Mozaik
RAZLIKA IZMEĐU SJEVERA I JUGA

Radnik u Hrvatskoj 14 minuta dnevno potroši na e-poštu
Objavljeno 4. veljače, 2023.
Mediteranci najviše vremena troše na e-poštu, dok su sjevernjaci to pak sveli na minimum

Prosječni zaposlenik u Europi, koji se na radnom mjestu služi računalom, potroši dnevno 18,4 minute šaljući i primajući e-mail poštu, pri čemu je velika razlika u vremenu između zaposlenika na Mediteranu te Beneluxa. Tako zaposlenici na Malti potroše 55 minuta, dok u Luksemburgu provedu tek nešto više od dvije minute dnevno u prepisci elektroničkom poštom, pokazuje istraživanje softverske kompanije DeskTime sa sjedištem u Rigi.



Hrvatski zaposlenici potroše gotovo 14 minuta dnevno u službenoj poslovnoj prepisci e-mailovima. Hrvatska se time nalazi u sredini, na 15. mjestu među 30 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, koje je provedeno u studenome na više od 11.000 zaposlenika diljem Europe. Drastične razlike između sjevera i juga Europe objašnjavaju se uvođenjem novih tehnologija za komuniciranje koje su u sjevernim zemljama postale jako popularne tijekom pandemije. Tako su tvrtke u zemljama Beneluxa - Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu te Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj počele tijekom pandemije značajno koristiti nove alate Teams, Zoom, Slack i PhpStorm za komunikaciju među zaposlenicima te s drugim tvrtkama i zbog toga su smanjili klasično dopisivanje e-mailom.

S druge strane, mediteranske zemlje nisu masovno počele koristiti te nove alate. Zbog toga i dalje puno koriste e-mail, a uz njega najviše koriste također starije komunikacijske alate Skype, MS Outlook i Google Docs. U Hrvatskoj se uz e-mail često koristi MS Outlook, a njezino mjesto u sredini ljestvice upućuje na to da koristi i te nove alate. "Kompanije su globalno usvojile rad na daljinu ili hibridni djelomični rad od kuće. Pritom su uvele razne alate i aplikacije u svojoj dnevnoj rutini", kaže Artis Rozentals, izvršni direktor DeskTimea.

Autori istraživanja navode da se od izbijanja pandemije preko alata poput Teamsa i Slacka održavaju sastanci i videokonferencije, pa se tako brže komunicira i manje koristi e-mail. Iako je na sjeveru Europe, u Latviji prosječni zaposlenik potroši 36 minuta za prepisku e-mailom. To je tek neznatno manje u odnosu na Grčku i Španjolsku, gdje radnici provedu između 36 i 38 minuta, što ih stavlja na drugo i treće mjesto u Europi, odmah nakon Malte. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa