Magazin
TEMA TJEDNA: POLITIČKI I DRUŠTVENI APSURDI

Ernest Vlačić: Prosvjedi promoviraju nečije interese
Objavljeno 4. veljače, 2023.
PROF. DR. SC. ERNEST VLAČIĆ, Sveučilišni i veleučilišni profesor, osnivač i direktor razvojno-istraživačke organizacije NOVAMINA

U okolnostima kakve su posljednjih godina, s aktualnim ukrajinskim ratom i njegovim posljedicama (ekonomska i energetska kriza), diljem Europe vidimo i sve više prosvjeda protiv mjera koje poduzimaju pojedine države. Koliko se neke od medijski razvikanih inicijativa poput akcija pojedinih udruga (i ekoloških) i njima sklonih političara zapravo kontraproduktivne za razvoj i napredak društva? Ili je sve politika i interesi, pa i (ne)opravdani prosvjedi (vidimo milijune Francuza na ulicama, nešto manje prosvjednika u Njemačkoj, Španjolskoj...) - pitali smo prof. dr. sc. Ernesta Vlačića, sveučilišnog i veleučilišnog profesora, osnivača i direktora razvojno-istraživačke organizacije NOVAMINA i predsjednika Tematskog inovacijskog vijeća za energiju i održivi okoliš?- Kad je između ostalog u pitanju energetska ovisnost našeg kontinenta, nailazim na nevjerojatne podatke kako je Europa osigurala goleme količine plina iz američkih teksaških izvora, što puno ili gotovo sve govori o jednom od okidača ovog nesretnog rata, a to je repozicioniranje i reformatiranje odnosa globalnih sila. Dodatno je EU krešući svoj budžet za energetsku tranziciju alocirao na stotine milijardi eura u sporadične investicije koje uključuju i fosilna goriva, ponajprije kako bi ojačao svoju mrežu plinovoda. Što ne mora apriori biti promašeno i neprimjereno repozicioniranje. Iz pozicije net-zero 2050, tj. ostvarenja europske vizije ili zero carbon kontinenta, ovi nam događaji zasigurno ne idu naruku. Sve se više zaziva povratak industrijskih postrojenja i energana koji se napajaju fosilnim gorivima, pri čemu i nuklearna energija ponovo jača svoju poziciju. U tome, ako je u pitanju nadilaženje i premoštavanje trenutačno nezavidne situacije, iskreno ne vidim veći problem, jer danas već postoji čitav niz tehnologija koje i "prljave" neobnovljive energente čine prihvatljivima. Problem se može javiti kod investicijskih zahtjeva takvih postrojenja kao i vremenskog roka njihovog stavljanja u funkciju. Stoga svi prosjedi koji se događaju unutar europskog prostora ne predstavljaju posebno iznenađenje. Neki se prosvjedi zbivaju spontano, neki su orkestrirani da ne kažem izmanipulirani, neki predstavljaju nekakav hibridnu formu i jednog i drugog. U svakom slučaju, prosvjedi su instrument promoviranja nečijih interesa ili iskaz nezadovoljstva, odnosno straha.

Što se RH tiče, u nas je bilo puno otpora protiv LNG terminala na Krku, pa gradnje golf-terena na Srđu, prosvjeda protih termoelektrana na ugljen, pa i nuklearki..., a sad vidimo da se u pitanje dovodi i novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. Vaš komentar?

- Svaki će projekt koji čini akciju izazvati povratnu reakciju, posebno složeni razvojni projekti od regionalnog, pa i nacionalog interesa koji mijenjaju postojeće stanje stvari. Rijetki su oni projekti koji ostvaruju apsolutan sinergični učinak na sve dionike, odnosno zainteresirane strane. Čak i u energetskom segmentu obnovljivih izvora energije, u kojem bi Hrvatska trebala ostvarivati kako nacionalnu neovisnost tako i konkurentnost svojih poduzeća, projekti nerijetko budu dočekivani na nož, najprije oni vjetroelektrana, pa biomase, a danas se već i prozivaju projekti fotonaponskih elektrana, između ostalog zbog devastacije prostora i vizualne kontaminacije. Kako se u tom kontekstu trebamo postaviti, pitanje je na koje neće biti jednoznačnog odgovora, već će svatko prema vlastitim uvjerenjima, iskustvima i interesima artikulirati i projicirati svoj stav. Osobno sam nešto liberalnijeg stajališta, tj. pozicije da projekte treba agilnije pokretati, ali ne s namjerom maksimalizacije profita već ostvarenja dobrobiti za sve uključene. Često medijski zagovaram da je Hrvatskoj potrebna ciljana reindustrijalizacija proizvodima visoke ili više dodane vrijednosti koji ne čine štetu, posebno okolišnu i društvenu okruženju u kojem se smještaju. Upoznajem sve više mladih lidera kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini koji su suglasni s mojim stavovima. Puno veći problem je senzibilizirati zainteresirane investitore, kako inozemne tako i domaće, te njima osigurati brzi postupak realizacije vlastitog investiranja.

Kako biti napredno društvo ako su neki od konsenzusa, o nekim važnim pitanjima, nemogući i neizvedivi, uključujući i globalno provedivi dogovor oko klime...? U takvim okolnostima je li održivi razvoj uopće moguć?

- Ne samo da je održivi razvoj moguć nego alternative takvom modelu razvoja nema, i to na svim razinama, od regionalnog, nacionalnog, blokovskog i globalnog! Moguće je da će se zbog trenutačne situacije u svijetu dogoditi određeno usporavanje u smislu premoštenja i krpanja trajektorije, posebno kad je EU u pitanju, iako bi EU u ekonomiji održivog razvoja po svemu trebao biti globalni lider. Bilo kako bilo, vizija je postavljena, put zacrtan i, ako se ne dogode tektonski poremećaji na globalnoj razini, živjet ćemo u održivom, zelenijem i humanocentričnijem svijetu za nekoliko desetaka godina. Ne možemo tražiti da se civilizacija prema tako postavljenom cilju uniformno ponaša, sigurno da interesi Nigerije, Australije, Sjedinjenih Država i primjerice Danske nisu usklađeni, ali da počinjemo polako kao čovječanstvo puhati u isti rog, u to sam uvjeren.

Prihvaćanje principa razvoja i življenja po principima cirkularne ekonomije na razini nacija i regija s jedne strane, Environmental Social i Governence - ESG principa u gospodarstvu, daje nadu da raste svijest i odgovornost, ali s druge strane to se neće dogoditi samo od sebe, nego ćemo ga trebati proaktivno njegovati i razvijati. Edukacije svih razina populacije, socijalno inoviranje i odgovornost, promjena vjerovanja i vrijednosti u nama razvit će novu razinu svijesti i učiniti ovaj svijet boljim nego što je ikada bio. (D.J.)
Možda ste propustili...

DORIS PACK NJEMAČKA POLITIČARKA

Putin nije vjerovao da će EU ostati zajedno

KARLO RESSLER PREDSTAVIO ZAGREB SECURITY FORUM U EUROPSKOM PARLAMENTU

Hrvatska i Europa mete sve snažnijih hibridnih napada na koje moramo moći odgovoriti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUŠTVENE ANOMALIJE: PONOS I PREDRASUDE NA HRVATSKI NAČIN

Kad vicevi više nisu smiješni

2

FENOMEN DRUŠTVENIH MREŽA (I)

Zamke vrebaju sa svakim
klikom i svakom objavom

3

FENOMEN DRUŠTVENIH MREŽA

Petra Begović: Danas se teško isključiti na nekoliko sati