Regija
POSJET NORVEŠKOM ZNANSTVENOM CENTRU

O STEM području uče iskustveno i zabavno
Objavljeno 5. veljače, 2023.
U Vitensenteset Innlandetu, znanstvenom centru znanja, stvari se, izuzev zaobljenog ogledala koje vam dodaje nekoliko desetaka kilograma, uglavnom gledaju širom otvorenih usta. Tu, na sjeveru, u Gjøviku, gradu koji ima 30.000 stanovnika, nalazi se jedan od 13 regionalnih centara znanja u Norveškoj. Vrata su otvorili 2014. Tu se održavao i dio Zimskih olimpijskih igara, koje su 1994. godine bile stacionirane u obližnjem Lillehammeru. Ponosni su Norvežani na ovaj centar, ali i na svoju sportsku dvoranu u koju stane 6000 gledatelja, a koju su uoči Olimpijskih igara "ugradili u planinu". Uz dvoranu se, u planini, nalazi i 25-metarski bazen...

Vitensenteset Innlandet partner je u jednom hrvatskom projektu, Regionalnom znanstvenom centru Panonska Hrvatska. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, OŠ Josip Kozarac Josipovac Punitovački, OŠ Josip Kozarac Slatina, OŠ Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i Cluster za ekodruštvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

Ukupna vrijednost projekta je 21.500.000 kuna. Cilj je uspostava Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, usmjerenog prema darovitim učenicima u STEM području, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima. Na području Osječko-baranjske županije Centar će biti uspostavljen u OŠ J. Kozarca, u Josipovcu Punitovačkom. U Virovitičko-podravskoj županiji će se, pak, rekonstruirati i suvremeno opremiti potkrovlje OŠ J. Kozarca Slatina, a rekonstruirat će se i suvremeno opremiti i učionica u OŠ Suhopolje.

U povodu toga predstavnici projektnih partnera (Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija, OŠ J. Kozarca Josipovac Punitovački, OŠ J. Kozarca Slatina, OŠ Suhopolje, VIDRA, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku) u dvodnevnom studijskom posjetu obišli su Vitensenteset Innlandet, u kojem se posebna pozornost pridaje iskustvenom učenju matematike, prirodnih znanosti i tehnologije, odnosno posjetitelji uče eksperimentirajući.

U centru su suvremeno opremljene instalacije za iskustveno učenje, think tankovi, planetarij, eksperimentalne stanice u kojima se odvijaju predviđene STEM aktivnosti. U dva dana sudionici su sudjelovali u radionicama astronomije, programiranja, robotike, kemije, matematike, svirali na laserskoj harfi...

- Ako od nekoga možemo učiti u STEM području, onda su to Norvežani. Ovdje u Gjøviku uvjerili smo se u skladnu simbiozu znanosti i iskustvenog učenja, na inovativan, ali i zabavan način, a sve to uz više od stotinjak instalacija - kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.
INSTALACIJE SU ZA SVE UZRASTE
Znanstveni je centar u godini kada je otvoren vidjelo 33.609 posjetitelja. Lani su zabilježili 43.872 dolaska. Prvoga dana posjeta hrvatsku je delegaciju pozdravila i zamjenica gradonačelnika Anne Bjertnæs, a Elizabeth Erlimo, alfa i omega znanstvenog centra, govorila je o njegovim karakteristikama i dva dana, zajedno sa svojim suradnicima, hrvatskim partnerima objašnjavala prednosti iskustvenog učenja. Posjeta je sve više, jer tu se može doći u planetarij i otputovati u svemir, slagati zagonetke u matematičkoj učionici, programirati i baviti se robotikom, isprobati granice svojeg tijela, sudjelovati u pokusima u kojima se stvara vatra. Instalacije su za sve uzraste, ali najviše dolaze djeca i mladi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike