilje, Lug, Zmajevac, Kneževi Vinogradi, Rakitovica, Krunoslavlje, Beničanci, Magadenovac, dio Donjeg Miholjca, Malinovac, Golinci, Kućanci, Tikveš i Podunavlje. U nedjelju je nastavljeno saniranje niskonaponske mreže u mjestima gdje nema struje. U sedam škola stabla su pala na školski objekt ili u dvorištu, na dvije škole oštećeni su krovovi, šest škola je ukupno prijavilo oštećenja krova. Tako je u Jagodnjaku drveće palo i uklonjeno je, zabilježena je mala šteta na olucima, u Vuki je drvo palo na fasadu, u Belom Manastiru bilo je granja u dvorištu, u Magadenovcu i Marijancima sanirala se šteta, u PŠ Vučevci drvo je palo na zgradu i sanirano, u OŠ Josipa Antuna Ćolnića Đakovo drvo se iščupalo u dvorištu, u OŠ Satnica Đakovačka odletio je krov na spremištu za kosilice i alat, a podignuo se dio lima na dvorani, u Črnkovcima krov je podignut na dijelu zgrade, u OŠ Vladimir Nazor Đakovo srušila su se oba limena dimnjaka, uklonjeni su i u ponedjeljak ide sanacija, a u OŠ Semeljci na sjenici se podignuo krov.

Promrzli vatrogasci


Dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin na osječkoj je tržnici na Gajevom trgu novinarima kazao da su u nedjelju od jutra vatrogasci uklanjali ploče koje mogu ugroziti prolaznike. "Krvopokrivač je uzeo mjere i pripremit će materijal te očekujemo u ponedjeljak završetak sanacije. Zbog toga otvoreni dio tržnice neće raditi, a ponedjeljkom inače ne radi zatvoreni dio tržnice. Od utorka će tržnica raditi. Šteta će se namiriti iz osiguranja, ali mi smo svakako i ranije planirali rekonstrukciju cijele tržnice novcem iz EU fondova. Zahvaljujem službama koje su maksimalno brzo otklanjale probleme. JVP Osijek bio je na krovu osječke bolnice za nevremena i spriječili su veću štetu. Pohvalio bih djelatnike Unikoma koji su uklonili deset stabala koja su pala, pa se javni gradski i općenito promet odvijao nakon toga neometano. Najvažnije je da nitko nije ozlijeđen. Oštećena su četiri automobila, naši vatrogasci imali su 27 intervencija. U Dječjem vrtiću Sjenčica palo stablo je uklonjeno, a u ponedjeljak će biti popravljena i oštećena ograda. Vrtić će raditi u ponedjeljak, kao i škole", naveo je Vulin.

Ivana Davidović, direktorica Tržnice Osijek, moli zakupce i kupce da budu strpljivi, jer sigurnost je najvažnija. “Očekujem nakon sanacije da ćemo brzo uspostaviti redovito poslovanje. Majstori pripremaju materijal i već ujutro počinju raditi i nadamo se da će u jednom danu uspjeti obaviti posao”, kazala je Davidović. Davor Škarica, pomoćnik zapovjednika JVP-a Osijek, kaže da su vatrogasci uklonili nestabilne dijelove nadstrešnice tržnog platoa. “Ostatak će odraditi građevinska tvrtka. U nedjelju je odrađena intervencija i na crkvi u Sarvašu, jedan bor je bio nagnut preko prometnice. U subotu je bolnički krov bio jedan od prioriteta, s obzirom na namjenu objekta. Imali smo problem na četiri objekta u KBC-u, uspješno smo i to sanirali, s obzirom na to da je rad na krovu jako opasan uz udare vjetra. Sve je zatvoreno, zadnja je intervencija u bolnici završena u 20 sati. To je privremeno rješenje, ostalo će bolnica rješavati sukladno potrebama. Preciznije, vjetar je počeo dizati lim, pa je prijetilo da bi taj lim mogao skinuti dijelove krovne konstrukcije. Svi su naši vatrogasci odradili posao, dobro su, osim što su malo promrzli. Na žalost, imamo štete na opremi, ali neka je to sve što nas je uhvatilo. Kako je to biti na krovu mogu samo kazati - mi smo vatrogasci, za nas nema prepreka”, kazao je Škarica.

Darko Pejić
DIO NASELJA OSTAO JE BEZ STRUJE
Olujni vjetar u subotu je na području Đakovštine nosio pokrove sa zgrada, poput onog na OŠ Satnica Đakovačka, njezine dvorane, na nekim zgradama dijelove fasada, rušio drveće u Strossmayerovom parku i drugim, manjim perivojima i drugdje u gradu. Zbog jakog vjetra na đakovačkoj OŠ Vladimira Nazora maknuta su dva dimnjaka i sanacija slijedi u ponedjeljak, a značajno je oštećen i krov na sjenici ispred škole u Semeljcima. Olujni vjetar rušio je tende poslovnih prostora, prevrtao kante za smeće i pomicao čak i velike kontejnere, kao što su oni na gradskom groblju. Bez električne energije zbog jakog vjetra i srušenih stabala na elektroinfrastrukturu ostao je i dio naselja u Đakovštini - Podgorje Bračevačko, Borovik, Satnica Đakovačka, Gorjani, Trnava, Perkovci, Dragotin, Lapovci, Hrkanovci, Svetoblažje, kao i dio Đakova. S.Ž.

IŠČUPAN KRIŽ
Na području Donjeg Miholjca i Našica oštećeni su krovovi nekoliko objekata i zbog srušenog drveća stradali su i dalekovodi, zbog čega su pojedina naselja ostala bez električne energije. Iščupanog i srušenog drveća bilo je u miholjačkom parku, a stabla su pala na prometnice u Vukovarskoj i Gajevoj ulici, ali su brzom intervencijom djelatnika Cestinga i Doroslova za komunalne djelatnosti Donji Miholjac uklonjena. Jak vjetar odnio je limeni pokrov na zgradi područne škole u Črnkovcima na području općine Marijanci te je iščupao križ na tornju crkve sv. Karla Boromejskog, u Lacićima, u općini Magadenovac. S.F.

UTOPIO SE U DUNAVU SPAŠAVAJUĆI ČAMAC
Još nisu poznati detalji smrti 41-godišnjeg muškarca čije je tijelo u subotu poslijepodne pronađeno u Dunavu, kod Vukovara. Tijelo je prema nalogu državnog odvjetnika prevezeno na odjel patologije Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar, gdje će biti obavljena obdukcija. Tijelo 41-godišnjaka pronađeno je za nevremena i jakog vjetra, oko 16 sati. Policija još uvijek nije potvrdila navode pojedinih medija kako je 41-godišnjak pokušao spasiti čamac kojeg su, zbog jakog vjetra i visokih valova, potopile vode Dunava te da se pri tome utopio. Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske priopćili su kako je dežurstvu Policijske postaje Vukovar u subotu, oko 15 sati, prijavljen nestanak muškarca. Odmah je organizirana potraga za njim u kojoj je, osim policajaca, sudjelovalo više osoba. Sat vremena kasnije, oko 16 sati, tijelo 41-godišnjaka uočeno je u Dunavu, nasuprot Vukovaru, dvjestotinjak metara od mjesta gdje je zadnji put viđen. Liječnik hitne pomoći, koji je također izišao na teren, mogao je samo konstatirao smrt utopljenika. Vrlo brzo utvrđen je identitet 41-godišnjaka, nakon čega je počeo policijski očevid, a po nalogu zamjenika nadležnog državnog odvjetnika, tijelo je prevezeno na obdukciju. S.L.

SLATINSKI KRAJ

Očišćene prometnice i javne površine

 

Kao u većem dijelu Hrvatske, subotu je i u slatinskom kraju označio olujni vjetar i velike štete nastale najvećim dijelom zbog rušenja velikih i starih stabala. U samom gradu vjetar je srušio stabla kod benzinske crpke Ine, kod EPIcentra Sequoia, u Parku 136. slatinske brigade, u parku kod zgrade Uprave šuma Podružnica Slatina, na gradskom groblju, a urušavanja stabala bilo je i u svim prigradskim naseljima. Neka stabla i crjepovi s krovova kuća pali su na automobile. U Parku 136. slatinske brigade jedno stablo palo je na župni dvor između crkve sv. Josipa i zgrade gradske uprave te oštetilo krovište, koje su vatrogasci privremeno sanirali. Grad je bio pun granja, razbacanog smeća, raznesene odložene ambalaže, polupanih reklamnih ploča.


Županijski vatrogasni operativni centar u Slatini i komunalni redari zaprimili su brojne pozive i prijave o urušenim stablima, porušenim crjepovima s kuća i ostalih objekata te uništenim plastenicima, pa su sve raspoložive vatrogasne snage bile na terenu i sanirale prioritetne štete, očistile prometnice, parkirališta i javne površine. Osim vatrogasaca JVP Slatina, na raščišćavanju stabala s javnih površina sudjelovali su i djelatnici komunalne tvrtke Slatina koma. Gradonačelnik Denis Ostrošić, njegov zamjenik Ilija Nikolić i direktor Slatina koma Sanjin Hmelik, obišli su grad, a gradonačelnik je u programu Radio Slatine upozorio građane da parkiraju automobile u garaže, ili na manje opasna mjesta, ako je to moguće i da ne izlaze bez prijeke potrebe. P.Ž.

Snježne oluje diljem Balkana

Prometnice su zatvorene i više od 25.000 ljudi u Srbiji je ostalo bez električne energije zbog olujnih vjetrova i snježnih oluja u nedjelju, a u Crnoj Gori promet je poremećen zbog drveća koje je palo na ceste. Vlasti u crnogorskom obalnom gradu Budvi upozorile su građane da ostanu u svojim kućama nakon što je snažni vjetar u subotu uništio krov škole, srušio stabla i uličnu rasvjetu, potopio turistički brod i poremetio promet uz obalu. Više od 250 kilometara lokalnih cesta na brdovitom jugoistoku Srbije zatvoreno je zbog nanosa snijega, čija je visina iznosila i do dva metra, objavili su lokalni mediji. Bosanske su vlasti zabranile vožnju teškim kamionima u planinskim krajevima zbog zapuha snijega i zaleđenih cesta. Meteorolozi su najavili da će se temperature ispod ništice i snježne oluje diljem Balkana nastaviti u nadolazećim danima. H