Osijek
UDARI VJETRA BRZINE 90 KM/H

Vjetar rušio drveće, oštećen i krov osječke tržnice
Objavljeno 4. veljače, 2023.

U samo nekoliko minuta, jutros između 8,30 i 9 sati Osijek je pogodio iznenadan snažan nalet vjetra koji je otpuhao sve što nije bilo stabilno i čvrsto "usidreno", tako da su porušeni i štandovi na Sajmu antikviteta.

Oštećen je i odlomljen dio krova na otvorenom dijelu tržnice na Gajevom trgu, pa su tijekom prijepodneva prodavači i kupci evakuirani, a tržnica neće raditi ni sutra. To je za sada najveća evidentirana materijalna šteta od naleta vjetra koji cijelo prijepodne puše u Osijeku.

Od ostaloga, bilježi se 17 intervencija vatrogasaca, četiri vozila su oštećena, sedam stabala na javnim površinama je srušeno - jedno od njih je na Sjenjaku na prostoru dječjeg vrtića. No, generalno nema dojava o ozljedama i stradanju osoba. Javni gradski prijevoz se odvija normalno, kao i prometovanje po gradu.

 

Službe Unikoma i vatrogasci cijelo prijepodne angažirani su na otklanjanju štete. Izvješće je to koje je nešto poslije 13 sati novinarima podnio Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka. Ujedno, zahvalio se i građanima na odgovornom ponašanju koji su i sami uklanjali predmete koje je vjetar nanio na prometnice i javne površine.

Najveća zabilježena vrijednost brzine vjetra bila je 25 m/s, što je 90 km/h.

Udari od 65 do 105 km/h

Državni hidrometeorološki zavod je za Osijek i Slavoniju proglasio narančasto upozorenje zbog sjeverozapadnog i sjevernog vjetra s najjačim udarima od 65 do 105 km/h, te pozvao građane da budu spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Osječki Županijski centar 112 zaprimio je više dojava o padu stabala te telefonskih i električnih stupova na prometnice, doznaje se u tome Centru. Zaprimljeno je 20-tak dojava o padu stabala, te telefonskih i električnih stupova na prometnice na području Osijeka, Belišća, Bizovca, Dalja i Vuke.

Dežurne službe su na terenu, a  sa sada nema dojava o ozlijeđenim osobama, kažu u Centru.
U osječkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi izvijestili su kako su prijepodne imali 15-tak intervencija, najviše uklanjanja srušenih stabala, grana i dijelova limenih krovova.
Na terenu su i djelatnici nekoliko radnih jedinica Unikoma, koji čine sve da se osigura prohodnost ulica, uklone otpale grana te očiste nogostupi i ulice.. RI/H

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike